zondag 21 november 2010

Caïssa 4 te sterk voor CE 3

De 3e wedstrijd van CE3 is verdiend gewonnen door Caïssa 4. Bij een tikkeltje meer zelfvertrouwen en bij beter spel,had er meer in gezeten.


Bij CE3 waren nu 2 invallers nodig, aangezien Ben Boog en Mathieu Middelkoop verhinderd waren. Uiteindelijk waren Ronny Baekelant en Filip Borst bereid om mee te spelen. Aangevuld met John Leer, Arjen Kouwenhoven, Jaap Staal, Hans Uitenbroek, Kresna Soerjadi en ondergetekende gingen wij de strijd aan.


Het verloop van de wedstrijd is als volgt:


Als eerste was ikzelf klaar aan bord 8, al vroeg in de wedstrijd een remiseaanbod gekregen. De stelling was ook remise, met dame+2torens+loper ongelijke kleur en ieder evenveel pionnen. Na ruim 35minuten rondgelopen te hebben en met divers klein overleg en de standen op de overige borden in acht te hebben genomen, ben ik akkoord gegaan. Nu kon ik mij volledig focussen op het teamleiderschap. Aan bord 2 ging het vervolgens mis. Ronny speelde heel scherp, zijn tegenstander echter ook. Een kleine ontwikkelingsachterstand op de damevleugel en een fataleaanval op de koningsvleugel zorgde ervoor dat hij de handen kon schudden van de tegenstander.


Filip had aan bord 3 ook scherp spel, hij kwam een pion voor, echter wel iets gedrukt. Aan het eind van het middenspel, miste hij een betere voortzetting. Of dat genoeg was voor de winst, zullen wij nooit weten (alleen der Fritzzz). Nu was het eindspel remise wegens herhaling van zetten.


Arjen (4e bord) investeerde veel tijd in een offer op h4. Na veel wikken en wegen, uiteindelijk niet gedaan en de troepen teruggetrokken. Met als gevolg veel tijd kwijt en de tegenstander neemt de aanval over. Langzaam weggedrukt en een nul als resultaat.


De vooruitzichten aan de overige borden waren dusdanig dat de nederlaag niet meer af te wenden was, alleen een wonder kon ons aan de overwinning helpen.


Kresna aan bord 7 was de volgende met een resultaat. Hij was zelf tevreden over de stelling en ging voor de overwinning. Echter had hij te maken met een gewiekste tegenstander, die na afruil van meerdere stukken een stelling overhield van loper+paard+2 pionnen (gebonden) tegen loperpaar+1pion (aan zelfde zijde van tegenstander. Kresna wist dit remise te houden.


Op 6 zat Hans. Hij had last van een vervelende dame op b6 en paard op f5, waardoor een rokade op de koningsvleugel er nog niet is zat, op de damevleugel kon dat evenzeer. Na veel consessies gelukt de rokade op de koningsvleugel. Op het laatst had Hans drie pionnen minder, wat uiteindelijk de das om deed.
















Jaap was degene die de eer redde met een schitterende overwinning aan het 5e bord. Een pion gewonnen in de opening, maar later overzag Jaap een scherpe/sterke zet van de tegenstander. Een kwaliteit achterstand, maar 2 pionnen ervoor terug. Wel een ontwikkelingsachterstand. Na ruil van 2 lichte stukken voor een toren, stond jaap een stuk achter, maar wel als compensatie 2 pionnen meer. Deze meerderheid van pionnen stormde op naar voren, het stuk meer was vleugellam en zeer gedegen maakte Jaap de partij uit (Met een stuk minder!). Een partij die het naspelen waard is.


Als laatste was klaar John aan bord 1. Hij mocht het kopwerk doen, een zware taak. Een zware aanval op de koningsvleugel resulteerde in een loper achterstand. Echter had John genoeg dreigingen en zolang de klok loopt en de tegenstander zet niet mat, mag je hoop koesteren. Toen echter beide torens waren afgeruild, was het einde definitief.

Sascha

Meer foto's van Marcel Dirks van de wedstrijd van het derde team zijn HIER te bekijken!
Lees ook het verslag van Caissa 4 met partij!

1 opmerking:

Ton zei

Op http://caissa-amsterdam.nl/caissa/index.php/externe-competitie/caissa-4/946-caissa-4-wint-overtuigend staat een verslag van de tegenstander.