woensdag 28 oktober 2009

WAT JE MAAR LEUK VINDT

Al meermalen heb ik incidenten meegemaakt bij het uitvluggeren in uiterste tijdnood. Stukken die van het bord afvallen, onreglementaire zetten met de onmogelijkheid de stelling te herstellen. Ik bewonderde de sterkte van de klokken die het niet begaven en ik vroeg me af hoe een speler met een lichamelijke handicap zoiets aankon . Tenslotte is een van de leuke dingen van het schaken dat iemand met een lichamelijke handicap volwaardig kan meedoen.

Maar wat ik heb meegemaakt in de laatste ronde van de Persoonlijke Kampioenschappen sloeg alles. In zo’n tijdnoodduel deed de witspeler in zijn haast een onreglementaire zet. Arrian Rutten, de wedstrijdleider, grijpt in en geeft de reglementair voorgeschreven sanctie: de zwartspeler krijgt twee minuten extra.

Er komt een rel. De witspeler neemt het niet, ontkent heftig dat dit in het reglement staat. In het voetbal betekent verzet tegen een scheidsrechterlijke beslissing de rode kaart, maar in onze schaakbond hebben we nooit kunnen denken, dat zo’n situatie zou kunnen ontstaan en dus staat daar geen sanctie op.

Tenslotte geeft de witspeler toe en zegt onder protest verder te spelen. De zwartspeler is door dit geheel zo van zijn stuk gebracht dat hij niet meer in staat is een zet te doen en verliest door tijdsoverschrijding. Hij had zonder enig probleem zijn toren kunnen geven voor twee pionnen, waarna wit alleen een paard had overgehouden. De witspeler reageert min of meer hysterisch vrolijk op zijn winstpunt.

Iemand, gelukkig niet uit onze vereniging, schreef als reactie op mijn voorstel, dat hij zulke tijdnoodduels niet graag zou missen. Ja, er zijn nu eenmaal mensen die van rellen houden. Smaken verschillen.

Jaap Staal.

3 opmerkingen:

Andy zei

Tip voor de wedstrijdleider: altijd de reglementen bijhebben

Tip voor de zwartspeler: niet laten beinvloeden door de tegenstander

Tip voor iedere speler: de reglementen zelf kennen.

Nu was er een scheidsrechter, wat als dit gebeurt waar geen scheidsrechter is? Ik raad iedereen aan om de cursus wedstrijdleider te volgen. Daar kun je nuttige tips krijgen als schaker.

PeterK zei

Het is misschien wel handig voor de discussie als mensen ook even het stukje van Damhuis lezen, waarin een filmpje is opgenomen met het incident waarover Jaap het heeft.
http://www.r-s-b.nl/verslag2009/fisherklok.html.

Anoniem zei

Dit gaat toch lang niet ver genoeg? Sommige spelers zijn bijvoorbeeld zeer onverzorgd of stinken ronduit. Daarnaast zijn er typen die met de benen heel onbeschaafd de gehele ruimte onder de tafel in beslag nemen, er zijn schakers die met de lepel tegen de binnenrand van hun kopje tikken, die ulevellen eten (zo las ik eens) en sommige nare typen durven het zelfs aan om je tijdens je partij te storen, alleen maar om te vragen of je iets te drinken lust! Nu zeg ik je, we zouden de witspelers bij witspelers moeten zetten en de zwartspelers ook bij elkaar. Dan kan de tegenstander onze getrainde en voor het spel uiterst noodzakelijke zenuwen nimmer meer kraken en onze concentraties niet meer schaden!