dinsdag 29 september 2009

Beschamende vertoning bekerviertal

Gisterenavond mochten we voor de derde keer in successie in de RSB-bekercompetitie aantreden tegen Barendrecht. Voorlopig wat ons betreft even genoeg, want een nederlaag tegen dit team begint nu echt realistische vormen aan te nemen.

Een aantal basisspelers was verhinderd, maar een sterke vereniging als Charlois Europoort kan natuurlijk putten uit een imposant lijstje sterke spelers. Het viertal, bestaande uit Gerard Kool, Gijsbert Kamerman, Ton Dulk en Andre Coenen moet normaal gesproken de klus kunnen klaren tegen een team als Barendrecht. Dat dat uiteindelijk dan ook gelukt is, mag dit keer een wonder genoemd worden. De krappe overwinning van 2,5-1,5 was niet verdiend, en (in ieder geval binnen) durfde niemand te juichen bij deze uitslag.

Feit is natuurlijk wel dat je het als Charlois Europoort in dit soort wedstrijden nooit goed kan doen. Iedereen verwacht een makkelijke 4-0, maar zo gaat dat dus lang niet altijd. Gerard Kool is, zachtjes uitgedrukt, niet in de vorm van zijn leven. Op 1 met wit was er tot het middenspel niets aan de hand, Gerard stond lange tijd erg goed met een mooie drukstelling en vrijpion op de damevleugel. Zijn sterke tegenstander Feike Liefrink, bekend van ons zomertoernooi, had toch altijd wel wat tegenspel waardoor ik niet durf de stellen dat de stelling op een bepaald moment voor Gerard duidelijk gewonnen was. Toen de kansen slonken en Liefrink remise aanbood, had Gerard waarschijnlijk de remise moeten pakken. Maar als je optisch zo'n goede stelling hebt, dan is dat moeilijk te accepteren. Het eindspel van K+T+L voor wit en K+T+3 verbonden vrijpionnen voor zwart bleek verloren voor Gerard. Op 2 speelde ik een "wilde" Caro Cann, waar mijn tegenstander vrolijk in meeging. Na dameruil echter ontstond er voor mij een beter eindspel. Tot 2x toe dacht ik een pion te winnen, maar mijn tegenstander Tjerk de Bruijn speelde sterk tegen en wist pionverlies te voorkomen. In het eindspel maakte ik een rekenfout en moest toen in de denktank om remise te bereiken. Dat lukte gelukkig, en ik kon zelfs even risicoloos op winst spelen. Maar Tjerk hield het keurig onder controle met remise als resultaat.  Ton Dulk op 3 onttrok zich aan de mailaise en speelde weer een prima pot: rustige stelling, wachten op foutjes, pionnetje winnen, nog een pionnetje winnen en toen was het punt ongeveer wel binnen. Mooi gedaan! Op 4 ten slotte speelde de dit seizoen nog ongeslagen Andre Coenen een moeizame partij tegen R. Dortmond. In een gelijkstaand eindspel moet Andre ergens een behoorlijke misser hebben gemaakt: hij verloor een belangrijke pion en er bleven er nog een paar hangen. Voordeel voor Andre is dat zijn tegenstander enorm veel tijd had verbruikt. Met nog 10 seconden voor de rest van de partij heb je niets aan een huizenhoog gewonnen stelling. Andre deed nog wat zetjes, zijn tegenstander blunderde zelfs nog een stuk weg en ging toen door zijn vlag: 2,5-1,5 voor Charlois Europoort.

In schaaktechnisch opzicht een slechte avond, voor de rest een prima avond voor wat betreft spanning en sfeer. Nu op naar het muziekcafe in Sliedrecht!

Gijsbert


Lees ook het verslag van Barendrecht met de partij Kool-Liefrink.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed zo, C/E nog steeds ongeslagen dit seizoen. Wil er iemand nog inzetten op het team dat de eerste zal zijn?
Ik heb wel een idee.
Cor

Adri zei

Een idee voor de volgende Poll.

PeterK zei

Lees ook het verslag van Barendrecht met de partij van Gerard erbij!
KLIK HIER