zondag 27 september 2009

Promovendus wint van degradant

De eerste wedstrijd van het derde team zit erop. Afgelopen vrijdag was Spijkenisse 2 de tegenstander,vorig jaar nog uitkomend in de derde klasse KNSB. Aan het begin van het seizoen is het altijd even afwachten hoe sterk de teams opkomen. Ook dit seizoen blijkt de promotieklasse behoorlijk sterk te zijn met veel gelijkwaardige teams. Het belooft weer een spannende competitie te worden.

Spijkenisse 2 kwam met een aantal sterke jeugdspelers, en die spelen altijd sterker dan hun elo’s doen vermoeden. Ons team trok zich daar echter niets van aan, en ook het spelen in de champions leage van de onderbond bracht geen extra zenuwen met zich mee. De wedstrijd werd afgetekend gewonnen met 5,5-2,5, een fantastisch begin! En dat terwijl sterke jeugdspelers als Peter Kemner en Gertjan Pellikaan nog niet ingezet konden wegens vakantie!

Hierbij nog even een kort verslag per bord:

Bord 1: Gerard Kool: helaas verloren. Onnodig. Kwam in een eindspel terecht wat er wel houdbaar uitzag. Helaas volgde een blunder (stukverlies) en de partij was over.

Bord 2: Arjen Kouwenhoven. Fantastische pot, informeerde wat de stand was en of remise voldoende was. Hij stond zo goed dat ik hem vertelde dat er echt gewonnen moest worden. Dat deed hij dan maar ook. Mooie pot!

Bord 3: Gijsbert Kamerman. Nam een snipperavond om zijn teamgenoten aan te moedigen. Rond 21:30 een remise in een stelling waarbij het voor zowel wit als zwart moeilijk was om een concreet plan te verzinnen.

Bord 4: Ton Dulk. “In die stelling heb je een kettingzaag nodig” zij Gerard Kool halverwege de avond. Dat klopt: het gebruikelijke betTonschaak kwam weer op het bord. Toch wist zijn tegenstander te blunderen (leek bijna onmogelijk) en Ton trok het punt naar zich toe!

Bord 5: Marcel den Bleker. Als invaller toegetreden tot het team, maar hij trof het niet. Hij kreeg allerlei offers om zijn oren van zijn jonge tegenstander. Of het allemaal klopte weet ik niet, maar het zag er wel allemaal eng uit. Uiteindelijk ging Marcel kopje onder. Het moet gezegd worden: de mooiste partij van de avond (voor de neutrale toeschouwer dan..).

Bord 6: Jesus Canedo. Fantastische pot, informeerde wat de stand was en of remise voldoende was. Hij stond zo goed dat ik hem vertelde dat er echt gewonnen moest worden. Dat deed hij dan maar ook. Mooie pot!

Bord 7: Hans Uitenbroek. Uit het tweede gekegeld, maar vindt zijn motivatie terug in het warme nest van het derde. Speelde met kleine middelen, remisemarge was lang aanwezig. Maar Hans melkte door en won in het eindspel.

Bord 8: Sophia Thoma. Debuut in de promotieklasse. Maakte duidelijk dat ze het niveau aankan. Haar jonge tegenstander speelde aanvankelijk erg goed, en bracht Sophia in de problemen. Toen Sophia een vrijpion op a7 kreeg zag het er plotseling heel rooskleurig voor haar uit. Ondanks lichte tijdnood trok ze het punt vakkundig naar zich toe. Opmerkelijk: op het moment dat Sophia won begonnen de andere spelers ineens beter te spelen. Toeval of niet?

Een afgetekende 5,5-2,5 dus, en met een tevreden gevoel gisteren opnieuw afgereisd naar Rotterdam om het eerste en tweede te bekijken. Ook dat zag er goed uit, en de resultaten waren prima! Mijn dochter van 4 zei op de terugweg: “ik wil later ook schaken pap”. Dat leverde haar weer een paar snoepjes op. Jojanne heeft nog haar bedenkingen, zij denkt namelijk dat de gemiddelde schaker niet in staat is om ’s ochtends 2 sokken van dezelfde kleur aan te trekken, en als hij daar al in slaagt dat dat sokken vol met gaten zijn. Ze moet er niet aan denken dat ze ooit aan zo’n schaker blijft hangen… (waar ze zelf natuurlijk wel mooi ingetrapt is..).

Gijsbert Kamerman

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Een leuke prestatie, maar winnen van dit Spijkenisse is natuurlijk niet zo heel erg verwonderlijk. Wel vreemd dat de student Rick van der Pluijm nog steeds een jonge tegenstander wordt genoemd. De nul zal er toch niet zachter van aankomen?

Si Tumbuk zei

Ik denk er toch heel anders over. Spijkenisse zal dit seizoen ongetwijfeld nog laten zien dat het heel goed zijn mannetje kan staan; dit team met 5,5-2,5 verslaan is een niet mis te verstane prestatie!

PeterK zei

Mooie verslagen allemaal en grote successen, maar hopelijk krijgen we ook nog wat partijen (of fragmenten) te zien?

Carel zei

Je hebt schakers, en mensen die dénken dat ze kunnen schaken, Gijsbert.

Anoniem zei

Hoe hard of zacht de nul aankomt, anonymous, is maar hoe je het bekijkt. Afgelopen vrijdag had ik heel wat (legitieme) redenen kunnen aandragen om niet te spelen, maar heb dat niet gedaan. Mentaal afwezig loop je dan een groot risico, wat overigens niets afdoet aan Ricks prestatie. Kort na de nederlaag besloot ik niet direct te vertrekken, maar de uitslag van de wedstrijd af te wachten. Wanneer ik verlies en het team wint, heb ik er vrede mee!
Marcel d.B.

Charlois Europoort zei

Aan dit verslag is een partijfragment toegevoegd van Arjen! Even weer naar beneden scrollen.

Anoniem zei

Hoi Carel, fijn dat jij dan in ieder geval de juiste sokken bijelkaar weet te vinden!

Gijsbert

Anoniem zei

Als anonieme reaguurder ben ik nog niet heel erg bij de pinken. Ik kwam er dus pas laat achter dat er op mij gereageerd is. Hierbij mijn excuses en repliek:

allereerst @ Si Tumbuk. Meningen verschillen, maar Spijkenisse zal dit seizoen geen schim meer zijn van het team van vorig jaar. Ze missen Mitchell de Ruijsscher, Leo Kranenburg en Jeffrey Stoffers.

Voor De Ruijsscher hebben ze Wilmar Meijer terug, die toch net een treetje lager schaakt. Voor Kranenburg en Stoffers spelen nu Patrick Meijer en Daniel Zevenhuizen. Dan verlies je gelijk per bord ruim 250 ratingpunten. Daarnaast missen ze Serge Deceuninck (en misschien ook Ruud v/d Beek). Het team is dus flink slechter geworden!

Vervolgens @ de anonieme Marcel, die helaas van Rick van der Pluijm verloor: jouw argument kan net zo goed voor Rick van der Pluijm gelden, dus dat wil ik graag buiten beschouwing laten. Ik ben alleen benieuwd waarom hij een jonge schaker genoemd wordt, en Rik de Wilde en Bjorn Verstraate niet. Dan denk ik: wellicht om de klap van het verlies te verzachten. Jonge tegenstanders zijn immers vaak talentvoller dan hun rating doet vermoeden. Bij Rick is dit wel zo, maar dit is ook al jarenlang zo. Wisselvallige speler, offert altijd of het kan of niet. Mooi dat je bent blijven hangen. In dat sfeerloze gebouw is dat altijd een echte opgave :)