zaterdag 27 september 2008

Still believing...I can win


Afgelopen vrijdag werd tussen het rumoer van de twee bondswedstrijden door nog een aantal partijen voor de interne gespeeld. In groep 1 viel niet veel te beleven: het eerste team had collectief een bye genomen ter voorbereiding op de zware uitwedstrijd tegen het tweede van Spijkenisse, en het tweede was druk bezig een Rokadootje in te pakken (of uit te pakken zo u wilt).

Zodoende bleven er alleen spelers over die wel gewoon de avond voor een KNSB ronde een partij spelen, en een paar stakkers die hun externe leven moeten leiden in het derde. Piet Verheij maakte zijn onfortuinlijke verlies van vorige week goed met een gedegen overwinning op Filip Borst, en is weer back-in-business. Filip mag zich na deze nederlaag nu al gaan voorbereiden op een moeilijk seizoen. Debutant in deze competitie Arjan van der Leij speelde remise tegen Carel Vredenborg. Laatstgenoemde is nu de trotse koploper na twee speelavonden, en kan nu eindelijk eens thuis iets moois ingelijst aan de muur hangen.

Snel door maar naar groep 2, want daar werd wel een heel programma afgewerkt. Op de website staat een foto van Kresna Soerjadi als titelkandidaat, maar in deze bijzonder sterke groep zit een groot aantal spelers met kans op ten minste promotie of zelfs meer, dus ik zou de webmaster aanraden gauw de andere kanshebbers eens op de foto te zetten. Je weet maar nooit wie er volgende week aan kop staat.

In deze spannende groep hielden veel kanonnen nog hun kruit droog. Het is duidelijk dat de spelers onderling nog even moeten uitmaken wie nu de promotiekandidaten zijn, en wie de degradatiekandidaten. Degradanten van vorig seizoen Jesus Canedo en Ronald Sparreboom bijvoorbeeld deden niet veel meer dan elkaar een schriftelijke overhoring Spaans afnemen, en beiden zijn geslaagd, zij het met een minimaal remisetje.

Peter Overduin en Marcel Dirks waren elkaar vorig seizoen al in groep 3 tegengekomen, en zagen er geen brood in om elkaar onnodig pijn te doen. Marcel den Bleker vierde zijn rentrée in de competitie met een remise tegen John van de Laar. Nog een remise viel te noteren tussen Coen van Baren en Herman van Malde.

Alleen Erik van de Berg doorbrak het remisevirus en won van Hans van Calmthout. Erik is vorig seizoen een beetje onnodig en onfortuinlijk gedegradeerd, en is duidelijk van plan om niet al te lang in deze groep te bivakkeren, getuige zijn goede start met twee overwinningen.

Aan de andere kant van de lijst vinden we Adri Jumelet, die door Gerrit Boer op zijn tweede nederlaag werd getrakteerd. Adri zet zijn partijen altijd positioneel heel goed op, maar ook nu wist hij met een curieus paardoffer zijn eigen stelling om zeep te helpen. Wanneer zien we van hem weer eens iets briljants zoals we dat van hem gewend zijn?

De enige die echt blij zal zijn met de score van Adri is Sascha Ottenhof, die eerstgenoemde nog net voorblijft. De kampioen van groep 3 van vorig jaar André Coenen kijkt vooralsnog de kat uit de boom en moet nog zijn eerste partij spelen. Dat geldt ook voor Sophia Thoma, die op dit moment elders de sterren van de hemel speelt, en GertJan Pellikaan, van wie we hopelijk binnenkort ook heel veel moois gaan zien.

Carel Vredenborg

Geen opmerkingen: