zondag 24 mei 2009

Ook groep 3 uitgespeeld

Op 15 mei 2009 werd de 28ste en laatste ronde van de Keizergroep gespeeld. De hoogste borden speelden remise en daarmee was het kampioenschap van Rinus van de Wetering een feit. Rinus heeft het grootste deel van het seizoen bovenaan gestaan en is verdiend kampioen geworden. Tweede werd Michiel Gerritse met een kleine achterstand. Daarmee hebben de oudere spelers het van de jongere gewonnen: op plaats 3 eindigde Angelique Osinga, vierde werd Eduard Smits.

Het Keizersysteem waardeert ook de avonden dat je afwezig bent wegens externe verplichtingen voor de RSB. Het meest profiteerde Angelique hiervan, maar liefst 11 keer won ze hierdoor punten. De hierboven genoemde concurrenten speelden slechts 2 tot 3 keer op een vrijdagavond extern. Ook interessant is het winstpercentage. Voor Rinus en Eduard is dat 60, voor Angelique 50 en voor Michiel ruim 71.

Marjolein Osinga eindigde op plaats 5, Robin Lecomte op plaats 6. Robin had hoger kunnen eindigen als hij in de gelegenheid was geweest om vaker te spelen. Zijn winstpercentage van bijna 73 liegt er niet om. Peter de Joode was ook veel te weinig aanwezig om in de top te eindigen, maar het is duidelijk dat hij in groep 2 thuis zou zijn. Jan Poolman gaf de toon aan in de eerste helft van de competitie, maar door ziekte moest hij van verdere deelname afzien. Viktor van de Wetering, Menno Brandenburg, Tommy Johansson en Theo Zoetemeijer zijn sterke spelers die een beter lot dan groep 3 verdienen, maar dan moeten ze wel spelen. Met nul gespeelde partijen blijf je onderin hangen.

Het blijft prettig dat tussentijdse nieuwkomers direct mee kunnen spelen. Een mooi voorbeeld hiervan is de sterke Frans Bloedel die vier partijen speelde en ze alle vier won. Het is niet moeilijk te voorspellen dat hij in het komende seizoen een kampioenskandidaat is.

Rinus, Michiel en Angelique hebben recht op promotie naar groep 2. Ik heb gehoord dat Rinus en Michiel misschien van dat recht afzien. Aan het bestuur is dan de beslissing hoe die plaatsen in groep 2 opgevuld worden. Ook heb ik gehoord dat er over gedacht wordt om ook in groep 3 een vaste competitie te gaan spelen, enkel of dubbel valt nog te bezien. Zelf zou ik dat betreuren. Waarom een systeem dat naar tevredenheid van de deelnemers draait veranderen? Maar goed, er zijn nog geen besluiten genomen, en de ALV heeft de laatste stem.

Tot slot mijn verontschuldigingen aan de spelers die niet genoemd werden, maar toch ook hun partijen met inzet en resultaat speelden. Er is een oplossing voor: volgend jaar in de top meedraaien. O ja, Ruud Kok verdient ook nog een vermelding voor zijn rol bij het indelen. Dat ging prima. Waar hij zich eens op moet bezinnen is de verplichting iedere week de stand aan onze webmaster door te geven. De wijze waarop dat nu verliep kan bij de leden de suggestie gewekt hebben dat groep 3 er minder toe doet. En niets is minder waar.

gerrit boer

3 opmerkingen:

PeterK zei

Gerrit, complimenten voor Ruud en jou dat jullie de groep hebben bijgehouden. Ik denk dat het plan misschien meer is om gezien de ledenaanwas een nieuwe groep 3 tussen te passen en groep 4 dan de Keizergroep te maken?

Si Tumbuk zei

Hoi Peter,

Dat worst inderdaad het plan, maar het is nog niet concreet. Voorwaarde is dat er voldoende mensen zijn en dat daarnaast groep 4 ook interessant blijft, zowel in sportief als in numeriek opzicht (met dit laastte bedoel ik dat er voldoende mensen moeten overblijven om de competitie levendig te houden). Groep 4 zou dan volgens het keizersysteem kunnen blijven functioneren als daar draagvlak voor is (en dat is er denk ik wel).

Ruud Kok zei

Als het goed is gaat dat volgend jaar door gebruik van ander hard- en software beter. Hoeven we het niet meer om te zetten van een 3,5 inch schijf.

Groep 3 is niet minder belangrijk dan groep 1 of 2. We zijn willen een vereniging zijn voor alle leden. Geen één uitgezonderd.