vrijdag 19 november 2010

Voor elven thuis!

Op de geboortedag van Michail Tschigorin kwam Ashtapada op bezoek voor de wedstrijd tegen Charlois Europoort 5. Onze voorbereiding zat ‘m in het ontdekken van de betekenis “Ashtapada”.
Gertjan was ooit clubkampioen van Ashtapada, en hij wist ons te vertellen dat het iets te maken heeft met de oorsprong van het schaakspel. Schaken in het oude India had een sterke band met magische en religieuze rituelen. Volgens Prof. Mevrouw Rangachar Vasantha, [Chess, A Game of Ashtapada - A cosmological and architectural approach, From The I.G.K. "Yellow Book" 2001] speelden kosmologische en bouwkundige aspecten ook een belangrijke rol.
Frans Koevermans gebruikte in het clubblad weleens de term Chaturanga. Samen met Ashtapada één van de voorlopers van het huidige schaakspel. Als ik het goed heb was Ashtapada nog met de inzet van dobbelstenen die de loop der stukken bepaalden. Al met al een mooie naam voor een schaakclub.

Twee partijen waren de week daarvoor gespeeld. Met zwart wonnen Peter Overduin en Gertjan Pellikaan. Beide partijen werden pas in het eindspel beslist. Jaap Brokaar leek een betere pionnenstelling te hebben, maar verslikte zich in de sluwe konings- en torenzetten van Peter. Gertjan werd tot twee keer toe getrakteerd op een ingenieus pionoffer van Paul de Freytas. De witspeler ging in het middenspel voor de scherpere voortzettingen, maar Gertjan maakte het wijselijk niet ingewikkelder dan nodig. Het eindspel werd zeer vakkundig tot winst gebracht.
Deze Ashtapadiaanse achterstand bracht een bescheiden team naar onze speelzaal. “Jullie horen niet in deze klasse”, beweerde de teamleider. Best een aardig compliment voor een promovendus uit de derde klasse. Oud-Pernisser Wim van der Pijl constateerde dat Charlois Europoort 5 volledig uit KNSB-spelers bestaat. Deze constatering lijkt mij niet waarschijnlijk. Oké, Gertjan, Piet, Marcel en John hebben in het verleden hun kunsten mogen vertonen in een KNSB-team. Peter de Joode is zover ik weet nooit in een landelijke competitie achter het bord gekropen. Herman speelt best aardig, maar zelfs een invalbeurt zit er met zijn rating niet in. Peter Overduin heeft dacht ik ooit wat invalbeurten gepakt, maar is overwegend te vinden in de tweede klasse van de RSB. Henk speelt niet op zaterdag, omdat hij ook nog echte hobby’s heeft.
Dit alles neemt niet weg dat we op alle borden een ratingvoordeel hadden. De partijen verliepen misschien ook wel daarom zeer voorspoedig voor Het Vijfde.

Eerste “tweet” van de avond:
5e (red.) staat al weer met 4-0 voor. Koot en Van Malde winnen. Pellikaan en Overduin hadden al gewonnen.
De twee witte borden gingen beide via verschillende wegen naar winst. Herman vloog er boven op en werd met een paard op d6 oppermachtig. Henk duwde zijn tegenstander van het bord af en op het moment dat het echt spannend leek te worden gaf Ben Spijkers plots de partij weg.

De tweede twitterboodschap kwam kort daarna:
5-0 door De Joode. Dreigt 8-0 te worden.
Peter ging direct voor de ontwikkeling. De opening werd overgeslagen. De heren startten snel met allerlei middenspeldreiginkjes. Ed de Graaf kreeg zijn koning niet meer uit het centrum door een tijdelijk pionoffer van Peter. Eds tegenspel kreeg net geen houvast, waardoor Peter met zijn centrumaanval alles op de korrel nam wat er maar in zijn vizier kwam. Mooie aanvalspartij waarmee de matchpunten werden binnen gehaald.

Een zakelijke “tweet” volgde:
Den Bleker 6-0
Het gemak waarmee Marcel de rollen omdraaide tegen Ralph Simon was naar mijn mening vrij indrukwekkend. Het leek wel als vanzelf te gaan. Zwart pakte snel de voorzet van wit over waardoor hij niet in de problemen kwam. Jammer genoeg is de partij niet bij Julian ingeleverd, maar misschien wordt deze nog gepubliceerd op de site van Ashtapada?

Rondom tien uur twitterde De Oude Dame:
Piet Verheij 7-0. Van de Laar ploetert nog als enige.
Joey Brokaar en Piet Verheij speelden een frisse pot. Omstanders zagen twee talentvolle spelers in een hevig gevecht verwikkeld. Joey was tot dan toe nog ongeslagen, en Piet had nog niet gewonnen. Voor beiden stond er wat op het spel. Piet zat met het scherpe spel goed in zijn vel. Kenners vertelden mij dat het best lang theorie was, maar ja…, dat zeiden ze niet tegen een kenner. Blijkbaar is Piet thuis in veel verschillende openingen. Van het Weens en de Najdorf, tot het Vierpaardenspel en de Sveshnikov. Chapeau!

De vijfde en laatste tweet maakte gewag van een Love Score:
Van de Laar wint als laatste. 8-0.
Als teamleider als laatste bezig zijn. Misschien is dat best chique. Voor m’n gevoel stond het plotsklaps 7-0. Het rumoer en de brede glimlach van de omstanders gaf het een en ander aan informatie weg. Gek genoeg begon ik wat druk te voelen. Vanuit de opening had ik materiaalvoordeel: twee machtige lopers centraal geposteerd tegenover een toren die niet actief werd. De zwarte damevleugel leek ten dode opgeschreven, maar helemaal duidelijk was het mij plots niet meer. Zo ver kwam het niet, Wim trapte in tweede instantie toch in de paardvork. Het andere witte wapen was het machtige paard op d6 dat uiteindelijk met Pf7+ een ongedekte loper op e5 verslond.

Teamlid en supporter Peter Overduin kwam iets voor half elf binnen om nog wat mee te pikken van de eindfase. Hij was net te laat! Ashtapada in vijf tweets en voor elven terug in Hoogvliet. Daar viel weinig op af te dingen.

(Foto's verzorgd door Marcel Dirks)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wie komen er morgen ook al weer op de koffie in Kralingen.?
Tot morgen .!

Gr Clement

Peter dJ zei

Reuze benieuwd of de hart van Peter K. vanavond zal blijven kloppen. De vorige keer, toen CE-zoveel de uitwedstrijd tegen IJsselmonde-1 (met uitval van lampen), speelde, haast niet meer...

PeterK zei

Ik ga wat later binnenkomen, waarschijnlijk staat het dan al 5-0!