zondag 11 juli 2010

In Memoriam Jan van Ravestein



Tevreden met een gelukkig leven.

Tevreden met een gelukkig leven is een titel die hoort bij een In Memoriam. En dat is helaas ook. Wij hebben het trieste nieuws ontvangen dat Jan van Ravestein op donderdag 8 juli 2010 om 04.30 uur is overleden.

Jan was de eerste persoon waar ik op de schaakclub tegen heb geschaakt. In het Clemenshuis werd het die vrijdagavond remise. Het was de eerste keer dat ik tegen hem schaakte, maar niet de laatste keer.

Net als iedereen heb ik mogen ervaren dat Jan een aimabel mens was. Vrolijk en genietend van het schaken en de mensen op de club. Met Jan kon je ook niet zo snel ruzie krijgen. Aan ruzie deed Jan niet. Wat Jan wel deed was dat je op hem kon bouwen. Je kon hem altijd bellen als je op het laatste moment een invaller nodig had. Het was één van die mensen die daarmee hielp de onderste teams van onze vereniging te laten floreren. En hoe, menig team hielp hij mee naar Kampioenschap of promotie. Van Jan won je namelijk niet zo snel. Met remises had Jan minder moeite.

Als teamleider heb je teamleden nodig waar je op kan bouwen en die ook geloven in het doel. Jan was zo’n speler. En altijd vrolijk, altijd opgewekt. En daardoor maakte Jan de vereniging ook leuker.

Buiten het schaken bij Charlois Europoort en de schaaksociëteit van ons erelid André Kouwenhoven, had Jan meerdere hobby’s. Zo hield hij van het volgen van voetbal. Vooral van zijn club Feijenoord, die de laatste jaren wat hem betrof wel beter mocht gaan presteren.

Nog meer hield hij van zijn caravan. Een caravan die hij kocht nadat hij zijn boot had verkocht. Ieder jaar ging hij naar de caravan. Hij deed het onderhoud nog steeds zelf. Voor een tachtigjarige een zeer aansprekend voorbeeld hoe zijn karakter in elkaar zat. Altijd bezig zijn, altijd doorgaan en dat zonder te klagen.

Dat de jaren ook bij Jan gingen meetellen moest hij met tegenzin erkennen. Nuchter als hij was, aanvaardde hij daarvan ook de consequenties en in mei van dit jaar heeft Jan zijn caravan verkocht.

Een aantal weken geleden heeft Jan een fiets gekocht met een hulpmotor (wat toch wel handig is). Die is hij aan zijn dochter en schoonzoon gaan showen. Hij had nog plannen genoeg om die fiets regelmatig te gaan gebruiken. Op de terugweg naar huis heeft Jan een ongeluk gehad en aan alle complicaties die daarop volgde is Jan afgelopen donderdag overleden. Jan stond schaakmat en aanvaardde dat.

Ik zal Jan altijd blijven herinneren. Niet alleen vanwege de eerste partij, maar vooral vanwege de vrolijke goedgeluimde persoon die hij altijd was.



Johannes Hendrikus van Ravestein, geboren 9 april 1929 en overleden 8 juli 2010. Jan zal op dinsdag 13 juli 2010 om 14.30 uur op het Crematorium hier op Zuid worden gecremeerd. Alvorens de werkelijke afscheidsdienst zal beginnen zal er gelegenheid zijn om van Jan afscheid te nemen.

In de komende periode wens ik Jan zijn vrouw, waarmee hij al 54 jaar getrouwd was, zijn twee dochters en schoonzoons, en zijn kleinkinderen, heel veel sterkte toe in het dragen van dit grote verlies.


Ruud Kok

10 opmerkingen:

PeterK zei

Erg triest nieuws. Zo lang kennen we Jan al als trouw clublid, we zullen hem erg missen. Mooi stukje Ruud, bedankt.

Ger zei

Gecondeleert allemaal met Jan van Ravestein. en alle nabestaanden heel veel sterkte met het grote verlies. Ger in 't Hout (ex clublid schaakvereniging Charlois Europoort)

Martin zei

Ik vond het leuk om met je geschaakt te hebben jan. jammer dat je er niet meer bent. rust in vrede. Martin in 't Hout

Peter dJ zei

Wat triest nou, dat Jan van Ravestein er niet meer is ! En dat het zo met hem moet aflopen....

Gecondoleerd.

Goed geschreven, Ruud: daarin herken ik Jan heel goed.

lennard zei

We gaan je missen Jan. We zullen je nooit vergeten in elk opzicht.

Anoniem zei

Wat een triest bericht. Jan hoorde echt bij de club. Altijd hetzelfde goede humeur, altijd heel sportief. Weer een clubicoon die we zullen moeten missen. Gijsbert

Sascha zei

Gecondoleerd voor de naaste familie en vriendinkring..

Gerrit Boer zei

De vereniging was gisteren door een achttal leden vertegenwoordigd bij de crematieplechtigheid van Jan. Het was goed dat we er waren.

Anoniem zei

Ik heb een paar keer tegen Jan van Ravestein geschaakt. Hij was altijd vriendelijk. Het is triest om te horen dat hij overleden is. Ik zal hem missen.

Anoniem zei

Van Johan Knijff (sv Groenoord) ontving ik onderstaand bericht:

Beste Marcel,

Via de RSB vernam ik van het overlijden van Jan van Ravestein. Vele jaren bezocht ik op maandagmiddag de schaaksoos in
Charlois die nog steeds wordt geleid door Andre Kouwenhoven. Ik schaakte vele partijtjes met Jan en onderschrijf dat iemand
is heen gegaan die we zullen missen. Sportief, een goede verliezer maar bovenal een aimabel mens.

Met vriendelijke groet en veel (schaak) succes,

Johan Knijff