De Tilburg Trappers zijn veilig en wel weer thuis. Zonnige zondag gaf een gedeeltelijk herstel van de klappen die links en rechts op de voorgaande dagen geïncasseerd werden.
In groep 2 was het vooral de titanenstrijd tussen Herman en John die de gemoederen bezig hield. Op de recente ratinglijst staat Herman voor het eerst (volgens John) boven John. Er waren weliswaar wat vage verhalen van virtuele elo's op basis van het Charlois toernooi die nog niet in de stand verwerkt zouden zijn. Maar er was John alles aan gelegen om dit recht te zetten. De ochtendronde bracht hem op gelijke hoogte met Herman. De laatste kwam niet verder dan remise (weer een CaroKann) terwijl John in het verre eindspel won. Het was wachten op een ontmoeting in de laatste ronde. Dit kwam er helaas niet van. John was tegen zijn jonge tegenstandster enorm geconcentreerd en met doordacht aanvalsspel wist hij een remise te behalen. Genoeg, want Herman sloot het toernooi met een nederlaag in mineur af.
Cor speelde 's ochtends een van zijn vele lijfopeningen niet helemaal goed en kwam verloren te staan. Hardnekkig verdedigen leverde toch nog een halfje op. Arjen speelde een Koningsindische hoofdvariant tegen Jiri Obels (een goede bekende van Filip). Het werd een boeiende partij. Arjen toog op de damevleugel ten aanval volgens de geijkte patronen en Jiri (die in razend tempo speelde, aan het eind had hij een uur minder tijd verbruikt) op de koningsvleugel. Dit begon dreigende vormen aan te nemen, maar met een kwaliteitsoffer kon Arjen de aanval overnemen. Na wat tactische schermutselingen werd de vrede getekend. Ook Cor en Arjen precies gelijk, maar hier kwam het wel tot een onderlinge ontmoeting. Geen korte remise, alhoewel de T-parade die voor de speelzaal voorbijtrok een verleidelijk alternatief was. Na een boeiend middenspel ging Arjen het eindspel in met een pion meer. Per vergissing ruilde hij zijn trotse vrijpion op b3 in voor een kleinood op h6. Winst werd hierdoor ernstig bemoeilijkt. Op voorstel van Cor remise.
Al met al een gezellig weekend. De score was niet al te best, maar dat is niet het enige waar het om gaat. Na drie maanden schaakstilte was het heerlijk om weer eens te mogen spelen. Laat het seizoen maar beginnen.
zondag 24 augustus 2008
Zonnige zondag in Tilburg
Sophia Thoma en Adri Jumelet in de prijzen
Beste lezers,
Dit is het laatste verslag van de wederwaardigheden van de CE-spelers bij het PK van de RSB van 2008. Zoals de titel al aangeeft waren er prijzen voor twee van de zeven deelnemers.
Sophia Thoma werd dameskampioen met een score van 3,5 uit 6 in de A-groep. Sophia, namens de hele club van harte gelukgewenst.
Adri Jumelet werd met 5 uit 7 vierde in de B-groep, maar ook gedeeld tweede. Dat laatste feit leverde hem een enveloppe met inhoud op. Bij de prijsuitreiking kon Teun Koorevaar enkele keren zijn verwondering (en mogelijk ook bewondering) over de prijs van Adri niet onderdrukken. Waarmee aangetoond is dat het echt een heel bijzondere prestatie was. Adri verloor alleen van de ongeslagen winnaar, Kees van 't Hoff, en dat had zonder fouten van Adri netzo makkelijk remise kunnen zijn. Over fouten gesproken, in de laatste ronde speelde Gerrit Boer tegen Kees Vellekoop een lange partij, met een moeizame maar geslaagde verdediging van me van een geisoleerde pion in het centrum. We schoven naar het eindspel, en nu kwam een andere pion van me tot de zevende lijn, en was de stelling (gemakkelijk) voor me te winnen. Tot afschuw van deskundigen als John Leer, Ben Boog, Adri Jumelet lukte het me zonder plan te spelen en het in remise te laten eindigen. Bij winst had ik ook 5 punten gehad, en de derde plaats ingenomen... Ik heb beloofd er niet teveel over te tobben, maar dat is maar gedeeltelijk gelukt. Nu werd ik zesde. Coen van Baren speelde, met de hoogste rating van de B-groep, minder goed dan verwacht. Hij eindigde in de middenmoot met 3,5 punt. Maar dat dat een volgend jaar meer is, daar ben ik vast van overtuigd. Als vaste speler zou hij in ons derde team niet misstaan, en in het vierde team een glansrol vervullen. Ook 3,5 punt werd gescoord door Angelique Osinga, wat een puike prestatie was, en een TPR van 1598 opleverde.
In de A-groep deden buiten Sophia nog twee spelers van ons mee. John Leer krikte zijn score de laatste 2 ronden met winstpartijen op, en werd met 4 punten twaalfde. Andre Coenen begon het toernooi ijzersterk met 2,5 uit 4, maar wist daar in de laatste drie ronden niets meer aan toe te voegen. Andre heb ik al leren kennen als gentleman achter het schaakbord: in een objectief verloren positie geeft hij gewoon op. Dat deed hij ook in de zesde ronde. Maar zoals toeschouwer Ben Boog even later aantoonde, was zijn partij niet verloren. Als in de loop van het jaar Andre in volledig verloren partijen blijft doorspelen, weet u waardoor dat komt!
Over het dameskampioenschap van Sophia is nog wat discussie bij de liefhebbers van de reglementen. 3,5 uit 6 is > 55 %, 3,5 uit 7 is 50 %. Een voorwaarde voor het behalen van het dameskampioenschap is een minimale score van 55 %. Ik weet wel dat het gemuggezift en geneuzel over de regels van veel minder belang is dan het feit dat Sophia, dertien jaar oud, geweldig goed is gaan spelen. Als ze zo doorgaat haalt ze de komende jaren wel meer bekers.
De supporters voor onze spelers waren schaars. Afgezien van de ouders van de jeugdspelers heb ik alleen Ben Boog en Gerard Kool regelmatig gezien. Maar misschien heeft het ontbreken van spreekkoren en aanmoedigingscomite's ook wel positief uitgewerkt.
Tot slot is het mooi te zien hoe Simon van der Beek en zijn medewerkers schijnbaar zonder enige moeite de organisatie regelen. Mijn complimenten. We kijken terug op een prettig toernooi en kunnen nauwelijks wachten tot het volgende PK RSB er weer is.
(foto: Ab Scheel, RSB-site)
zaterdag 23 augustus 2008
Kluitje in het rietveld
Toch nog even terug naar gisterennacht. Herman was op weg naar zijn kamer waar hij werd opgewacht door een zwoele zangeres. Zij had smachtende ogen en keek hem aan . Help mij. ..... help mij. Er gaat een alarm, hoe krijg ik het uit. Herman wist zich geen raad en hielp de hulp van John in . John had de oplossing . De twee kinderen gingen bij Arjen op de kamer en met een minzame glimlach en twinkeling in haar ogen zei zij (tegen John in zijn onderbroek). Ik ga toch maar alleen slapen.
Terug naar de partijen:
Arjen en Cor kregen op zatermorgen opleggertjes van rond de 2100. Opleggertjes worden normaal gesproken eenvoudig naar de slachtbank gebracht (zie de partij Vredenborg - M. de Wit). u raadt het al: de aanval van Cor rammelde aan alle kanten. Zijn tegenstander vond de weerlegging die tijdens de vorige Olympische Spelen al uit de doeken was gedaan door Jan Willem de Jong.
De tegenstander van Arjen offerde een pion waar Arjen dacht een pion winnen. De tegenstander kreeg gelijk. Met een ijzersterk paard op e4 was er geen houden meer aan. Arjen zat traditiegetrouw ontstemd een half uur achter het bord.
Herman won makkelijk (1-0).
John speelde tegen een soort Menno Brandenburg. Hij schudde hard aan de Nimzoindische boom. Positioneel natuurlijk niet om aan te zien. Zwart ging hard ten onder aan overbelasting.
Op zaterdagmiddag begon het met Onrust aan het bord van Herman. Opnieuw een jeugdspeler die vrolijk ten aanval ging. Herman liep tegen zijn eerste nederlaag aan.
John speelde met wit CaroKann en was op de 5e zet al verveeld. Over de slotstelling meldde een voorbijlopende internationaal meester: "it looks boring and it is boring".
Cor was opnieuw snel klaar. Aan het gemanoevreerd kwam abrupt een einde. Cor gaf een stuk weg.
Arjen speelde alvast een voorproefje voor de wedstrijd tegen Rokado in september. In krankzinnige tijdnood kreeg Arjen de koning van zijn tegenstander Leo Rietveld in een matnet. De wedstrijdleider zag dit en liep weg. Leo gaf nog een paar schaakjes. Arjen dacht alleen aan zijn mat en speelde zijn koning rustig naar h1 (h2 had eenvoudig gewonnen). Voordat Arjen er erg in had stond hij zelf mat. Totaal ontluisterd zag hij dat ongemerkt de vlag van Leo al was gevallen. Hij wist dat mat in zo'n geval onmiddellijk de partij beeindigt. Wanneer was de vlag eigenlijk gevallen, vroegen de omstanders zich af. Als je bedenkt dat je elke zet 15 sec er bij krijgt, kun je eenvoudig concluderen dat de vlag al eerder moet zijn gevallen. Helaas kon de wedstrijdleider met de reglementen in zijn hand, niet anders doen dan het punt aan Rokado geven.
De avond liet een lichte verbetering zien voor de toppers:
Cor verdiende een halfje thuis bij zijn vriendin en Arjen haalde ook na de nodige avonturen zijn eerste halve punt.
John wist aan het einde van de deze bewogen dag niet anders te bedenken dan een paar sjablone zetten in het eindspel. Het resultaat zal iedereen duidelijk zijn.
Bij Herman was het beste er inmiddels af. Hij verliest van een kleuter. Waar Herman veel tijd verbruikte aan een aanval die toch niet doorsloeg, wist zijn tegenstander in een schamele 10 minuten bedenktijd het volle punt binnen te halen. Net op tijd voor de warme melk van zijn moeder.
Herman blijft wel onze topscoorder met 1,5 punt. Onze jongens gingen na afloop nachtelijk Tilburg verkennen en belandden te midden van jeugdig en vrouwelijke studenten op de dansvloer. Optredens van diverse paaldanseressen gaven een toepasselijk einde aan deze zinderende zaterdag.
Morgen op zonnige zondag nog twee partijen en alle kans om nog met een enigszins fatsoenlijke score op de ALV te kunnen komen.
Vrolijke Vrijdag in Tilburg
Onderweg naar Tilburg gaat de telefoon van John. Het is net na afloop van de dameshockeyfinale. Zijn oude vriendin Fatima Moreiro de Melo aan de lijn. Over en weer worden felicitaties uitgewisseld. Herman en Arjen zijn getuige van een bijzonder gesprek. Onze jongens kwamen ruim op tijd in Tilburg aan. Genoeg gelegenheid voor een overheerlijke maaltijd. Herman heeft succes bij de serveerster toen hij vertelde dat hij ging schaken (ondanks de waarschuwingen van John en Arjen). Met soepele tred begeeft Herman zich naar de speelzaal. Regen en wind trotserend maakt Herman nog een extra rondje rond de kerk. Arjen en John gaan alvast naar binnen en zien daar tot hun verrassing Cor de Wit zitten. Arjen is daarmee niet de enige Charlois Europoorter in groep A. Beiden krijgen in de eerste ronde een zware tegenstander. Helaas niet op de eerste borden die live op internet zijn te volgen. De partijen verlopen identiek. Na de opening komen ze in een gedrongen stelling, die ondanks manhaftige verdediging verloren gaan. Herman en John dalen voor hun groep af naar de kelder. Herman had eerst geen tegenstander. In plaats van een gemakkelijke 1, krijgt hij een 1456-speler tegenover zich die alles zag. Herman bleek minder gambitieus dan wij dachten. Met hinder van een haperende muis, kwam zijn c-pion op de eerste zet niet verder dan c6. Herman ging niet bij de pakken neerzitten (het zou immers indruk maken om zaterdagavond bij het diner aan de juffrouw te kunnen vertellen dat hij gewonnen had). Hij kwam weer ver, maar onder lichte druk van de klok berustte hij in remise waar er nog wel mogelijkheden waren om door te gaan. John was toen nog bezig. Een vriendelijke stukkenjager speelde met een sterk paard tegen de loper van John. Het was even zoeken naar een goede manoeuvre, maar toen die gevonden was kon onze sportieve John niet anders doen dan de vlag strijken. Resultaat van de eerste ronde. Half uit vier. Zinderende zaterdag start om 9:00 de tweede ronde.
Zie ook de toernooisite
donderdag 21 augustus 2008
Zwarte woensdag
Een dramatische avond voor de CE-spelers in de vijfde ronde van het PK van de RSB. Een half puntje haalden we met zijn zevenen binnen. Was het vermoeidheid? Worden de tegenstanders te sterk naarmate we zelf hoger klommen?
In de vierde ronde werd nog driftig gescoord, met alleen verlies voor John Leer en Gerrit Boer, en een remise voor Coen van Baren. Alles in orde en ongeveer naar verwachting. Laten we de vijfde ronde nader bezien:
B-groep
Zelf speelde ik volgens mij bekende stramienen: eerst door onnadenkendheid jezelf in moeilijkheden brengen, met het verlies van een pion of een kwaliteit, daarna vechten als een leeuw en ook nog aardige wendingen invlechten, maar uiteindelijk toch duidelijk verliezen. Kennelijk zit het in mijn aard. Coen van Baren speelde tegen de sterke Nico van der Wallen en riep een aanval over zich op die een gewone speler direct had doen opgeven. Zo niet Coen, hij bleef vindingrijk verdedigen, maar het was uiteindelijk niet genoeg. Angelique oefende haar Engels tegen de Rus Alexei Parakhonyak ("I am Angelique"), en moest zich ook al tegen een sterke koningsaanval verdedigen. Dat lukte bijna. Adri tot slot speelde tegen Kees Vellekoop en stond erg verloren, hij hoefde alleen nog maar mat gezet worden door de dame. Zelf had Adri nog een pion aan de andere kant van het bord die geblokkeerd werd door een vijandelijk paard. Geloof het of niet, maar Vellekoop was zo aan het pielen met zijn koning en dame, dat matzetten hem in hevige tijdnood niet lukte. Adri speelde alleen nog maar op pat, en dat lukte, op een bijzondere manier. Vellekoop verzette zijn dame, zag in een flits dat het pat zou zijn en in een oogwenk had hij het losgelaten stuk weer vast en zette het een veld verder neer. Adri mag tijdens de partij dingen overzien hebben, maar dit ontging hem niet. "Losgelaten, pat, remise". Zijn tegenstander kon slechts berusten.
A-groep
Sophia en Andre verloren geruisloos. John Leer speelde een goede partij tegen Lennard den Boer, en had in het eindspel materiele voorsprong en een achterstand in de tijd. Waren die uitgangspunten genoeg om te winnen? Goed, aan John kan je een en ander toevertrouwen. Hij wees een remise aanbod af, en bleef schuiven. Hij gaf toen, volstrekt onnodig, zijn dame weg, en daarmee de partij. Eigenlijk wel troostrijk voor de andere spelers dat ook sterke spelers wel eens een stuk weggeven.
Het moge duidelijk zijn dat we in de laatste ronden deze schandelijk slechte avond willen doen vergeten. Zou enige ondersteuning van clubleden helpen? Ben Boog was er al voor de derde keer, op de fiets uit Oud-Beijerland. Vrijdagavond vanaf half acht en zaterdag vanaf een uur 's middags worden de ronden zes en zeven gespeeld.
zondag 17 augustus 2008
Charlois Europoort spelers presteren op het PK !
Na drie van de zeven rondes een kort overzicht van de prestaties van de deelnemers van Charlois Europoort aan de PK van de RSB.
Groep A
Met de sterkere spelers (rating > 1750). John Leer (2 punten), Andre Coenen en Sophia Thoma (beiden 1,5 punt) nemen plaatsen in de middenmoot in, respectievelijk plaats 16, 17 en 19. Andre verloor alleen van Bonno Pel, en dat is geen schande. Sophia moest in de tweede ronde een nul noteren tegen Hans Nieuwenhuizen, maar ze speelde wel de sterren van de hemel. John Leer verliest gewoon niet.
Groep B
Met de spelers met een rating < 1850. Hier bovengemiddelde prestaties voor de CE-ers. Gerrit Boer staat op de tweede plaats met 3 punten. Vraag niet hoe die tot stand kwamen, alleen de winst telt. Adri Jumelet staat met 2 punten op de twaalfde plaats, en verloor alleen van de koploper. De ranglijsten van de vorige jaren laten zien dat Adri altijd goed presteert in dit toernooi. Doorgaan, Adri! Coen van Baren is dertiende, ook met 2 punten, en heeft zich dus goed hersteld van zijn verlies in de eerste ronde. In de laatste ronde moest hij ervoor vechten, maar hij doet het toch maar, langzaam maar zeker naar de top klimmen, waar hij ook thuishoort. Angelique Osinga is met plaats 16 ook goed op dreef. In de tweede ronde verloor ze wat ongelukkig van Jan Hoogendoorn, maar in ronde 3 scoorde ze een verdienstelijke remise tegen good old Frans Maas.
Tot slot nog een aardige dialoog aan het einde van de eerste ronde. Gerrit: "Angelique, nu je de sterkste speler (op papier) hebt verslagen, moet je nog niet denken dat je kampioen wordt, hoor". Angelique: "Nee, natuurlijk niet, want dat wordt u toch!" Net als in haar spel is ze verduiveld ad rem. Enne, ik ben natuurlijk wel goed op weg naar het kampioenschap...
donderdag 14 augustus 2008
3e Schaakfietstocht
Eindelijk weer eens wat nieuws van het fietsfront! De 3e Charlois Europoort Schaakfietstocht staat namelijk voor de deur. Gekozen is deze keer voor ZATERDAG 30 AUGUSTUS. Als uitwijkdatum hebben we zaterdag 6 september. Mocht blijken dat te veel mensen die datum prefereren, of wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn, dan wijken we uit.
Als startpunt van de tocht is gekozen voor metrostation Spijkenisse Centrum. Dit lijkt ons goed bereikbaar, in het weekend mag immers de fiets mee in de metro en ook valt er goed te parkeren aldaar voor die mensen die met de auto komen.
Nadere gegevens en met name de starttijd worden nog bekend gemaakt via onze mailinglijst (geef je op via fietstocht@charloiseuropoort.nl). Ga er maar van uit dat de starttijd niet veel zal verschillen met de vorige rit, zo rond half tien, tien uur dus. Heb je dus zin om mee te doen geef je z.s.m. op. Ook als je liever 6 september gaat, geef het even aan. Zoals altijd is de rit beperkt tot plusminus 60 km, net als de vorige edities. En ja, Paris Hilton rijdt deze keer ook mee!
Groet,
Frank Hendriksma & Peter Kemner
Wekelijks fietsnieuws is te vinden op onderstaande fietsweblogs:
Frank Hendriksma: http://degiantuitschiedam.blogspot.com/
Hans van Calmthout: http://chesscycle.blogspot.com/
Martin van der Hidde: http://debaksteenuitmaassluis.blogspot.com/
Peter Kemner: http://eenzameschaker.blogspot.com/
PK RSB bij RET begonnen
Het lijkt geheimtaal, die titel, maar voor de ingewijden is het duidelijk. Op de site van de RSB heeft Ab Scheel een keurig verslag van ronde 1 geschreven. Maar hij begint met een verwijzing naar de sprankelende verhalen van Carel Vredenborg van vorig jaar. En inderdaad, ik heb ze nog eens met plezier doorgelezen. Carel, we missen je! Eigenlijk staat in het verslag van Ab Scheel het belangrijkste vermeld, maar enkele woorden wil ik toevoegen over de CE-deelnemers.
In groep A speelden alle CE-deelnemers remise. John Leer deed dat tegen een "zwakkere" speler, Andre Coenen en Sophia Thoma haalden remise tegen qua rating sterkere spelers.
In groep B sensatie door het verlies van Coen van Baren (met de hoogste rating van groep B) tegen de op papier modale Angelique Osinga. Wat? Modaal? Topklasse! Je moet echt van goeden huize komen om Coen te bedwingen. Adri Jumelet won, maar had er veel tijd voor nodig, en ondergetekende had het moeilijk tegen de jonge Bernard Evengroen. Hij bood -met een pion minder- eerst remise aan. Afgeslagen, een pion kan per slot van rekening dame worden. Hij overklaste me met fijn spel. Mijn beurt om remise aan te bieden: liever een half ei dan een lege dop. Neen dus, hij zag winstkansen. Maar toen vertrouwde hij teveel op zijn vrijpion, liet zich de rest van zijn pionnen afnemen en bleef uiteindelijk met lege handen achter. Maar ik weet zeker dat je jonge tegenstanders niet moet onderschatten. Tabitha, ik zal vrijdag mijn best doen me niet door jou te laten beetnemen!
vrijdag 8 augustus 2008
Nieuwe KNSB ratinglijst is uit
De ratinglijst van augustus is onlangs door de KNSB gepubliceerd. De link op deze pagina naar de site van Mark Huizer heeft nog steeds de oude lijst van mei, daarom dus even een berichtje. Grootste stijger deze keer is Coen van Baren die van 1642 naar 1778 is gegaan! Gerard Kool ging van 2100 naar 2170! Gijsbert Kamerman steeg van 1943 naar 2003 en Erik van den Berg van 1973 naar 2024! Filip Borst steeg van 1878 naar 1935, Peter Kemner steeg van 1993 naar 2042, John Leer blijft stijgen, deze keer naar 2064, Andre Coenen ging van 1850 naar 1893. Onder de stijgers verder o.a. Ton Dulk (naar 1990), Ronald Sparreboom (naar 1968), Cor de Wit (naar 2038), Sophia (naar 1755). Er zijn ook veel (opvallende) dalers deze keer. Deze mensen mogen dringend het vorige bericht lezen. Zie verder voor alle details het overzicht van onze vereniging op de KNSB site. Met excuus als we hier iemand niet genoemd hebben! En van Carel hebben we een biertje tegoed omdat we hem JUIST niet genoemd hebben...
Alvast oefenen
Voor mensen die hun taktische vaardigheden willen oefenen voor het nieuwe seizoen, is er deze leuke link.
Steeds na het ingeven van de oplossing op het bord (stukken kunnen met de muis worden opgepakt) verschijnt automatisch een nieuw probleem. Doe er dagelijks 1000 en je elo stijgt gegarandeerd een paar honderd punten. Hoef je dus niet helemaal voor naar Duitsland! Er zitten heel flauwe, maar ook heel pittige opgaves bij...maar opgelet, het is wel verslavend.
dinsdag 5 augustus 2008
Carel gaat scalpen pakken
Carel is na publicatie van de nieuwe KNSB elo-lijst van 1 augustus ons land ontvlucht en is in Duitsland in alle stilte op scalpenjacht geslagen teneinde zijn zelfvertrouwen terug te krijgen, zodat hij in het vierde team komend seizoen er vol tegenaan kan! Gelukkig is er ook nog internet en zo vinden wij hem terug bij de Friedrichrodaer Schach-Open 2008. Hij heeft zich goed vermomd met een fake-elo en als lid van een niet bestaande club (Charleroi Rotterdam), maar je pikt hem er zo uit natuurlijk. Komende woensdag mag hij in de eerste ronde misschien wel tegen GM Lev Gutman. Arme Lev...