zondag 17 februari 2013

Charlois Europoort breekt het Leids Verzet.



Vandaag moest er gewonnen worden door zowel CE2 als CE3 om in ieder geval lijfsbehoud in eigen handen te hebben. De vooruitzichten waren gunstig, de troepen waren versterkt met zwaargewichten als de 3 K's (Kemner, Kool en Kamerman) en Vredenborg. Enig minpunt was de ziekmelding van Filip (beterschap), gelukkig kon Eduard nog invallen.
Even na 1 uur konden de wedstrijden beginnen, mede omdat de TL van CE2 nog even zijn financiën moest regelen. De wedstrijdleider merkte nog snel op dat er maar maar 7 namen op het formulier stonden bij PL1.

Na dit oponthoud kon er begonnen worden. Nu is non-playing captain als voordeel dat je alle wedstrijden kan volgen, vandaar een gezamenlijk verslag in de volgorde van uitslag.

Als eerste was Gijsbert klaar. Na de openingszet van d4-g6 kwam er geen Lg5, een partij zonder Lg5 bij Gijsbert kan eigenlijk niet. Gelukkig zag ik na ruim anderhalf uur eindelijk Lg5. Verder stond Gijsbert niet zo bijzonder, de dame stond als pion op d3 de andere pionnen c4 en e4 te verdedigen, pion op c3, toren c2/c1 Le2. Niet zo best eigenlijk. De tegenstander dacht, dan kan ik mijn ontwikkeling ook wel achterlaten en snoepte 1 van de dubbelpionnen, bij de 2e pion ging het mis en was het plei beslecht. Puntje binnen.
Een paar minuten later was het Gerard die de volgende uitslag liet noteren. Een mooie kwaliteitsoffer leverde uiteindelijk een pion winst op in een stelling met het loperpaar + toren tegen loper+paard+toren. Toen het paard tegen een loper werd geruild, behield Gerard het voordeel, zeker met lopers van gelijke kleur. Gezegd moet worden dat Gerard het technisch goed uitspeelde en zeer bekwaam het spelletje uittikte.
Weer een kwartiertje later was het onze voorzitter die een mooie uitslag liet noteren. Waar ik eigenlijk alleen maar een remisestelling zag in de dubbele lopers+toren eindspel, speelde Cor netjes door. Remise kan altijd, maar een stuk winnen ook. De tegenstander zag het ook en gaf er de brui aan. Na Cor was het de beurt aan de laatste K, Peter. Waar zwart eerst het centrum beheerste en Peter vanaf de zijkanten moest spelen, kwam Peter sterk terug en heerste over de witte velden. Een geweldig samenspel van de witte loper, het paard en de dame zorgde ervoor dat Peter ook een punt kon bijtellen voor CE.
Bij Carel ging het helaas iets minder, helaas heb je maar 2 uur voor de 1e 40 zetten. Carel had zijn 2 uur al eerder verbruikt binnen de 40 zetten. In tijdnood blunderde Carel ook nog een stuk weg, dus helaas.
Daarna volgden de uitslagen elkaar in rap tempo op.
Ton stond in mijn ogen niet slechter, zocht zijn avontuur op de damevleugel, zijn tegenstander op de koningsvleugel. Toen de rookwolken opgetrokken waren, waren de stellingen in evenwicht waarin even later in remise werd berust. Ook remise had Eduard bereikt in zijn partij. Eduard bouwde zijn partij rustig op, kwam steeds beter en beter te staan. Enig nadeel is de naderende tijdnood, ook dat hoort bij Eduard. In een betere stelling waarin het mat niet ver meer was, werd tot remise besloten.
Dan Robin. Aan bord 5 louter remises, aan de overige borden verlies. Robin speelde vandaag een puike partij, kwam goed uit de opening. Een prima kwaliteitsoffer leverde groot voordeel op. In de afwikkeling kwam Robin met 2+3 pionnen en toren tegen 3pionnen + toren voor te staan. De pionnen begonnen aan een opmars en dat resulteerde in een mooie overwinning.
Jaap heeft ook de smaak van de overwinning weer te pakken. Jaap pakte de partij rustig op en verbruikte goed zijn tijd. Zijn zorgenkindje was de pion op b2, die indirect aangevallen stond door de zwarte loper op g7. Een blokkade door het paard op e4 verhinderde dat. In de tijdnood van Jaap beging de tegenstander een blooper (die echt zeeën van tijd had) zodat Jaap alleen nog de 40 zetten moest halen. Toen uiteindelijk de 41 zet van Jaap op het bord kwam, was het verzet verbroken en hoppa, weer een punt.

Even een kleine tussenstand zo net vlak voor de 1e tijdscontrole, zowel CE 2 als CE 3 3,5 punt. Bijna de matchpunten binnen.
Net voor (kan ook na) de tijdscontrole was Jesus klaar met zijn tegenstander, Een zorgvuldige opbouw van de partij, niet onder de indruk van de tegenstander. Jesus legde mij wat theorie uit over de opening, nu heb ik de ballen verstand van theorie dus... Wat ik wel snapte en ook zag was dat Jesus langzamerhand het overwicht kreeg en via het prachtige Pf4 en Lh6 won Jesus een pion. Na een kort overleg wat Jesus moest doen, speelde Jesus de partij risicoloos uit. Een heerlijk pionneneindspel werd prima uitgespeeld.
Angelique speelde een prima partij, in het begin vrij evenwichtig maar langzamerhand kreeg ze de ruimte voor haar torens.In wederzijdse tijdnood kwam er een remiseaanbod, bij aanname was er een zeker matchpunt. Nu was Lendert in de denktank, zodat met de omstanders en haar tot een beslissing werd besloten. Het zekere matchpunt is binnen!
Nog een aantal partijen te gaan, te weten John (totaal verloren), Kresna (2 pionnen minder), Lendert (1 pion meer, moet uit zijn), Hans (vergooit een goede stelling) en Arjen (pion minder, is houdbaar). Hoe dat afloopt...

Partijen van Lendert snap ik niet, maar wie wel. Met het kenmerkende petje en oordoppen speelde Lendert zijn partij, er kwam een Benkögambiet (heb ik gehoord) op het bord. Zonder problemen komt hij de opening door, speelt in mijn ogen prima. Komt een pionnetje voor in een eindspel met dame+toren+paard. Na ruil van de toren en paard is zijn pluspion op b3 inmiddels opgestoomd naar b6. Met de dame op c7 erbij was het genoeg en 2e matchpunt binnen.
Dan Hans, onze probleemoplosser. In het begin van de partij een klein plusje, dan weer in evenwicht. Niet echt in gevaar, maar dan zo richting de tijdcontrole gaat het niet lekker. De stukken werken niet samen, alleen maar keepen. Hans had weliswaar de 7e rij met zijn torens, maar met zwart schiet je daar niet echt veel mee op. Ook de tegenstander schoot er niets mee op, met al die ruimte. Verdere aanknopingspunten waren er niet, de "problemen" zijn dus opgelost. Een remise tot besluit.
John, onze kopman had een zware dobber tegen Philidor kopman Nico Kuijf. John zoekt het avontuur op de damevleugel om tegenwicht te bieden aan de aanval op de koningsvleugel. John spendeert tijd voor diverse analyse's in zijn hoofd, what to do. Altijd blijven proberen, een torenoffer wordt niet aangenomen. Tegenstander ziet Db8 niet. Tegenstander zet alles op de koningsvleugel en uiteindelijk zet het door en kon John net niet zijn pion op a7 naar a8 krijgen voor de extra dame. Gevochten en strijdend ten onder.
Bij de partij van Arjen viel ik van de ene verbazing in de andere verbazing. Na 1 uur (9 zetjes beiden) stonden de pionnen van de tegenstander op a7,b7,c7,d7,f7,g7,h7. Een uurtje later had ook de pion op h7 zijn vesting verlaten. Zo kan je ook spelen, en het was ook effectief. Gedurende de partij kwamen meer pionnen in actie, daarmee ook de witveldige loper en de toren. Arjen kwam een pion achter, maar het paard +toren was veel gevaarlijker dan de zwartveldigde loper +toren met zijn pionnen op witte velden. De remisehaven werd dan ook bereikt.
De laatste die klaar was, is natuurlijk Kresna. Partijen van Kresna zien is genieten, net alsof Fischer aan het spelen is. Kort rokeren met zwart en dan je pionnen op h5,g5,f4 en e5 hebben. Daarachter de paarden en loper en gericht op de koning. Nu is breekveld g4 liefst 5x gedekt (h3,f3,Le2,Dd1,Pf2). Om tegenwicht te bieden en voor de ruimte toch g4 gespeeld. De koningstelling wordt opengebroken, weliswaar met 2 pionnen minder maar zeker speelbaar. De aanval sloeg niet door en met 2 pionnen minder moest Kresna het dame-eindspel in. Met hooguit kans op eeuwig schaak ging Kresna zoeken naar die roem. Wit speelde het eindspel prima en met de klok richting 19:00 moest de strijd gestaakt worden. Dameruil was onvermijdelijk en daarmee de angel uit het spel.

Als u wilt weten wie in welke team speelde?? Tsja, even zoeken..

Al met al 2 dik verdiende overwinningen en CE heeft even lucht.

Sascha

Lees ook het verslag van Philidor Leiden.

4 opmerkingen:

Adri zei

Prima verslag van Sascha, jammer dat er geen partijen hieraan zijn toegevoegd.

Sascha zei

Ik heb helaas geen mogelijkheid om partijen in te voeren, wellicht kunnen een aantal fragmenten door diverse spelers worden verstuurd naar Peter. Dan kan hij ze wellicht toevoegen.

Ton zei

Er is zelfs een 2e verslag van Philidor: http://lscphilidor.wordpress.com/2013/02/19/zwarte-zaterdag-voor-beide-philidor-teams/

Peter dJ zei

CE-4 doet met CE-1, CE-2 en CE-3 mee. Bravo ! Nog 1 potje winnen en dan afwachten....