zaterdag 14 november 2009

Uitslagen interne en passagecup

Wederom moesten gisteren de klaptafels uit de kast. Het is alweer enige tijd geleden dat de autochtone boedel toereikend was voor de bezoekers van De Groene Hel. Cor en John waren als leiders van groep 1 en 2 aanwezig, daarom beperk ik me tot een becommentariëring van de overige groepen. Toch kan ik het even niet laten iedereen te wijzen op de voortreffelijke prestatie van Sascha tegen niemand minder dan John Leer; een nieuw bewijs dat een harde promotie-degradatieregeling de club ten goede komt. Sascha kwam met enig geluk in groep 1 terecht (o.a. doordat Marcel den Bleker als rechthebbende liever in groep 2 bleef) en hij blijkt meteen de relevatie van de groep! André Coenen verraste al eerder dit seizoen; al met al zorgt dit nieuw elan voor veel commotie onder de gevestigde orde.
In groep 3 pakte Bloedel inderdaad een waardevol half punt tegen de wel degelijk sterk spelende De Joode. Ik ben enorm tevreden met de strijd die in deze groep geleverd wordt; we naderen de helft van het seizoen en hoewel er verschillen zijn ontstaan op de ranglijst, is niemand nog ergens van verzekerd: goed geklasseerden kunnen hun positie verliezen en diegenen die een matige start maakten, hebben nog alle ruimte dit te herstellen. De kwaliteiten van de huidige top-3 zijn buiten kijf, maar de manier waarop de overige groepsleden tegen deze top ten strijde trekken, verdient alle lof.
Jumelet deed uitstekende zaken door de dubbelaar te winnen tegen Leopold. Hij komt hiermee meteen hoog in de subtop en slaat derhalve voor het gemak de middenmoot maar over. Adri kan van iedereen winnen en van iedereen verliezen; hij is als het ware de Piet Verheij van groep 3. Raakt hij los, dan gaat hij een serieuze bedreiging vormen voor de top-3, maar het seizoen is nog lang. Jan Hendrik zal niet gelukkig zijn met deze nederlaag, omdat hij hiermee meteen geconfronteerd wordt met de schaduwkanten van het Bontesysteem: hij scoorde gisteravond 0 uit 2! Ineens zit hij in de buurt van de degradatiestreep, al heeft hij voldoende kwaliteiten om zich te handhaven. Ongetwijfeld zal hij nog de nodige punten halen; mogelijk leeft bij hem het besef dan 2x0,5=1 is en dat dus een remise af en toe ook gelukkig kan maken. Ik heb echter makkelijk praten: ik neem aan dat remise gisteren niet tot de mogelijkheden heeft behoord. Ik kan mij niet herinneren dat Adri met zijn compromisloze stijl ooit remise heeft gespeeld; vaak komt zijn tegenstander onder druk en dan is het alleen nog maar de vraag of die bezwijkt. Zo niet, dan blijken de risico's die Adri heeft genomen vaak net iets teveel te hebben gevergd van zijn stelling om in redelijkheid te kunnen verwachten dat hij het remise kan houden.
De passagecup bood gisteren ruimte voor de reserves uit groep 1 en 3 om tegen elkaar aan te treden. Wie hiermee had gedacht dat het een walkover zou worden, heeft het mis, al trok Gerritse uiteindelijk toch aan het korste eind. Niettemin was het ook voor Boog gisteravond een vermakelijke avond en allerminst een makkie. Michiel blijft ervaren, gedegen en geslepen en dat moeten we iedere week weer gevoelen.
Vredenborg tot slot zag er aan het begin van de avond erg vermoeid uit en hij vertelde dat deze indruk klopte. Toch werd hij ingedeeld tegen Van Hooff, die weliswaar een groep lager speelt, maar een nog mooiere rating heeft dan Carel. Inderdaad kwam Ruud erg goed uit de opening met o.a. een ver opgerukte witte d-pion die als een wig fungeerde, benevens een sterk veld op d6 voor de zwarte d-pion, maar ergens liet hij de mooiste voortzetting lopen. De stelling kwam open en open stellingen zijn waar Carel, moe of niet, zich als een vis in het water voelt. Vanaf dat moment hoefde Carel niet meer voor een nederlaag te vrezen en aldus eindigde een interessante confrontatie in remise.
Groep 4 tenslotte kende een debutant: de jonge Zhi Yang, die verleden week nog een partij speelde voor de passagecup, moest ditmaal tegen Marjolein Osinga. Marjolein won, maar het was pas na een lange strijd en tegen Zhi Yang kan ik zeggen dat jong geleerd oud gedaan zal blijken! Houd vol; als je aan het clubschaak gewend bent, komen de successen vanzelf!
De overige 3 partijen kenden geen verrassingen: de favoriet won ze alle 3. Henk was te sterk voor Stoffer, Fritz liet zich niet verrassen door Martin en Marcel passeerde middels een overwinning de hoog geklasseerde Jan. Kandidaten voor een promotieplaats zijn voorlopig Marcel (die mogelijk liever in een open groep blijft spelen, dus in dat geval blijft hij in groep 4), Jan Poolman, Jan van Ravestein, Henk vd Velden, Marjolein Osinga en Fritz Dueller. Allen moeten in staat worden geacht de nodige punten te scoren in groep 3 en Poolman is uiteraard sterker dan dat, maar misschien zal niet iedereen houden van de strijd die met het spelen in de huidige groep 3 gepaard gaat. We gaan het zien. Voorlopig blijft de competitie in groep 4 zelf buitengewoon interessant en het seizoen is nog lang. Ik ben benieuwd hoe het zal eindigen!

Groep 1:
Jan van Overdam-Arjan vd Leij remise
Julian van Overdam-Cor de Wit 1-0
Sascha Ottenhof-John Leer 1-0
André Coenen-Kresna Soerjadi 0-1

Groep 2:
Jaap Staal-Piet Verheij 0-1
Herman van Malde-Filip Borst 0-1
Lennard den Boer-Peter Overduin 1-0
Michael vd Waal-John vd Laar 0-1

Groep 3:
Frans Bloedel-Peter de Joode remise
Adri Jumelet-Jan Hendrik Leopold 1-0

Groep 4:
Henk vd Velden-Stoffer Sprang 1-0
Martin in 't Hout-Fritz Dueller 0-1
Zhi Yang-Marjolein Osinga 0-1
Marcel Dirks-Jan van Ravestein 1-0

Passagecup:
Ruud van Hooff-Carel Vredenborg remise
Michiel Gerritse-Ben Boog 0-1

1 opmerking:

Adri zei

Inderdaad Filip, het is treffend gezegd en wat werd gezegd kwam allemaal op het bord, ik stond goed, weigerde een remise
aanbod (alles of niks),verloor een stuk en in de hectiek van tijdnood gaf Jan-Hendrik een toren weg. Blijkbaar is 13 mijn geluks getal. Verder valt op dat Filip iedereen in groep 3 zowat de hemel in prijst zodat niemand eigenlijk kan degraderen. Welnu in aan vulling daarop zal ik groep 3 naar mijn eigen inzicht inschatten de karakteristieken van de spelers met een uiteindelijke prognose:
Zoetemeijer: stressbestendig,zit nergens mee, kampioen/promotie kandidaat.
Peter de Joode: evenwichtig, wint moeilijk maar verliest zelden, kampioen/promotie kandidaat.
Gerrit Boer, Graniet, staat op de rails,moet oppassen niet te snel door de bocht,promotie kandidaat.
Adri Jumelet,onberekenbaar,bij tijd en wijle heldere momenten, handhaving/degradatie.
Eduard Smits,sluipmoordenaar, schiet nog niet helemaal zuiver,handhaving/degradatie.
Michiel Gerritse,degelijk, kan hard toeslaan als hij lekker in z'n vel zit,handhaving.
Coen van Baren,onrustig, wordt heen en weer geslingerd door de woelige baren der zee, handhaving /degradatie.
Jan-Hendrik Leopold,bedachtzaam, let nog teveel op z'n eigen spel, handhaving/degradatie.
Frans Bloedel,Buldozer,komt er maar niet doorheen,handhaving.
Rinus v/d Wetering, behoedzaam, speelt op zeker, ziet toch teveel beren en leeuwen,handhaving, degradatie.
Zo dat was mijn versie,we zijn weer bijgepraat.