zaterdag 3 november 2012

Come back kid CE 3 verslaat Moerkapelle!

De uitwedstrijd tegen Moerkapelle zal de boeken in gaan als een sterk staaltje in de Charlois Europoort schaakgeschiedenis. Vanuit hopeloze situatie 3,5 -0,5 achter werd het onmogelijke gepresteerd en met veel geknok nog een 3,5-4,5 overwinning uit het vuur gesleept.

Vooraf wisten we dat we eigenlijk in een must win situatie zaten aangezien promovendus Moerkapelle de voornaamste degradatie kandidaat is in deze klasse. Een rechtstreeks gevecht zou je dus kunnen zeggen.

We begonnen met een 1-0 achterstand, Filip was verhinderd had vooruit gespeeld en helaas verloren. Op vrijdag avond speelt hij toch een stuk minder dan op zaterdag, desalniettemin is het prijzenswaardig dat hij een mogelijkheid vond om vooruit te spelen en ook dat Moerkapelle hiermee instemde.

De andere zeven wisten wat ze doen stonden…

Cor was kwistig met pionnen aan het strooien geweest en net toen hij dacht zijn initiatief te kunnen verzilveren schoot hij een enorme bok. 2-0

Supersub Peter had met wit niet veel weten te bereiken en dreigde in het nadeel te komen, toen zijn tegenstander remise aanbood was de beslissing dan ook al snel gemaakt. 2,5-0,5

Teleurstellend was toen ik achter me keek en opeens Marc hoofdschuddend zijn notatie zag opvouwen. Ik dacht dat hij wel okee stond, maar waarschijnlijk een blunder ergens geproduceerd ik heb het hem niet kunnen vragen…

Nou daar zaten we dan 3,5-0,5 achter, en nog bezig Arjen, ikzelf, Angelique, en Hans.

Bij Arjen was het allerminst duidelijk wat er aan de hand was, de provocerende opening van zijn tegenstander had hij principieel bestreden. De stelling hierna was erg ingewikkeld geworden, in tijdnood was Arjen scherper en wist het punt naar zich toe te trekken 3,5-1,5.

Ik zelf speelde een vrij regelmatige partij, mijn tegenstander had een wat passieve stelling die uiteindelijk een pion koste, daarna werd het nog wel even opletten, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. 3,5-2,5.

Maar toen de 2 resterende partijen zouden dan 1,5 punt moeten opleveren voor een gelijk spel. Bij Angelique leek de partij rechtstreeks naar remise af te stevenen beiden een loper en wat pionnen. Hans had in de opening een pion geïnvesteerd voor activiteit hier had hij compensatie voor maar ook niet meer dan dat.

Zeer welkom was toen Angelique haar tegenstander opeens een enorme bok schoot, waarna ze kon afwikkelen naar een gewonnen pionnen eindspel, ja soms zit het wel eens mee!

Hans had er ondertussen toch nog wat uit weten te halen namelijk P+L tegen toren. Met de resterende hoeveelheid pionnen die op het bord stonden werd de remise marge echter wel erg groot. Zeker als men dan nog de mogelijkheid heeft af te wikkelen naar een P+L matvoering, want das toch best moeilijk? …dacht zijn tegenstander. Echter niet voor problemist Hans!

Het eten na afloop in een restaurant smaakte daarna prima kan ik u vermelden!

Lendert

TL (CE 3)

Lees ook het verslag van Moerkapelle

Geen opmerkingen: