maandag 21 april 2008

Kalfjes offeren zich op

De spelers van het derde hebben het wel gezien dit seizoen. Wist dit team in de eerste 2 ronden de uiteindelijke nummers 1 (Zwijndrecht 1 ) en 2 (Erasmus 2) nog te verslaan; in de laatste ronde werd met maar liefst 6-2 verloren van onze aartsvijanden van Onesimus 1.

Onesimus had de slachtrituelen goed doorgenomen alvorens naar het gevreesde Zuiden van de Oude Dame toe te komen. Van te voren was het wel duidelijk dat deze laatste , vrij onbelangrijke en grijze middenmootwedstrijd, geen ernstige gevolgen voor 1 der beide teams zou kunnen krijgen. Alhoewel Charlois Europoort natuurlijk wel enige eer wilde behouden na de spectaculaire start in het seizoen.

Er werd dan ook via de diverse media een psychologisch oorlog gevoerd: dreigbrieven- en – emails, populistische taal via de sites, etc. Bijvoorbeeld Van de Laar liet weten dat Clement van Eijsden wel te pakken was en Clement van Eijsden die enkele weken voor de wedstrijd aan van Malde vroeg wat de opstelling zou worden. En uiteraard werd er ook regelmatig geroepen door de Onesimusiejanen: “Jullie hebben v/d Berg, maar wij hebben Koevermans!”.

In ieder geval kwam er dus van de kant van Charlois weinig van schaken terecht. Sterker nog : het leek op korfbalschaak. De zetten die gespeeld werden waren te vergelijken met de bal die gegooid wordt naar het mandje: zal de bal in het mandje vallen? Er werd te veel vertrouwd op de routine en onze naam.

Van Malde (5) opende deze avond door in een standaardtrucje te trappen die Harm de Oude toevallig geleerd had bij een 1 of andere onbenullige schaakcursus. Op gelukkige wijze kwam Onesimus dus op voorsprong maar gaf verrassend genoeg niet meer uit handen. Teamleider Martin Rensen (een ex B-kampioen van de RSB, wie kent hem nog?) liep heen en weer en glimlachte zo nu en dan wat. Misschien wel de beste taktiek. Coach van Malde probeerde daarentegen alle zeilen bij te zetten en zag zich gedwongen de diverse spelers tot winst te manen hoe verveeld, moe en hoe graag zij ook een remise wilden. Gevolg was dat na deze 0-1 een lange periode begon waarin de Oude Dames eerst slecht stonden maar steeds meer kansen kregen met de tijdnood in zicht. Piet (2) verloor weliswaar van Anton Moolenaar, maar Erik won aan bord 1 van Frans Koevermans. Even later kreeg Peter Overduin (6) zijn welverdiende halfje en was het keepwerk van Gerrit Boer (8) uiteindelijk niet genoeg.

Bij een stand van 3,5 -1,5 achter waren Sascha (3), Viktor (4) en John (7)verzeild geraakt in een tijdnoodfase die op alle borden steeds spannender werd. Sascha rommelde in het begin van de partij slecht, maar deed dit later steeds beter, maar moest met nog 5,45 seconden op de klok in remise berusten. 2-4 . De partij van John zou naar verwacht nog wel even gaan duren dus dromden de massa’s schaakhooligans zich rond Viktors bord. Dranghekken helden over en de aanmoedigingen van de diverse supporters waren tot in Kralingen te horen. Dit zou wel eens de cruciale partij kunnen worden. Viktor had in de openingsfase geen stukken op de 6e rij en 7e gekregen en keek dus lange tijd wat verveeld naar het bord totdat hij ineens een toren op c7 kon plaatsen. Hier wist zijn tegenstander even geen raad mee en er onstond “een-over-en-weer-kansen-stelling”. Helaas verloor Viktor waardoor de Onesimusjes 4,5 punt binnenhaalden. Blijkbaar gaf dit resultaat de psychologische doorslag en wist Clement een ingewikkeld eindspel te winnen van John.

Verdiend allemaal natuurlijk voor Onesimus. En uiteindelijk blijven we natuurlijk vriendelijk want volgende jaar moeten we opnieuw aantreden tegen hen in dezelfde klasse.

Hopelijk in de 1e of 2e ronde.

Herman van Malde.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk verslag, Herman. Ik had het zelf bijna niet beter kunnen schrijven.

Tot volgend jaar,
Harm de Oude

Anoniem zei

Herman
Nog bedankt voor de opstelling ;)en we zien je wel weer donderdag in kralingen .

Clement

Anoniem zei

Herman,

Bedankt voor het coachen van ons team. We zijn in ieder geval niet gedegradeerd, een groot compliment waard!

mvg,

Sascha