woensdag 14 juli 2010

Opnieuw successen

Het houdt voorlopig niet op. Gisteren scoorden de CE'ers op het LCT +1, =3, -0. De twee mannen in de hoofdgroep hadden zoals reeds gemeld opnieuw een zware loting en opnieuw waren deze sterke tegenstanders niet sterk genoeg om ons een vol punt afhandig te maken. Marco moest tot het uiterste gaan om zich FM Frank Erwich (2333) van het lijf te houden, maar uiteindelijk lukte het toch en we kunnen derhalve wederom een halve scalp achter Marco's naam zetten! Je vraagt je af: waar eindigt dit? Ik denk dat het afbuigen van Marco's groeicurve nog lang niet in zicht is. Hij heeft nu 3,5 uit 5 met een TPR van 2355. Morgen moet hij tegen FM Arno Bezemer.

Zelf speelde ik tegen Nicky Law (fide 2205, maar zijn KNSB-rating blijkt wat lager: 2119), die zoals gezegd wel wat kan, getuige zijn recente winst tegen Robin van Kampen op het NK jeugd. Nicky speelde in het middenspel heel sterk, maar de balans werd nooit verstoord. Hij wist nog een toren op de tweede rij te frommelen, die wegens ruimtegebrek en afwezige assistentie van de andere stukken niets kon uitrichten en het na afruil ervan gelijke eindspel werd door mij beter behandeld, waardoor Nicky in ernstig verliesgevaar kwam. Helaas voor mij lukte het me net niet om het volle punt binnen te slepen, mede door zijn toch weer sterke behandeling van het late eindspel, maar ook mede door een nog te gebrekkige kennis van toreneindspelen mijnerzijds. Los daarvan was er een zeer interessante fase, waarvan ik de stelling hier laat zien:


Stelling na 40...gxh4

en waarvan de analyse thuis me zeer verraste! Ik hoop dat ik ooit het niveau ga bereiken dat ik in staat ben om dit soort finesses achter het bord te grijpen in plaats van er thuis tijdens de analyse op te worden gewezen door grote vriend Fritz 12, maar ook zonder dat is het in ieder geval wél genieten met dergelijke wendingen! Wit is aan zet. Wat betreft het toernooi zelf kan ik uiteraard alles behalve ontevreden zijn: 2,5 uit 4 tegen spelers van 2119-2333; alleen verloren van de jeugdige Porat, die John vd Wiel op remise hield, Lalith (2502) voor een half punt liet zweten en gisteren won van Joost Michielsen (2397). Mijn TPR is momenteel 2315 en morgen is er de kans op revanche tegen Quinten Ducarmon (Quinten wist me dit voorjaar in Delft een gelijkstaand eindspel afhandig te maken). Wederom een mooie tegenstander!

In de B-groep eveneens goed nieuws: Nancy wist weliswaar niet te winnen, maar toonde opnieuw aan dat ze op dit niveau heel moeilijk te verslaan is. Met een remise handhaafde ze zich aan de top. Haar observerende, ben ik van mening dat ze relatief sterker speelt tegen sterke tegenstanders (we zagen dit al in de Passagecup), maar dat ze wat meer moeite heeft om de wat zwakkere tegenstanders aan de kant te zetten.

Angelique pakte weer het volle punt en kan tevreden zijn: weliswaar wat punten laten liggen, maar tegen sterke tegenstand. Het gaat goed met de club!

De beloofde uitgebreide update betreffende de niet-CE'ers die we toch goed kennen, volgt waarschijnlijk morgen overdag.

7 opmerkingen:

Sascha zei

Netjes hoor dames en heren, CE laat van zich horen

Adri zei

Dit soort stellingen zijn nu eenmaal tijdverslinderd om de juiste voortzetting te vinden, als die al gevonden kan worden.
Schaken is ook "keep it simple"
Onder dat motto zou de mindere maar wel voldoende voortzetting 41 Txh4 en 42 g4 ook nog wel volstaan.
Immers zwart moet nu met beide witte vleugels rekening houden.
Het heeft ook te maken met een zekere nuchterheid. Waarschijnlijk denk ik te simpel het zij zo.

Arjen zei

Ik denk dat Adri gelijk heeft.
Het simpelst is 1.Txh4, waarna Txh4 haast gedwongen lijkt (anders 2.Th6 met gewonnen pionneneindspel).
Het meest dwingend is 1.Tg6, maar vindt het vervolg na 1..h3 2.Txe6+ Kd5 maar eens.

PeterK zei

Altijd kijken of Tg6 toch niet echt kan, het wint immers een stuk want Te8 is natuurlijk geen verdediging, wit speelt gxh4 en wint simpel. Dus Tg6,h3? (hxg3 is dan nog beter) Txe6+,Kd5,Txa6,h2,Ke3 (of Kd3). Dreigt Le6 mat en wint.

Arjen zei

Oké, maar als je 1.Tg6 speelt moet je wel zien dat 4.Ke3 tot mat leidt, anders wint zwart. Het alternatief 2.Lxe6 kan als vangnet dienen: 2..h2 3.Lh3+ Kc7 4.Lg2. Zal wel remise zijn.

PeterK zei

Ja toegegeven en ik zag het ook pas na lang staren
maar dat is nu net wat schaken is: lang staren! Overigens is het na Tg6, hxg3 nog een aardig eindspelletje ook. Wel gewonnen voor wit natuurlijk.

Si Tumbuk zei

Mannen, uitstekend gezien! Zie mijn commentaar bij het verslag van de laatste ronde.