zaterdag 26 september 2009

CE 2 debuteert naar behoren


De terugkomst van CE 2 in de derde klasse KNSB is bevredigend verlopen. Tegenstander Bergen op Zoom is één van de sterkste teams in de klasse, of eigenlijk beter gezegd: het sterkste team in de klasse. Een lastig debuut daarom, maar aan het einde van de middag stond een bevredigende 4-4 op het scorebord.
Het eerste meevallertje bleek bij binnenkomst van de tegenstander: Werner van den Brande (2250) bleek verhinderd en al bleek de club te beschikken over een ruim contingent geschikte invallers, geen van hen is 2250. Daar stond voor ons tegenover dat Lendert in CE 1 moest invallen en aldaar onderstreepte hij wederom dat hij nog immer sterker aan het worden is. CE 2 gaat nog veel plezier aan hem beleven. Ook wij hebben uiteraard een half peloton aan sterke invallers, ditmaal was het Hans.
Ben speelde tegen de sterke Marcel van Herck (2008, maar Belgische rating en fiderating ca. 2150) en kwam aan bord 4 na overleg met de teamleider al vroeg remise overeen. Lendert had de opstelling gemaakt en de (juiste) indruk bestond dat de tegenstander vooral aan de hoogste 4 borden op papier sterker zou zijn; consolideren aldaar dus en dan aan de lagere 4 borden trachten te profiteren. Ben is sterk, maar Van Herck ook en aldus werd een sterke (individuele) tegenstander aan de hogere borden geneutraliseerd.

Matthieu aan bord 8 tegen Havermans (1973) en Jaap aan bord 6 hadden beiden positioneel voordeel bereikt: Matthieu in de vorm van een onschadelijk gemaakt gambiet (en dus gratis pion), Jaap in een rustige stelling met veel ruimtevoordeel. Naar ik schat reeds om een uur of 4 hadden beiden hun voordelen omgezet in klinkende munt: 2,5-0,5 voor ons! Matthieu vond het wel lekker om met wit aan een lager bord te beginnen, simpelweg omdat hij de laatste jaren wat minder vaak heeft gespeeld. Hoewel ik een kleine jongen ben vergeleken met hem, dus wie ben ik het om te zeggen, heb ik hem toch telefonisch mijn mening maar gegeven en voorspeld dat iemand met zijn positioneel gevoel zonder veel kleerscheuren in deze klasse moet kunnen instappen. Hij toonde reeds in ronde 1 dus aan dat deze voorspelling weleens heel dicht bij de waarheid zou kunnen zijn. Jaap is de tweede die teruggekomen is op het oude nest en we kunnen het kort houden: hij is nog even magnifiek, misschien wel beter dan 15 jaar geleden, toen ik hem leerde kennen. Zijn tegenstander Peleman (2062) is toch nauwelijks matig te noemen, maar het leek vanmiddag of er maar één iemand aan het bord zat met een wil.

Het probleem was nu, dat er ook wat borden waren waarin het wat minder goed ging. Zelf was ik door Lendert aan bord 3 geplaatst, mogelijk in de hoop dat ik met zwart iets zou kunnen lospeuteren tegen één van de Bergen op Zoomse troeven. Dit bleek de persoon van Severijnen (2132) te zijn en inderdaad kwam ik lekker uit de opening, maar een licht materieel voordeel moest worden bekocht met een inaktieve dame op h1. In de fase daarop speelde Severijnen meer goochem dan ik, waardoor hij in deze onduidelijke stelling het mogelijk aanwezige voordeel van zwart omboog in een zeker voordeel voor wit. Mijn zet 19 en 20 waren logisch, maar matig en nadien toonde Severijnen dat hij net dat beetje extra heeft. Simpelweg een verdiende nederlaag dus.
Kresna speelde aan bord 5 tegen Boogaard (2015) net als ik een scherpe stelling, alleen was hier een zeer ongebalanceerde materiaalverhouding. Het was goeddeels een theoretisch gevecht en Kresna was lang op bekend terrein, althans langer dan zijn tegenstander, die op zet 14 afweek. Kresna bracht vervolgens een briljant loperoffer en toen dit niet tot mat leidde, bleek er nog altijd eeuwig schaak in de stelling te zitten voor zwart (wat in deze fase van de wedstrijd goed zou zijn uitgekomen) maar beide spelers ontdekten dat pas tijdens de analyse. Niet lang nadien, inmiddels in de tijdnoodfase, beging Kresna een onvoorzichtigheid die hij met grof materiaal moest betalen. 2,5-2,5 dus.
De meest indrukwekkende prestatie van de avond was van John, die met zwart aan bord 1 moest aantreden tegen Minyeyevstev (2135). Ook hij speelde een scherpe opening; het moet gezegd: alle zwartspelers hadden heden de messen geslepen en hebben hun partijen op het scherp van de snede gespeeld. John was echter de enige van hen die dat met positief resultaat deed. Even leek het erop dat hij niet in staat zou zijn de stijgende lijn van verleden jaar voort te zetten. Wat zeg ik: uiteraard zal het weinigen gegeven zijn om een tweede seizoen op 2400-niveau te spelen, maar ik bedoel uiteraard dat zijn prestaties tijdens de PK van de RSB en het begin van de interne competitie hem en ons tegenvielen. Bovendien voelde hij zich begin deze week wat grieperig. De manier waarop hij van Minyeyevtsev won, waarbij beiden nog een minuut hadden voor 10 of 12 zetten, nadat Minyeyevtsev door een soortgelijke onvoorzichtigheid als die Kresna had begaan (namelijk het insluiten van de dame), een stuk had moeten geven, was echter indrukwekkend. Met 3,5-2,5 leefde CE 2 op, zij het dat Hans aan bord 7 met zwart alleen nog mocht hopen op resultaat als zijn tegenstander Blom (1997) zou zwichten voor druk op de koningsvleugel en tegen de tijd dat John klaar was met zijn partij, werd meer en meer duidelijk dat Hans' tegenstander de zaakjes op die koningsvleugel keurig op orde bleek te hebben. Het was nog een kwestie van taai blijven en Hans speelde in die fase erg sterk en inventief, maar het kwaad dat voor die fase was geschied, viel niet meer te herstellen. 3,5-3,5.

Cor tenslotte had met wit aan bord 2 tegen Schouten (2091) een problematisch eindspel in tweeërlei opzicht: in de eerste plaats had zijn tegenstander een paard en een zwartveldige loper tegen Cors 2 paarden in een eindspel met 3 pionnen op iedere vleugel (lees: in potentie een eindspel van loper tegen paard met pionnen op beide vleugels, dus voordeel voor zwart), in de tweede plaats waren zwarts pionnen op de damevleugel niet alleen ver opgerukt, ze hadden ook de witte pionnen vastgelegd op de zwarte velden (de kleur van de zwarte loper dus). Een goed eindspel voor zwart dus, maar een goed eindspel is nog geen gewonnen eindspel en een gewonnen eindspel is nog geen gewonnen partij. Er is niemand binnen de club die dit beter begrijpt dan Cor en hij wendde daarom al zijn mentaliteit en ervaring aan om de partij te redden. Hier en daar had hij wat goochemheid nodig, maar het resultaat was uiteindelijk dat zijn tegenstander ten einde raad een nutteloos loperoffer tegen 2 pionnen deed, waardoor een eindspel van paard tegen 2 geïsoleerde pionnen overbleef met op de ene vleugel koning tegen pion en op de andere vleugel koning en pion tegen paard: een eenvoudige remise.

4-4 is het resultaat, een gelijkspel tegen het op papier sterkste team uit deze klasse. Vooraf waren we hier wel tevreden mee geweest en ik denk achteraf ook wel. De belangrijkste constatering is wel dat ervaring van onschatbare waarde is. Lees hierboven nog even van wie de punten vandaag kwamen. Zonder diegenen tekort tedoen die tegen een nederlaag aanliepen (de volgende keer komen de punten ongetwijfeld van hén); ik ben van mening dat vandaag een boel hele en halve punten zijn vergaard dankzij ervaring. CE 2 is hierdoor een zeewaardig team.
Uiteindelijk bleek aan de hogere borden 2-2 te zijn gespeeld en aan de lagere borden eveneens. Het was een wedstrijd met veel beslissingen (slechts 2 remises!) en op één na (de partij van John, dit maakt zijn prestatie eens te meer bijzonder) vielen alle winstpartijen uit in het voordeel van wit.
Wat de middag tot een succes maakte, was de aanwezigheid van alle belangstellenden die naar CE 1 en CE 2 kwamen kijken. Waren de KNSB-zaterdagen in het verleden eigenlijk ook altijd al wel leuk, toch was het bij tijd en wijle wel erg rustig en was het aantal aanwezigen naast de spelers soms echt beperkt tot een handvol. Nu ook CE 2 op zaterdag speelt, oogt de zaal in de eerste plaats een stuk drukker; in de tweede plaats valt er voor toeschouwers meer te zien en zij lijken met meer toe te stromen dan voorheen. Voeg hierbij het feit dat er ook passagecup gespeeld wordt en het resultaat is dat heden vrijwel alle tafels bezet waren. De zaterdag is drukker geworden dan de reguliere speelavond!

CE 2 (2029)- Bergen op Zoom 1 (2051) 4-4

J. Leer (2141) - S. Minyeyevtsev (2135) 1-0
C. de Wit (2012) - F. Schouten (2091) 0,5-0,5
F. Borst (1967) - A. Severijnen (2132) 0-1
B. Boog (2081) - M. van Herck (2008) 0,5-0,5
K. Soerjadi (1989) - S. Boogaard (2015) 0-1
J. Staal (2022) - T. Peleman (2062) 1-0
H. Uitenbroek (1991) - M. Blom (1997) 0-1
M. Middelkoop (2027) - J. Havermans (1973) 1-0

(klik op foto's voor grotere versies)

3 opmerkingen:

Kresna zei

Leuk verslag, Filip!

Si Tumbuk zei

Senks

Anoniem zei

Geen slecht resultaat.. CE heeft nog niet verloren dit seizoen :)

Sascha