dinsdag 26 mei 2009

Jeugd doet gevestigde orde sidderen!

Op de website van de pionclub kunt u een verslag vinden van het zaterdag jl. gespeelde jeugdtoernooi. Wees voorbereid, want ik heb het niveau van mijn schrijfsels verder verlaagd tot ongeveer het mentale niveau van Herman van Malde.
Het toernooi zelf was een groot succes en dit is de plaats om iedereen die heeft meegeholpen aan de organisatie ervan nogmaals te complimenteren en te bedanken. Spin in het web was Michel de Wit, die, ondanks het feit dat hij wist dat hij het risico liep dat zijn eigen zoontje in de E-groep zou eindigen onder het jongste zoontje van Jan van Overdam sr, vele uren heeft geïnvesteerd om van dit evenement een succes te maken.
Indrukwekkend waren de partijen in de invitatiegroep, waar 7 (zeer) getalenteerde jeugdspelers het mochten opnemen tegen de gevestigde orde en let wel: als ik zeg gevestigde orde, dan bedoel ik ook gevestigde orde! Michel wist onder anderen niemand minder dan Gert Timmerman en John van Baarle te strikken. De enige die zo verstandig was om de uitnodiging voor dit evenement af te slaan, was Harold van Dijk.
Harold had een vooruitziende blik, want wat wij respectvol nog gevestigde orde noemen, werd door de jeugd met nietsontziende mentaliteit onthaald, wat resulteerde in een eindklassering waarin de eerste 3 plaatsen werden bezet door jeugdspelers. Indrukwekkend waren de prestaties van Quinten Ducarmon, die met 5 overwinningen en 2 remises de inviatiegroep won. Ook Roger Meng speelde weer uitstekend; zijn goede resultaten zijn niet van de lucht! Hij werd gedeeld tweede, samen met Julian van Overdam.
Ik heb de volwassenen van de inviatiegroep al genoeg gelouwerd, maar het is toch geen geringe prestatie om als dertien- of veertienjarige ex-wereldkampioenen en ex-europacupfinalisten achter je te laten! We weten wel dat rapid geen normaal schaak is en we weten ook dat de jeugd sneller en gewiekster is in deze discipline dan de gemiddelde volwassene, maar dat doet weinig af aan de conclusie dat we hier getuige zijn geweest van een bijzondere gebeurtenis.
In de schaduw van de top-3 scoorden Jan jr en Marco Kirana ongeveer 50%; evenmin een geringe prestatie! Lennard den Boer en Sophia Thoma hadden het wat moeilijk, maar het is makkelijk te voorspellen dat ook deze twee jeugdspelers volgend jaar veel beter voor de dag zullen komen; ze moesten nu alleen nog wat wennen aan het niveau. Lennard won verleden jaar op het PK al van o.a. John Leer en Sophia kennen we. Niet voor niets is ze de snelste ratingstijger binnen onze club.
Het gaat goed met de club en de toekomst ziet er rooskleurig uit, mede dankzij de jeugd die we hier zo prachtig hebben kunnen zien opereren! De vraag is nu alleen nog wie we volgend jaar zullen moeten uitnodigen om de jeugd in de invitatiegroep nog enige weerstand te bieden.

Geen opmerkingen: