zondag 6 november 2016

Het Vijfde verliest van HZP Schiedam

Het Vijfde heeft het ook tegen het eerste team van HZP Schiedam niet kunnen bolwerken. Slechts 2,5 bordpunt rijker moesten wij huiswaarts keren.

André Osinga speelde aan het 6e bord tegen Andries Schukking. André kwam wat in de knel met zijn stukken en moest een paard investeren om de strijd te kunnen voortzetten. Deze investering verdiende zich helaas niet terug en André moest de winst aan zijn tegenstander laten. 1 – 0.

Aan bord 1 moest Menno Brandenburg het opnemen tegen John van Baarle. Menno wist uit de opening enig voordeel te behalen, maar toen John – met voor beide partijen nog zo’n 20 minuten op de klok – remise aanbood, was het voor Menno moeilijk weigeren tegen zo’n illustere tegenstander. 1½ - ½.

Lennart Heijnen speelde aan het 7e bord een scherpe partij met tegengestelde rokades tegen Cees Verhagen. Helaas voor Lennart was het initiatief van Cees sterker en Lennart moest het hoofd buigen. 2½ - ½.

Aan het 5e bord kruiste Coen van Baren de degens met Frans Groeneweg. De zware stukken verdwenen snel van het bord, maar Coen had een betere pionnenstructuur en kon daarna enkele pionnen oprapen. Dat materiële voordeel wist hij vervolgens mooi te verzilveren. 2½ - 1½.
Patrick Arends speelde aan bord 3 weer een ondernemende partij. Zijn tegenstander Aad Juijn liet zich echter niet gek maken, nam het initiatief over en behaalde materieel voordeel. Vervolgens deed tijdnood Patrick definitief de das om. 3½ - 1½.

Bij Jan Hendrik Leopold leek de strijd aan het 2e bord lange tijd gelijk op te gaan. Tegenstander Daniël van Loenen zette zijn partij rustig en degelijk op, maar ook Jan Hendrik deed geen onverantwoorde dingen. Toch wist Daniël Jan Hendrik langzamerhand onder druk te zetten. Jan Hendrik moest een kwaliteit geven en had ook een achterstand op de klok. Dit werd Jan Hendrik fataal. 4½ - 1½.

Aan bord 4 speelde Gerrit Boer tegen Theo van Zessen. Gerrit verloor in het middenspel een pion, maar dat was een verdwaalde pion op a6. Gerrit wist tegenspel te ontwikkelen in het centrum en op een gegeven moment kon hij zelfs een winnende afwikkeling kiezen met d3-d2. Gerrit had deze pionzet gezien, maar had alleen een variant berekend met d2xe1D die hem niets zou opleveren. Slaan is echter niet verplicht bij schaken en de zet d2-d1D had Gerrit gewoon een extra dame opgeleverd. Kans verkeken en Gerrit moest in remise berusten. 5 – 2.

Marjolein Osinga speelde aan bord 8 een gedegen partij tegen Daan van Loenen. Een gesloten partij met lange manoeuvres waarbij het evenwicht nooit werd verbroken. Er stond voor het team niets meer op het spel en Marjoleins remiseaanbod werd door haar tegenstander geaccepteerd.

Eindstand: 5½ - 2½. 
Lees hier het verslag van HZP Schiedam: http://hzpschiedam.blogspot.nl/p/team-1.html

Op 25 november a.s. spelen we thuis tegen het derde team van RSR Ivoren Toren.


1 opmerking:

Gerrit Boer zei

Nog dagen (en een nacht) lang heb ik last gehad van mijn kortzichtigheid. Wanneer doe ik niet meer aan dit soort "kokerdenken", zoals Aad Juijn mijn schaakblindheid noemde?