zondag 27 november 2011

Klinkende overwinning CE2

CE2 weet weer wat winnen is. Spijkenisse 2, 1 van de koplopers van onze groep, was de tegenstander van de dag. Helaas moesten wij het doen zonder Jaap Staal, maar met Angelique hebben wij een goede vervangster.
Hieronder het relaas van de wedstrijd:
Jesus aan bord 6 was als eerste klaar. Een stukoffer (zie partijfragment onder) op f2 bracht zijn tegenstander Ivan Deceuninck in moeilijkheden. De combinatie van gepende stukken van Ivan en open lijnen voor de torens van Jesus brachten het punt binnen. Daarna was Kresna aan bord 4 klaar tegen Serge Deceuninck. Kresna kwam naar mij toe om te zeggen dat remise het hoogst haalbare was. Gezien de stelling was dat ook en herhaling van zetten brachten het halve punt binnen. Angelique aan bord 8 vroeg aan Jesus of zij remise mocht aanbieden. Gezien de stelling en de tijd (in de opening vrij veel tijd gebruikt) een acceptabel half punt. Gijsbert Looy, haar tegenstander accepteerde het bod.
De stellingen aan de overige borden was dusdanig dat een overwinning heel dichtbij was. Peter, John en Mathieu een pion voor, Ton een kwal voor en Sascha een kwal achter. Ondertussen kwamen diverse supporters binnen, te weten Piet Verhey (op de fiets!!), Lennart Heijnen en Hans van Calmthout. Ook kwam mijn vrouw en zoon een bezoekje brengen. Vooral mijn zoon liet zich horen!
Ton aan bord 7 was als volgende klaar, de 40e zet van de tegenstander was net niet binnen de tijdsmarge (de vlag viel op moment van zetten), de stelling was ook wel gewonnen met de kwal voor. 1-3 voorsprong en vanaf dat moment kwamen de punten ineens snel. Peter aan bord 1 tegen Rick van der Pluim wist zijn voordeel uit te buiten. Het eindspel met 1 paard + 3 pionnen en 1 paard met 2 pionnen wist hij goed uit te spelen. Peter stond met zijn witte koning op c7! om zijn pionnen te ondersteunen voor promotie. John aan bord 2 tegen Wilmar Meijer wist zijn pionvoorsprong vast te houden. Wilmar ruilde de dames af, terwijl je die toch nodig hebt om tegenspel te bieden. Vervolgens wist John ook nog 1 van de torens te ruilen. Het eindspel van toren+loper+ 6 pionnen tegen toren+loper+5 pionnen was op den duur techniek. Dicht houden, zoeken naar de zwaktes en uitbuiten. 1-5 voorsprong met Mathieu en Sascha nog bezig.
Mathieu aan bord 3 was de volgende met het volle punt. De pionvoorsprong in een gelijke loperspel wist hij tot een overwinning te brengen. Gedurende de partij had hij een goede druk op de stelling van Rob Kalkman. Rob wist onder de druk uit te komen, maar Mathieu wist met zijn loperpaar tegen de loper+paard een pion te veroveren. De rest was techniek.
Sascha speelde aan bord 5 tegen Ricardo Klepke. Halverwege de partij kwam Sascha een pion achter, dan maar alles op de aanval. Een kwaliteit moeten geven voor nog meer tegenspel. Een remise lag binnen handbereik, maar zoveel remises speel ik niet. Dan een moment van onachtzaamheid (een van de vele de laatste wedstrijden) en ik mis een mat in 1 van Ricardo. Een drama en stevig de balen ervan.
Desalniettemin een mooi resultaat als team en dit geeft vertrouwen voor de komende wedstrijd voor 17 december als ASC op bezoek komt.

Sascha Ottenhof (TL CE2)

Lees ook het verslag van Spijkenisse.

Wit: Ivan Deceuninck (1776)
Zwart: Jesus Canedo (1950)

Spijkenisse 2 - CE 2, 26-11-2011
aantekeningen: Jesus

Viewer by ChessTempo

Geen opmerkingen: