dinsdag 17 november 2009

Viertal A wint in Krimpen, of toch niet?

Viertallen A wedstrijd tussen Krimpen aan den IJssel en Charlois Europoort werpt de vraag op in hoeverre Charlois Europoort in de toekomst nog twee teams moet blijven opstellen.

Het is bekend dat de organisatie rond de viertallen A en B voor Ruud Kok zijn lust en zijn leven is; met enorme inzet probeert hij de viertallen A en B tot een goed eind te brengen. Hij zorgt voor vervoer, belt de mensen op om hen aan de wedstrijden te herinneren, heeft overleg met de andere verenigingen etc. Ondank zijn inzet moet helaas worden vastgesteld dat de teams frequent van opstelling wijzigen; dit komt omdat enkele leden dan alleen thuis willen spelen of bij een uit-wedstrijd dan weer wel en dan weer niet willen spelen. Enige tijd geleden had Ruud mij gevraagd gezien zijn drukke werkzaamheden in het Zuiden des lands of ik voor hem de wedstrijd tussen Krimpen a/d IJssel en CE in goede banen wilde leiden. Hij had het team geregeld; ik hoefde alleen maar Chris Benningshof op te halen met mijn auto. Ruud had nog voor de zekerheid met Chris hierover afgelopen zaterdag gesproken. Op de wedstrijddag belde ik in de middag Chris op om een afspraak te maken om hem op te halen. Heel de middag werd de telefoon niet opgenomen. Twee uur voor de wedstrijdaanvang nam Chris Benningshof eindelijk de telefoon op. Hij voelde zich niet lekker en wilde niet spelen. Jammer en zeer teleurstellend dat hij dan niet op het idee komt dit tijdig bekend te maken door zelf even de telefoon te pakken.Uiteindelijk weet ik rond half 7 Fritz Dueller bereid te vinden om als invaller te fungeren. Dan nu maar over naar de gespeelde partijen.

Robin Lecomte speelde op bord 1 met wit Siciliaans met c2-c3 en speelde zoals altijd erg overtuigend. Aan hem was niet te zien dat hij kort voor de wedstrijd had gezwommen en huiswerk had gemaakt. Het gemak waarin telkenmale hij de zetten uit zijn mouw tovert, blijft toch heel opmerkelijk. Omdat hij naast me zat, kon ik het van dichtbij aanschouwen. Vooral in het eindspel blonk Robin uit. Uiteindelijk was het punt voor Robin. Op bord 2 speelde Marcel Dirks met zwart tegen J. Willems en moest de Bird-opening onschadelijk maken. In een zeer enerverende wedstrijd leek Marcel de wedstrijd naar zijn hand te zetten, maar telkens wist de heer Willems zijn stelling kordaat te verdedigen. Tenslotte in een tijdnoodfase met een zeer ingewikkelde stelling en wederzijdse kansen, leek Marcel de draad toch nog kwijt te raken, maar hij kon zijn tegenstander met een krachtzet voor zoveel problemen stellen waarvoor niet voldoende tijd overbleef om een antwoord te verzinnen. Wederom een punt voor Charlois Europoort. Fritz Dueller speelde met wit een snelle remise. Door verdrietige familieomstandigheden kon hij niet voluit spelen. Toch wist hij een plusremise af te dwingen. Hartelijk dank aan Fritz dat hij wilde invallen. Robert Lecomte die probeerde op bord 4 Frans Goudriaan te verschalken door zoveel mogelijk aanvallende zetten te doen. Maar enkele zetten werkten averechts, de tegenstander kon de aanval afslaan en zeer geraffineerd zijn stelling versterken, waardoor het voor Robert geen houden meer aan was.

Terwijl wij aannamen met 2,5 -1,5 te hebben gewonnen, kwam de wedstrijdleider ineens met de verontrustende mededeling dat hij het resultaat onder protest zou doorgeven aan de RSB, omdat hij van mening was dat CE te veel invallers voor de viertallen A had gebruikt. Vreemd overigens om dit pas na de wedstrijd op te merken. Deze houding is nog vreemder als men rekening houdt met het gegeven dat vorig jaar Krimpen aan de IJssel zelf ook te veel invallers zou hebben gebruikt. Navraag bij Ruud Kok leert dat hij bij het begin van het seizoen de wedstrijdleider van de RSB de situatie rond de viertallen bij CE heeft uitgelegd en erop gewezen dat CE niet anders kan dan vele invallers te gebruiken om de teams te completeren. De wedstrijdleider van de RSB zou hier zich niet tegen verzetten, dus aangenomen mag worden dat het behaalde resultaat wel zal blijven staan. Hoe het ook mogen wezen, het is niet goed voor een schaakvereniging geen vaste teams op te kunnen stellen. Daarom kan men zich met recht afvragen of CE er wel verstandig aan doet om voor volgend jaar weer twee teams in te schrijven voor de viertallen.

Marcel Dirks


Onderstaand drie partijen uit deze ontmoeting, klik op de namen boven het bordje om een andere partij te kiezen.

17 opmerkingen:

PeterK zei

Ik vond twee viertallen sowieso al vreemd toen ik het hoorde van Ruud aan het begin van het seizoen. Je moet niet meerdere viertallen maken om de RSB te plezieren, maar alleen dan wanneer je zeker weet dat je daar ook voldoende spelers voor hebt. Als de bewering van Marcel klopt m.b.t. het overleg met de RSB voor aanvang van de competitie, dan had de RSB ons eigenlijk al moeten adviseren om niet met twee viertallen te starten.

Jason Zondag zei

Hallo Marcel,
Je schrijft: "Deze houding is nog vreemder als men rekening houdt met het gegeven dat vorig jaar Krimpen aan de IJssel zelf ook te veel invallers zou hebben gebruikt."
Hiervan is mij als EWL van Krimpen niets bekend, eerlijk gezegd. Krimpen speelde vorig seizoen niet eens mee in de Viertallen competitie.

Anoniem zei

Hoe lager het nivo hoe groter het geoudehoer, zou Reve hebben gezegd...

PeterK zei

Reve had inderdaad wel zelfkennis...

Anoniem zei

Het indienen van protest is een goed recht, maar even afwachten dus. Feit is dat we meer dan 7 verschillende mensen hebben laten spelen voor dit team, volgens de reglementen mag dit niet. Maar als er een speciale afspraak is, dan ligt het weer anders. Maar dat kun je Krimpen niet kwalijk nemen natuurlijk.

Maar even afwachten dus, misschien iets te optimistisch geweest, 2 teams in de bekerviertallen.

Waar zijn de tijden dat Peter Kemner meedeed met de viertallen? Oh nee, daar kwamen toen weer andere problemen van..

Gijsbert

Carel zei

Kijkend naar de spelers statistieken van de viertallen competitie, gaan er dit seizoen nog heel wat regelmentaire nullen vallen, te beginnen in een wedstrijd van De Pionier, die na 3 ronden al 8 spelers hadden gebruikt...
Naar mijn weten was de viertallencompetitie ooit bedoeld om spelers te laten wennen aan het spelen van externe wedstrijden, of was het toch meer om zieltogende clubjes die niet eens 8 spelers op de been kunnen brengen toch aan de externe competitie mee te laten doen? In dat geval zou de RSB maar een viertallen poule moeten maken voor clubs die niet meer dan een vietal bijeen kunnen brengen en kennelijk voor de prijzen gaan, en een poule voor clubs die hun leden eens willen laten proeven aan het spelen voor een externe competitie. Krimpen mag dan zelf kiezen of ze in de "bloed aan de paal" poule gaan zitten of in de "olympische gedachte" poule willen uitkomen.

PeterK zei

Juist gezegd Carel. In het jaar dat ik meespeelde (op verzoek van Ruud en alleen maar om uberhaupt een team op de been te krijgen, omdat we maar 3 man hadden) was af en toe de olympische gedachte bij de tegenstanders ver te zoeken. Met als dieptepunt een of ander sujet uit de Hoeksche Waard die mijn avond vergalde. Er is toch geen promotie in het spel of zo of ander prestige? Vanwaar al dat fanatisme? Slechte verliezers? Nu gaat het dus schijnbaar een volwaardig onderdeel van de RSB-competitie worden met protesten en al, wat volgens mij absoluut niet de opzet was. Beetje erg flauw om protest te gaan indienen van Krimpen, denk niet dat wij dat gedaan zouden hebben. Eigenlijk weet ik wel zeker dat Ruud dat niet gedaan zou hebben. We weten allemaal hoe moeilijk het is in de onderste regionen om mensen op de been te krijgen.

Jason zei

Die keuze lijkt me dan duidelijk Carel! Overigens vind ik het maximum van 7 spelers ook geen handige regel, maar zo lang dit in het reglement staat moet men zich eraan houden. Wij doen ook ons best om niet meer dan 7 verschillende spelers op te stellen. Tel maar na: we zitten nu op 6;-)

Jason zei

Maar laten we het over schaken hebben: Erasmus 2 - Krimpen 2 2,5-5,5. Zie onze site voor de borduitslagen. Waar blijven die van CE4?

Anoniem zei

Vreemd overigens om dit pas na de wedstrijd op te merken. Deze houding is nog vreemder als men rekening houdt met het gegeven dat vorig jaar Krimpen aan de IJssel zelf ook te veel invallers zou hebben gebruikt. Aldus de schrijver.
Allereerst speelde Krimpen niet met een viertal mee in de competitie van vorig jaar.
Vreemd dat deze berichtgeving onjuist is, maar nog vreemder is dat een vereniging zoals Charlois Europoort niet de regels naleeft. Het reglement van de viertallen staat inmiddels al een seizoen lang op de website en onze wedstrijdleider heeft herhaaldelijk gewezen op het max. aantal te gebruiken spelers.
De viertallen zijn in het leven geroepen om de schaaksport te promoten en dat kan alleen als er juist wordt gehandeld.

Ronald Damhuis zei

Als de WL gewoon zou meespelen, had hij geen tijd gehad om dit op te merken. Verder dient de olympische vlag te waaien bij de viertallen en heeft C/E een compliment verdiend door twee viertallen aan te melden i.p.v. geen achttal. Voor spelers met rating 1200-1400 is de viertallencompetitie een prachtig podium. Kan Henk Verver thuis zeggen dat hij tegen een Nederlands kampioen heeft gespeeld.

Sascha zei

Was het protest ook ingediend indien er een andere uitslag was geweest?

Dat vraag ik mij nu af

Sascha

Anoniem zei

De regel is wel vreemd, je kunt beter stellen dat bijvoorbeeld iedereen tot 1700 rating mee mag doen, dan ben je van het gezeur af en ook van het gezeur dat er te sterke spelers aan mee doen.

Viertallen en Charlois Europoort: geen gelukkig huwelijk tot nu toe (afgezien van de spelvreugde die er zeker vanaf druipt bij de Charlois spelers!)

Gijsbert

Si Tumbuk zei

De kern van de problemen is naar mijn mening de onduidelijkheid van de statuur van de viertallencompetitie. Volgens mij heeft de RSB de viertallencompetitie inderdaad in het leven geroepen om de mensen van het laagste niveau aan het idee van competitie te laten wennen, al is dat maar mijn interpretatie van het geheel. Als die interpretatie klopt, moet het team bevolkt worden door zoals Reve zou zeggen schandknapen en kunstbroeders van het niveau Hermans en Mulisch, met hooguit een enkele jonge Duitse toerist.
Dat houdt in dat CE er in het vervolg niet voor zou moeten kiezen om matrozen als Kemner en Dirks naar het Vossenhol van Krimpen of Onesimus te sturen om aldaar te participeren in een Herenenkelspel.

Anoniem zei

http://www.svkrimpen.nl/094/1229protest4a.htm

Anoniem zei

Gefeliciteerd! Schoolvoorbeeld van een Pyrrusoverwinning.

Anoniem zei

Als dat een schoolvoorbeeld is van Pyrrusoverwinning zou ik niet adviseren naar die school te gaan.

Welke motitvatie had de competitielijder om het protest niet te honoreren?