dinsdag 18 november 2014

Net niet voor het vierde team!

Afgelopen vrijdag mochten wij aantreden tegen de bijzonder sympathieke leden van Rokado, die op mysterieuze wijze vorig jaar in de KNSB er he-le-maal niets van bakten, ondanks een gemiddelde rating die niet zou misstaan in de tweede klasse KNSB. Het was dan ook duidelijk dat wij de underdog waren in deze match. Uiteindelijk gingen we er met 5-3 af, verdiend maar zeker niet kansloos!

Om maar eens mij mijzelf te beginnen: ik mocht niet klagen met mijn remise tegen Hans van der Linden. Ik kwam met zwart in de voorbereiding van Hans terecht die een door Kasparov geïnspireerd pionoffer bracht in een Nimzo-Indische opening. Ik kende uiteraard deze aanbeveling maar in tegenstelling tot Hans volg ik niet klakkeloos de eerste de beste aanbeveling van een profschaker, en wilde ik het wel eens zien. Nou, dat heb ik geweten. Het was aan het gebrek aan schaakkennis van Hans ten opzichte van Kasparov te wijten dat hij mij met remise en een blauw oog liet glippen.

Om maar meteen een mooi bruggetje te slaan: van een blauw oog naar een bloedneus voor Ab Kamman. Ab speelde tegen clubgenoot Ben Boog, en had met zwart voortdurend problemen met f7, een bij Ben geliefd veld. Ab kwam steeds slechter te staan, en na een linkse directe van Ben met een bloedneus tot gevolg voor Ab was het niet veel later snel gedaan met Ab. Mijn vraag is: waar was de wedstrijdleider op dat moment? We werken toch alleen nog maar met gediplomeerde wedstrijdleiders?

Viktor van de Wetering kun je om een boodschap sturen. Het maakt voor hem niet uit op welk bord je hem zet. De perfecte teamspeler. In een heerlijke partij blies hij zijn tegenstander Rex van Dijken (2043!) van het bord. Heerlijk!

Lichtpunt was lange tijd ons achtste bord, waar ons jeugdtalent Joris Geene mocht aantreden tegen good-old Peter Luijendijk. Helaas kon hij het eindspel met een pion meer niet verzilveren waardoor hij genoegen moest nemen met remise. Maar de goede vorm komt eraan bij Joris!

Een beeld uit onze Interne
Onze invaller Carel Vredenborg verloor zo op het eerste gezicht vrij kansloos op bord 3 van Han Westenberg (2074), terwijl op bord 4 Marcel den Bleker het eindspel zo op het eerste gezicht wel moest kunnen houden. Dat gold eigenlijk ook voor Sascha Ottenhof op bord 7. Beide heren gingen echter alsnog onderuit in het eindspel: jammer maar wel de harde werkelijkheid waarin je verschil in elo punten vaak pas later op de avond zichtbaar krijgt.
Nog een beeld uit onze interne
Blijft over Ton Dulk die een uitstekende partij speelde tegen Sander Boogaard (2028). Ton is aardig in vorm dit seizoen en staat nu inclusief bekerwedstrijd op 2,5 uit 3. Een mooi resultaat!
Beelden uit de Interne van Rokado uit de laatste 24 jaar, waren in ons archief niet terug te vinden.
5-3 verlies dus.  Het lijkt een beetje op 2 seizoenen geleden: net-niet. Gezegd moet worden dat de echte wedstrijden voor ons nog moeten komen. Komende wedstrijd tegen CSV zullen we weer tot het gaatje moeten gaan voor een goed resultaat. Natuurlijk hopen we te winnen zodat voor Rokado de rode loper naar de KNSB uitgerold kan worden. Mijn voorstel is dat Rokado 1 volgend seizoen dan Charlois Europoort 4 wordt, met een status aparte dat ze zelf hun spelers mogen uitkiezen. Dan kunnen ze goede invallers krijgen en kunnen ze zich een keertje handhaven. Ik denk dat dit een puntje op de agenda moet zijn op de volgende ALV. Emoties zullen geen rol spelen omdat veruit de meeste spelers van Rokado de navigatie moeten aanzetten als ze een thuiswedstrijd spelen. Het bestuur van Rokado -bestaande uit 1 persoon- komt binnenkort bij elkaar om dit te bespreken. Ik denk dat alle neuzen de zelfde kant op zullen staan. Noord-Korea zal het jammer vinden dat hun satellietclub mogelijk gaat verdwijnen, maar het is echt beter voor iedereen.

Gijsbert Kamerman

9 opmerkingen:

Ton zei

Dan ben jij ook aardig in vorm Gijsbert!

Anoniem zei

Ouch, dit is geen linkse directe ,maar een volle uppercut van Gijsbert!

Een Rokado-lid, is wel de laatste persoon, die iets mag zeggen over een interne competitie van een andere vereniging natuurlijk....

Anoniem zei

Jaren geleden heb ik
Rokado hetzelfde aangeboden met nog een propagandasimultaanseance in Oud of Nieuw Beijerland. Ze wilden niet.
Jaap.Conei

Anoniem zei

Typerend dat er zo spastisch gereageerd wordt op het feit dat de interne bij Charlois geen ruk voorstelt.Alsof Rokado daar iets aan kan doen.
Toch succes gewenst, je zult het nodig hebben voor handhaving

Rick

Anoniem zei

Nog typerender is de reactie die jij meent te moeten geven...

Ton zei

Het verbaast / irriteert me dat er mensen zijn die hun mening of kritiek geven, al dan niet terecht, zonder hun naam te vermelden. Durven ze dat niet, of vinden ze het leuk om een intrigant / "troll" te zijn? Wat mij betreft mogen die reacties verwijderd worden.

PeterK zei

Altijd weer fascinerend om te zien dat discussies op internet snel escaleren en het gaat natuurlijk meestal drie keer nergens over. Stukje van Rokado is erg treffend geschreven met historisch perspectief als waarschuwing voor de toekomst, lijkt me iets om ter harte te nemen. Nog niet zo heel lang geleden schreven wij (ik) dit soort dingen over Volmac's interne. Dat was toen er bij ons op een clubavond nog zestig man zaten te schaken in vier groepen. En nee, ik heb zelf niet direct de oplossing voor handen. Overigens worden echt beledigende opmerkingen zeker verwijderd. Laten we het verder gezellig houden.

John van de Laar zei

Nogmaals mijn reactie (klaarblijkelijk onder het 'verkeerde'stuk gezet)op het zeer treffende stuk van onze zeer gewaardeerde tegenstanders uit de Hoekse Waard. Je zult begrijpen dat ik mij hierin volledig aansluit bij het betoog van Peter Kemner.

Wat mij betreft, dus nogmaals -op persoonlijke titel- een realistisch verslag van Rokado. Het is jammer dat, een op papier zo een grote club, zo'n dunbezochte interne competitie heeft. Maar goed, dat kan je de mensen die er elke week zijn, uiteraard niet kwalijk nemen...
Zo heeft een ieder zijn moverende redenen om niet bij onze interne aanwezig te zijn. Grootmeesters hebben er geen tijd voor, Belgen wonen wat ver weg, anderen hebben een gezin, of studeren tegenwoordig in een andere stad. Allemaal plausibel. Via het Internet kan er ruimschoots ook een spannende pot gespeeld worden, misschien moeten we de inspanningen van Hans van Calmthout van twee jaar terug in retroperspectief nog wat meer op waarde moeten schatten (als we dat al niet deden).

Desalniettemin is het een goed idee om als lid 19 december vrij te houden en elkaar te beloven er ook daadwerkelijk te zijn. Of je nou in Mourik, Anderlecht, Hellevoetsluis of Pernis woont. Komt allen tezamen!

18 november 2014 22:09

John van de Laar zei

En mocht je introducees mee willen nemen, bijvoorbeeld vanuit de Hoekse Waard, dan zijn zij uiteraard van harte welkom!