donderdag 15 oktober 2009

GROEP 2 GEWIJZIGD!

Voor de 289e dag van het jaar volgt hieronder de gewijzigde indeling:
(Alles uit de vaart genomen, dus geen pontjes vanuit Sommelsdijk!)


Marcel den Bleker - Jesus Canedo

John van de Laar - Sophia Thoma

Jaap Staal - Lennard den Boer

Piet Verheij - Cees van Oosterom

Lendert van den Ouden - Herman van Malde



De koploper is vrij.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

derde team wint met 5-3, verslag volgt! Gijsbert

André Coenen zei

Als nog gefeliciteerd heren en dame. Het is alleen jammer dat ik als enige heb verloren. Ook Sophia nog gefeliciteerd met haar tweede overwinning op een onsportieve tegenstander. Ze kreeg een eindspel met K+L+P tegen een kale koning die ze netjes wist te winnen (en dat in hevige tijdnood).

Mokumtiger zei

Andre,

Met je opmerking dat Theo onsportief zou zijn door niet op te geven, ben ik het niet eens.
Allereerst speel je een TEAMwedstrijd; bovendien moet Sophia maar bewijzen dat ze de techniek beheerst. Naar verluidt heeft hij het haar niet moeilijk gemaakt door naar de verkeerde hoek te wandelen, maar dat terzijde.
In deze situatie had ik ook niet opgegeven tegen spelers met een rating minder dan 23+.

Anoniem zei

Het is inderdaad terecht dat Theo doorspeelde in die stelling, maar ik geloof niet dat dat de reden is dat Andre hem onsportief noemt.

Anoniem zei

Beste Mokumtiger,

Je hebt helemaal gelijk. Er zijn legio schakers die niet de moeite nemen dit eindspel te bekijken. "Komt toch nooit op het bord". "Dus laat maar zien of je het kan, Sophia"
Sophia was wel zeer verontwaardigd dat haar tegenstander (en wedstrijdleider!) er blijk van gaf de reglementen niet te beheersen en daar met haar over in discussie wilde gaan in haar (zeer beperkte) tijd. Een voorbeeld. "Ik bied remise aan. Je vlag staat op vallen". Op het antwoord: "Nee, ik kan sowieso claimen", nog uitleg vragen ook...
Ook over de notatie is enige keren in haar tijd wat te doen geweest.
En toen zijn koning eenmaal in de val zat, probeerde hij met een onreglementaire zet nog te ontsnappen. Menig meisje van 14 zou hier inderdaad intrappen, maar gelukking kan Sophia inmiddels goed van zich afbijten in deze "grote mannenwereld"
Tot mijn grote genoegen... :-))

Frank Thoma

André zei

Dat klopt, het ging ook niet over het eindspel maar over andere dingen die ik geconstateerd had.
Maar jullie moeten met me eens zijn dat het een knappe prestatie van Sophia is om in hevige tijdnood zo'n eindspel te winnen.
En verder wil ik het hierbij laten.

PeterK zei

Zeer knap, ik zou het zelf absoluut niet hebben nagedaan! Klasse. We wachten met spanning het verslag van Gijsbert af die tijdens het incident meer bij Sophia's partij stond om zich op te winden dan bij zijn eigen stelling waar hij aan zet was :-)

Anoniem zei

Om in termen van Ivoren Toren te spreken.. Een rode kaart!

Anoniem zei

Haha anoniem, je hebt een vooruitziende blik.. let maar op...

Gijsbert

JCA zei

De indeling in groep 2 is op het laatst toch gewijzigd! Betrokkenen zijn vet gedrukt.

Si Tumbuk zei

In aansluiting op Franks opmerking: enkele maanden geleden heb ik het eindspel een paar keer geoefend (ik zeg niet dat ik het zo goed beheers als Sophia) en meteen even in Chessbase gekeken hoe vaak het eindspel zich uberhaupt voordoet. Terugrekenend mag men redelijkerwijs verwachten dat een speler het 0 tot 1x in zijn carrière op het bord krijgt (al zou men knunen veronderstellen dat het eindspel minder zeldzaam zou zijn als spelers het midner vaak zouden vermijden), dus inderdaad zal de zeldzaamheid van het eindspel voor velen reden zijn om het nooit goed te bestuderen. Sophia heeft het omgedraaid: eerst het goed bestuderen en als je weet dat je het voldoende beheerst, hoef je tijdens de afwikkeling niet te vermijden dat het op het bord komt. Dit is nu waarschijnlijk de eerste keer dat het haar een half punt oplevert en ze is pas 14, dus wie weet hoeveel profijt ze nog van deze kennis gaat hebben?
Zeer illustratief vond ik overigens het volgende: ik was benieuwd hoeveel echt sterke spelers er niet in geslaagd zijn dit eindspel tot winst te voeren. Het zal niet verbazen dat er diverse meesters en zelfs grootmeesters zijn die in Chessbase een eindspel hebben staan van K+L+P dat ze niet tot winst hebben voeren. Ongetwijfeld zal het zo zijn dat het hier in enkele gevallen rapidpartijen of simultaansceances betrof. Maar het meest treffende vond ik dat onder hen niet alleen "gewone" grootmeesters waren. De sterkste speler met een geregistreerd eiondspel van K+P+L dat niet tot winst werd gevoerd was.........Ponomariov!

Anoniem zei

Voer voor psychologen.
Regelmatig zijn Sophia, Angelique, Marjolein in ik (Frank) naar een toernooi en heel vaak spelen moeder en dochter dan even samen in. Als Sophia er dan een beetje verveeld naast zit, haal ik de stukken van het bord en laat het eindspel K+P+L over. Nooit heeft ze er zin in,(Marjolein is mijn getuige) maar meestal komt het er wel van om het een keer of twee te oefenen, na wat gezeur over en weer. Dit speelde tijdens de partij bij Sophia ook een rol en het gaf tijdens de terugweg in de auto 's avonds toch wel een speciaal sfeertje....
Overigens, toen Sophia dit eindspel een aantal jaren geleden leerde, hielden we thuis wedstrijdje in wie het het snelst kon. Vaak had ik de snelste tijd (binnen een minuut), waarmee ik maar wil zeggen dat je voor dit eindspel helemaal niet hoeft te kunnen schaken. 't Is gewoon een trucje. Sophia kwam trouwens woensdag na een uur of anderhalf spelen naar me toe, met de mededeling: "Ik lach me rot als K+P+L op het bord komt". Ze vermoedde het al ver van tevoren.
Overigens moet Sophia's tegenstander eigenlijk bedankt worden. Dit was een supertraining.

Si Tumbuk zei

De keer dat ik Sophia zag oefenen viel me inderdaad de weerstand op die ze tegen het oefenen ervan had. Gapend zette ze je (Frank) mat.
Het feit dat het haar zichbaar verveelde, was eigenlijk een goed teken; het houdt in dat ze het beheerste en het spelen van het eindspel niet meer als een uitdaging beschouwde.
De hele geschiedenis illustreert het belang van oefenen!

Adri zei

Op "Groep twee is gewijzigd" en dan zoveel reacties is echt bijzonder.

Anoniem zei

en niemand klaagt dat vd Laar op de tribune staat bij fc den haag.

Si Tumbuk zei

Vroeger wastie vooi Faajjenoojt