zondag 17 mei 2009

Kaarten geschud in groep 2

Na de resultaten van de gespeelde partijen van afgelopen vrijdag zijn de kaarten in groep 2 wel geschud. Voor komende vrijdag staan nog twee partijen op het programma, en afgezien van Ronald Sparreboom is dan iedereen uitgespeeld. Petje af voor de spelers en de groepsleider, die met harde hand het tempo in deze groep goed hoog hield, zodat deze groep zelfs met een partij meer, wel is uitgespeeld op de laatste ronde van de interne. Ronald zal ook op de slotronde niet meer in actie komen, zodat de spelers die nog een inhaalpartij tegen hem hebben staan, een extra punt erbij krijgen. Gelukkig wordt hiermee het kampioenschap of degradatie niet noemenswaardig beïnvloed, en ook dat is voor een deel op het conto van de groepsleider te schrijven.

Van meet af aan was er een kopgroep die zich nadrukkelijk met de strijd om het kampioenschap en promotie ging bemoeien. Vier spelers raasden door de groep en verzamelden punt na punt, met hier en daar een hapering door een onverwachte remise of zelfs nederlaag. Zo verloor Kresna Soerjadi alleen van GertJan Pellikaan, terwijl laatstgenoemde een zeperd had tegen Sascha Ottenhof. Puntenmachine van het eerste uur Erik van de Berg ondervond op het laatst veel weerstand van John van de Laar en Peter Overduin, en verloor ook de belangrijke confrontatie met Kresna. Ook Marcel de Bleeker had twee zwakke momenten tegen Marcel Dirks en Andre Coenen.

Deze vier matadoren gaan strijden om de drie promotieplaatsen. Kresna is al uitgespeeld en zeker van promotie, is voor het kampioenschap nog afhankelijk van het resultaat van de partij tussen Erik en GertJan. GertJan zal moeten winnen om gelijk te komen, en dan is het aan de rekenaars om te bepalen wie er op SB score kampioen wordt. Marcel staat nu nog op een promotieplaats, maar moet afwachten wat Erik doet. Ook hier kan de SB score bepalend zijn.

Achter deze vier komt een hele groep met middenmoters die het volgend seizoen weer in deze groep mogen proberen. Opvallend is de vijfde plaats van Andre Coenen, als promovendus uit groep 3 van afgelopen seizoen. Als hij deze vrijdag niet had verloren van Peter Overduin, had hij zelfs nog kans gehad op promotie, maar vermoedelijk vond hij het wel best zo, en bovendien Peter schaakt helemaal nog niet zo slecht als zijn 13e plaats doet vermoeden.

Hans van Calmthout maakte aan alle illusies van Sophia Thoma een einde. Sophia speelde het gehele seizoen rondom de degradatiestreep, met goede resultaten tegen de spelers die onder haar stonden en soms onfortuinlijke nederlagen tegen spelers die nog een maatje te groot waren. De dramatische nederlaag tegen Adri Jumelet deed haar echter de das om. Na een mooie remise tegen Ronald Sparreboom, moest ze in haar laatste partij winnen van Hans om nog de dans te ontlopen. Maar alles of niets spelen is niet haar stijl, en aan het eind kon Hans het punt bijschrijven. Een zucht van verlichting klonk in huize Van de Laar. John kan nu tegen Gerrit Boer laten zien waarom hij meent wel in deze groep thuis te horen, maar hij zal hoe dan ook onder Herman eindigen, hetgeen - inmiddels uit ervaring – niet bijzonder goed voor je zelfvertrouwen is.

Carel Vredenborg

2 opmerkingen:

PeterK zei

Als het werkelijk zo is dat Ronald niet meer speelt dan kunnen de punten worden ingevuld toch? In dat geval is Gert Jan in ieder geval al de tweede promovendus.

PeterK zei

De stand in groep 2 is aangepast. Vijf mensen krijgen een punt tegen Ronald Sparreboom, zelf krijgt hij vijf nullen. Dit heeft echter geen invloed op promotie- en degradatie.