zaterdag 3 maart 2012

Ontknoping van Groep 3 steeds dichterbij

De overtuigende koploper Rinus van de Wetering was, zoals aangekondigd, afwezig. Dat betekent een goede kans voor achtervolgers, die een verwoede slag met elkaar leveren, om de achterstand op Rinus (10 uit 13) te verkleinen, en dat geldt vooral voor 1 schaker.... Er werden 3 belangrijke partijen gespeeld.

In het midden de Zeven Provincien met Michiel de Ruyter aan boord in volle ornaat, met (rechts) de beschadigde Engelse Prince Royal naast zich. Geen vuil aan de lucht, volgens de Zeven Provincien, maar in de achterhoede vol kruitdampen was steeds een schimmige vaartuig te zien. Langzaam maar zeker komt dit schip steeds dichterbij de Zeven Provincien, steeds dichterbij en het silhouet daarvan wordt steeds beter te herkennen....

Nummer 2 in de tussenstand, Peter van Soest, kon zijn ogen vast niet geloven: binnen 20 minuten was hij al klaar met Fritz Dueller. Arme Fritz..... Daarmee komt Peter op 8,5 uit 12 en hij moet nog 3 partijen spelen. Rinus blijft dus in zijn vizier.

De blikvangers in de eerste maanden van Groep 3, Lennart Heijnen en Henk van der Velden, hadden in de afgelopen maanden behoorlijke averij opgelopen. Zo erg, dat ze in de haven plaats moeten gaan nemen. Rinus is voor hen praktisch gesproken niet meer in te halen, maar plaatsen 2 en 3 blijven voor hen nog steeds binnen bereik. Maar dan mogen ze geen fouten maken. Nu speelden ze tegen elkaar. Erg knap wist Lennart zijn initiatief om te zetten in een dodelijk aanval met zware stukken op f7, terwijl de koning van Henk nog op e8 stond. Henk moest de witte vlag uiteindelijk hijsen. Daarmee heeft Lennart 7,5 uit 13 en Henk 7 uit 13.

Een gevaarlijke achtervolger van Rinus is Jan Hendrik Leopold met 6,5 uit 10. Echter moest hij ook de witte vlag hijsen. In de eindspel moest hij zijn laatste stuk inleveren om de gepromoveerde pion weg te slaan. Daarna was het snel met Jan Hendrik over..... De winnaar bleef in de afgelopen maanden heel erg in de mistige achterhoede vol kruitdampen, maar nu lijkt hij met volle zeilen uit de mist op te dagen, rechtstreeks op Rinus van de Wetering af. Andere partijen werden opzij geschoven. In de tussenstand heeft hij de 5e plaats: 7 uit 8 !!! Daaraan hebben Jan Hendrik Leopold, Michiel Gerritse, Henk van der Velden en Rinus van de Wetering (gedeeltelijk) al moeten geloven. Peter van Soest en Lennart Heijnen mogen straks proberen hun zware batterijen tussen Rinus en hem zien te krijgen en hem zwaar onder vuur te nemen.

Ja, ja, ja, voor wie moet Rinus nou vrezen ???

Groetjes

Peter dJ

Geen opmerkingen: