dinsdag 8 november 2016

Gevecht tegen Erasmus 1 eindigt onbeslist

Gisterenavond vond de topper in de promotieklasse plaats: ons derde team tegen het eerste van Erasmus. Vooraf wisten we dat dit een sleutelwedstrijd zou zijn in de strijd om de koppositie in de promotieklasse. Alhoewel, Erasmus moet natuurlijk ook nog tegen ons vierde…

Dat de wedstrijd heel close zou worden, was niet heel lastig te voorspellen. Uiteindelijk werd het ook 4-4, een uitslag waar we op voorhand niet ontevreden over zouden zijn. Ook Erasmus was opgelucht, want ik heb mij laten vertellen dat er wellicht wat meer in had gezeten voor ons team.

Heel veel over de andere partijen kan ik niet vertellen, aangezien ik een bijzonder heftig avondje achter de rug had in een complexe stelling met ongelijk materiaal. Daarom een korte opsomming van de resultaten:

Op bord 1 denderde de ontketende Henk van der Velde over de toch niet malse Wim Westerveld heen. Dat Henk een flinke versterking is voor onze vereniging, dat wisten we wel. Maar wat hij nu liet zien was eveneens weer imponerend. Henk won in de opening vrij snel een stuk, en ondanks nog wat heftig tegenstribbelen van Wim, wist Henk het punt overtuigend naar zich toe te trekken, super gedaan!

Op bord 2 speelde Jesus Canedo tegen Pietrow. Dit werd een vrij vlakke partij met een terechte remise: mooi resultaat met zwart tegen een taaie tegenstander.

Op bord 3 speelde ik tegen M. Dekker. Deze had er echt zin in en offerde op zet 10 zijn dame tegen een toren, loper en pion. Er ontstond een hele bijzondere stelling met een onvoltooide ontwikkeling van mijn witte stukken (Lf1, Th1), maar ook zwart had nog niet gerokeerd en zat met een loper op c8 die niet ontwikkeld kon worden, o.a. door een dubbelpion op b7 en b6. Er ontstond een dreigende stelling waarbij beide partijen moesten oppassen niet een verliezende zet te doen. Na heel veel verwikkelingen lukte het mij om ten koste van wat pionnen mijn ontwikkeling te voltooien. Toen dat gelukt was, waren de dreigingen weg en moest mijn tegenstander werken aan een vesting. Tot 3x toe was dat bijna gelukt, maar tot drie keer toe wist ik de vesting ongedaan te maken. Na wat wederzijdse fouten lukte het zwart toch om de vesting te handhaven, en resulteerde uiteindelijk een stelling van dame tegen toren/loper, wat niet meer te winnen was. Een boeiend gevecht met een terechte uitslag, wat tevens de 4-4 inhield.

Op bord 4 moest Marcel den Bleker helaas een nederlaag incasseren tegen Van Zutphen. Na een onreglementaire zet van Marcel en tijdstraf van 2 minuten ging hij in een remisestelling alsnog kopje onder.

Op bord 5 speelde invaller Tjerk Tinga een sterke pot tegen Sturm. Het gevecht om de goede velden werd beslist in het voordeel van Tjerk: mooi resultaat van Tjerk.

Op bord 6 speelde de andere invaller, Ab Kamman tegen Vrolijk. Echt vrolijk was Ab na afloop niet, al heb ik niet precies kunnen zien waar het fout was gegaan. Helaas een nederlaag voor Ab!

Op bord 7 verloor Joris Geene vrij snel van Maclean. Aanvankelijk zag het er allemaal wel aardig uit, maar naar eigen zeggen van Joris trapte hij in een “stap-2 truck”. Jammer, maar zijn motivatie om dit recht te zetten in de volgende wedstrijd zal hoog zijn!

Op bord 8 ten slotte speelde onze voorzitter tegen Posthumus. Er ontstond een dynamische stelling vanuit volgens mij een Siciliaan. Ik heb er niet veel van meegekregen maar aangezien ik ook weinig tot niets snap van het Siciliaans is dat geen ramp.. Belangrijkste is dat Filip won!

4-4 dus, en we hebben alles in eigen hand. Een belangrijke hobbel is genomen, op naar het volgende topduel: vrijdag 2 december tegen RSR Ivoren toren 2. Na deze wedstrijd weten we pas echt waar we staan! Wat we ook weten is dat we na deze derde speelronde in ieder geval nog steeds bovenaan staan!

Gijsbert Kamerman

1 opmerking:

Ton zei

Verslag van SO R'dam 2 - CE 4: http://sorotterdam.nl/2016/12/04/het-tweede-redt-het-niet-in-vier-puntenwedstrijd/