zaterdag 17 november 2012

Eerste matchpunt binnen!

We hebben er even op moeten wachten, maar dat het een keer zou gebeuren was zeker. Gisterenavond heeft het vierde team zijn eerste matchpunt behaald in het duel met de Willige Dame uit Dordrecht. Een match die heel lang spannend was, en voortdurend rond 4-4 hing. De eindstand is dan ook terecht, er zat niet meer in. Maar ook niet echt minder.

Als eerste was Viktor "de verschrikkelijke" van de Wetering klaar. Hij beukte door de Siciliaan van zijn tegenstander heen met het thematische e5 gevolgd door Pxb5. Ik heb er geen kaas van gegeten maar volgens Viktor haalde zijn tegenstander enkele varianten door elkaar. Ik zeg: publicatiewaardig! Viktor: kun jij ons mee laten smullen van je partij?

Niet veel later volgde op bord 1 een verdienstelijk halfje van Kees van Oosterom, tegen de sterke Pierre Smeets. Prima resultaat in een partij waar het evenwicht niet echt werd verbroken. Helaas trok Willige Dame de stand daarna gelijk omdat Eduard Smits  teveel tijd nodig had om zijn problemen op te lossen. In een toch wel verloren positie tikte de tijd ook nog eens weg. Daarna brak een spannende periode aan, waar ik niet alles van heb kunnen volgen. Carel Vredenborg speelde remise tegen Jacques Hennekes, na een pionnetje achter gestaan te hebben. Ook dit was een redelijk correcte remise zo op het eerste gezicht. Vrij snel werd duidelijk dat Ab Kamman en John vd Laar een moeilijke avond tegemoet gingen. John kwam in een Spaanse ruilvariant terecht. Tja, met dat soort openingen krijg je het publiek niet op de banken.  John baalde, werd ge-h-lijnd en verloor redelijk kansloos. Een teleurstellend seizoen tot nu toe voor onze debutant en pas afgestudeerde Drs. Ook Ab is nog niet in de vorm van zijn leven. Optisch leek het aardig te gaan, maar gaandeweg werd duidelijk dat zwart de beste kansen had met een lekkere dubbele toren op de f lijn. Helaas is Ab ergens kopje onder gegaan. Tjerk Tinga, onze invaller voor Erik vd Berg, mocht aantonen dat zijn topvorm er nog steeds is. Dat was het geval. En precies zo als hij van te voren aangaf: opening overleven, middenspel initiatief grijpen en vervolgens punt naar je toe trekken. Met zwart tegen de sterke Joop de Jong is winnen geen geringe opgave. Na een moeizame opening (pionnetje kwijt) hield Tjerk druk op de ketel met wat penningen, maar veel meer dan het terugwinnen van de pion leek dat niet op te leveren. Maar Joop moest het nauwkeurig spelen en deed dat duidelijk niet. Ik knipperde letterlijk twee keer met mijn ogen en toen had Tjerk het punt binnen! Ten slotte speelde ik zelf eindelijk een vrij degelijke partij en won regelmatig van Arno Slagboom.

4-4 dus, wij hebben even lucht, evenals onze wedstrijdleider extern. Desgevraagd gaf een bestuurslid aan dat zijn positie niet ter discussie staat. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat Herman  snel een passende oplossing zoekt voor de gerezen problemen binnen de diverse teams". Wel vreemd dat a.s. zaterdag direct na de wedstrijd van het eerste een persconferentie is aangekondigd. De vraag die veel clubleden bezighoudt is toch "haalt Herman de Kerst?".

Gijsbert Kamerman

3 opmerkingen:

Sascha zei

Van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Ook weer een sterk optreden van Tjerk, die na zijn debuut voor CE2 nu debuteert in CE4. Waar zal dat volgend jaar heeb gaan, iets voor Herman om uit te pluizen als hij de kerst haalt. Daar heb ik wel het volste vertrouwen in, alleen met hoeveel punten??

Anoniem zei

Zie net op site van Dordt dat CE4 dinsdag helaas met 2-6 heeft verloren. Komende wedstrijd (11 jan.) zéér belangrijk voor lijfsbehoud (2 degradanten?!). Alle KNSB-teams heel veel succes zaterdag!!
Marcel d.B.

Peter dJ zei

Het is voor CE-4 nu nog erger geworden: Sliedrecht-2 heeft gisteren met 5-3 gewonnen....