maandag 5 november 2012

Futloos eerste onderuit in Gent

Het eerste treedt dit jaar weer aan in klasse 1B van de knsb-competitie. Waar vooraf promotie naar de Meesterklasse een redelijk doel leek, doemt bij sommigen het gevreesde degradatiespook al voorzichtig op. De eerste twee wedstrijden werden onfortuinlijk verloren (tegen DD en Wageningen), en ook de derde wedstrijd bracht niet veel goeds. Een kansloze 6.5-3.5 nederlaag was de uitkomst van de wedstrijd tegen HWP Sas van Gent.

De wedstrijd werd gespeeld op Belgisch grondgebied in Gent, en begon dramatisch. Debutant aan onze kant
Joris Geene (13 jaar) moest duidelijk nog wennen aan het niveau van de eerste klasse en verloor vrij snel van  Hans Groffen (2172), na een Budapester mishandeld te hebben. In de analyse na afloop bleek echter dat hij ergens nog wat mogelijkheden op goed spel had laten liggen. Dit jaar zal Joris waarschijnlijk nog niet veel punten scoren in het eerste, maar het moge duidelijk zijn dat Charlois Europoort op de lange termijn nog veel plezier aan hem zal beleven.
Ongeveer rond dezelfde tijd was Maurice klaar met zijn partij tegen Wouter Gryson (2240). Maurice leek lang minimaal gelijkspel te hebben, maar na wat overzien te hebben, was een hopeloze stelling al wat overbleef. Maurice heeft tot nu toe zijn seizoen nog niet, maar zodra het team beter gaat draaien zullen ook bij hem de punten vanzelf komen.
Teamcaptain Michel had lange tijd een klein voordeeltje tegen Simon Provoost (2266), maar het was hetzelfde verhaal als bij Maurice; iets overzien en een verloren stelling overhouden.

3-0 achter, dus de rest van het team moest flink aan de bak.

Het eerste punt van onze zijde werd behaald door Alexandre Dgebuadze.
Na een mooi kwaliteitsoffer gooide Thibaut Vandenbussche (2382) de handdoek in de ring.
Rond de tijdnoodfase eindigden veel partijen abrupt. Kersvers FM Roger stond ineens verloren tegen IM Koen Leenhouts (2378), na beter gestaan te hebben. Ondergetekende won van Johan Goormachtigh (2187), nadat zijn tegenstander zo bang werd van een stukoffer dat hij het stuk prompt teruggaf, met een verloren stelling tot gevolg.
Jan verloor na een enorm gecompliceerde partij (beide spelers hadden op zet 23 minder dan 10 minuten) van GM Paul Motwani (2494).
Valery verloor in het eindspel van Thibaut Maenhout (2381). nadat de partij lange tijd gelijk opging.
Het enige halfje werd behaald door Arben tegen Gunter Deleyn (2210), maar erg blij zal Arben er niet mee zijn geweest, aangezien hij compleet gewonnen stond, maar de partij in de tijdnoodfase weggaf.
De last strike werd tenslotte behaald door Erik van den Doel, die afrekende met IM Helmut Cardon (2378).

Drie nullen voor het eerste achter elkaar dus, maar van paniek is zeker nog geen sprake. Na ronde vier is tegen de vier sterkste teams gespeeld, en kan het matchpunten ophalen beginnen. Promotie zal het dit jaar niet worden, maar degradatie zeker ook niet.



Julian van Overdam

4 opmerkingen:

JCA zei

Tijd voor doping!

Sascha zei

Ik heb begrepen dat jullie nog in de comfort zone speelde, andere teams werden samengepropt in een lokaal wat niet berekend was op de hoeveelheid

Peter dJ zei

Doping ? Welnee, gooi Theo en Tjerk d'rin !

Adri zei

De allernieuwste ontwikkelingen op dat gebied is de Elo Performance Opium als pepermunt voor toename en betere kwaliteit van hersencellen verkrijgbaar bij
drogist en apotheek.