dinsdag 14 juli 2009

Marco Kirana en Sophia Thoma spelen sterk in Leiden

In het Leiden Chess Tournament (LCT) staan Sophia Thoma en Marco Kirana na 4 ronden sterk spel op 2,5 punt. Er is bovendien een opvallende parallel tussen hun scores.

Sophia verloor alleen van FM Wantola en boekte vervolgens 2 uit 2 tegen gemiddeld 2065; ze won onder anderen van de moeilijk te kloppen Pietrow: opnieuw een teken van indrukwekkende progressie! In de vierde ronde hield ze vervolgens stand tegen FM Konings en ze heeft momenteel een TPR van 2215. Ze geniet zichtbaar van het spel en het is onwaarschijnlijk dat het nog lang zal duren voordat ze zich definitief tot de top van onze club mag rekenen.

Ook Marco verloor alleen van diezelfde FM Wantola; hij boekte 2 uit 2 tegen spelers van gemiddeld ruim 2075. Eén van die partijen heb ik nauw gevolgd en hoewel Marco er zelf nogal bescheiden over deed, speelde hij indrukwekkend soepel. In de vierde ronde tenslotte bleef hij moeiteloos overeind tegen FM Heemskerk: hij had zelfs een pluspion, maar ik geloof dat het een eindspel was dat met alle zware stukken op het bord moeilijk te winnen viel. Hoe het ook zij: met deze jongen valt in ieder geval niet meer te spotten. 2,5 uit 4, waarbij ook hij 2 FM's heeft gehad en zijn zwakste tegenstander 2050 had. Zijn TPR is voorlopig 2232.

Vlak daarachter staat Jan jr op 2 uit 4 (TPR 2162). Hij verloor van Quinten Ducarmon (die onder anderen remiseerde tegen een FM van 2400+ en nu een TPR heeft van 2300+) en ook hij scoorde vervolgens 2 uit 2 tegen gemiddeld 2075. De manier waarop dit geschiedde, sprak boekdelen. Jan heeft inmiddels het niveau bereikt dat hij dwingend kan spelen tegen tegenstanders van 2000+. Ook hij moest in de vierde ronde tegen een titelhouder: de 14-jarige Padmini uit India (WIM, 2243). In tegenstelling tot Marco en Sophia lukte het hem echter net niet om de balans te bewaren, hoewel ik van mening ben dat Padmini heel wat klasse aan de dag heeft moeten leggen om Jan in het eindspel met goede tegen redelijk slechte loper te kloppen.

Julian (TPR 1996) en Filip (TPR 1955) staan op 1,5 uit 4. Julian verloor helaas van een 2000-speler; een smetje dat hij verderop in het toernooi nog goed moet maken (en dat zal hem ongetwijfeld lukken). Verder verloor hij van FM Nadoritsky, de nu 14-jarige ex-wereldkampioen onder 12. Gisterenavond lukte het hem niet om een goed, maar dynamisch eindspel van dame, toren en 2 pionnen tegen dame en loper plus 2 pionnen te winnen van een 1980-speler. Zijn tegenstander verdedigde sterk, maar het halve puntje extra zou Julian zeer van pas zijn gekomen.

Zelf verloor ik van Galjé (2158) door in de beslissende tactische clash de winnende combinatie over het hoofd te zien (of beter gezegd: ik had de combinatie gezien, echter de resulterende materiële verhouding verkeerd uitgerekend). Hij is de komende tegenstander van Sophia. Vervolgens verloor ik een eindspel tegen een 2070-speler door onder andere een verkeerd stellingsoordeel; een leerzame kwestie. Gisteren kreeg ik meer dan ik verdiende tegen een 1944-speler. Al met al: you win some, you lose some, maar het spreekt voor zich dat ik dat meer wil
laten zien dan tot heden het geval was.

In groep 2 speelt Nancy Kirana naar behoren en heeft 2,5 uit 4 tegen erg wisselende tegenstand; ze heeft nu een TPR van 1766 en dat is ongeveer even hoog als haar huidige rating. Angelique Osinga valt tot heden nog wat tegen, maar ook zij gaat ongetwijfeld nog punten pakken en ze doet sowieso waardevolle ervaring op voor de toekomst! Ze heeft 1 uit 4 en alle 3 haar tegenstanders (ze had ook een bye) waren 1700+.

Het is geweldig om deze getalenteerde jonge gasten aan het werk te zien. Er is elan, er is spelvreugd en er is resultaat!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

De ratinglijst van augustus is al uit.

ZIE LINK

http://129.125.32.15/EXEC

Gr.

Lendert

Anoniem zei

inmiddels staan Sophia,Julian,Jan en Marco allemaal op 2.5 en Filip op 2

Anoniem zei

die ratinglijst is nog voorlopig want bij de echte ratinglijst moet nog het LCT worden meegerekend.

Anoniem zei

En het zomertoernooi?

Anoniem zei

Inmiddels staan jan,julian en marco op 3,5 en sophia en filip op 3

Si Tumbuk zei

Wat betreft het zomertoernooi: op de KNSB-website staat te lezen dat in de ratinglijst van augustus alleen resultaten worden verwerkt die vóór 1 juli zijn ingeleverd. Dit houdt in dat de resultaten van het zomertoernooi pas zullen worden verwerkt in de ratinglijst van november.

Anoniem zei

Dus dat geldt ook voor het LCT...

Si Tumbuk zei

Ja
Yes
Oui
Si
Ya
Da