donderdag 21 augustus 2008

Zwarte woensdag

Een dramatische avond voor de CE-spelers in de vijfde ronde van het PK van de RSB. Een half puntje haalden we met zijn zevenen binnen. Was het vermoeidheid? Worden de tegenstanders te sterk naarmate we zelf hoger klommen?
In de vierde ronde werd nog driftig gescoord, met alleen verlies voor John Leer en Gerrit Boer, en een remise voor Coen van Baren. Alles in orde en ongeveer naar verwachting. Laten we de vijfde ronde nader bezien:
B-groep
Zelf speelde ik volgens mij bekende stramienen: eerst door onnadenkendheid jezelf in moeilijkheden brengen, met het verlies van een pion of een kwaliteit, daarna vechten als een leeuw en ook nog aardige wendingen invlechten, maar uiteindelijk toch duidelijk verliezen. Kennelijk zit het in mijn aard. Coen van Baren speelde tegen de sterke Nico van der Wallen en riep een aanval over zich op die een gewone speler direct had doen opgeven. Zo niet Coen, hij bleef vindingrijk verdedigen, maar het was uiteindelijk niet genoeg. Angelique oefende haar Engels tegen de Rus Alexei Parakhonyak ("I am Angelique"), en moest zich ook al tegen een sterke koningsaanval verdedigen. Dat lukte bijna. Adri tot slot speelde tegen Kees Vellekoop en stond erg verloren, hij hoefde alleen nog maar mat gezet worden door de dame. Zelf had Adri nog een pion aan de andere kant van het bord die geblokkeerd werd door een vijandelijk paard. Geloof het of niet, maar Vellekoop was zo aan het pielen met zijn koning en dame, dat matzetten hem in hevige tijdnood niet lukte. Adri speelde alleen nog maar op pat, en dat lukte, op een bijzondere manier. Vellekoop verzette zijn dame, zag in een flits dat het pat zou zijn en in een oogwenk had hij het losgelaten stuk weer vast en zette het een veld verder neer. Adri mag tijdens de partij dingen overzien hebben, maar dit ontging hem niet. "Losgelaten, pat, remise". Zijn tegenstander kon slechts berusten.
A-groep
Sophia en Andre verloren geruisloos. John Leer speelde een goede partij tegen Lennard den Boer, en had in het eindspel materiele voorsprong en een achterstand in de tijd. Waren die uitgangspunten genoeg om te winnen? Goed, aan John kan je een en ander toevertrouwen. Hij wees een remise aanbod af, en bleef schuiven. Hij gaf toen, volstrekt onnodig, zijn dame weg, en daarmee de partij. Eigenlijk wel troostrijk voor de andere spelers dat ook sterke spelers wel eens een stuk weggeven.

Het moge duidelijk zijn dat we in de laatste ronden deze schandelijk slechte avond willen doen vergeten. Zou enige ondersteuning van clubleden helpen? Ben Boog was er al voor de derde keer, op de fiets uit Oud-Beijerland. Vrijdagavond vanaf half acht en zaterdag vanaf een uur 's middags worden de ronden zes en zeven gespeeld.

Geen opmerkingen: