zaterdag 24 maart 2012

Eerste winst voor het zesde team in laatste wedstrijd tegen CHESS 2

Eind goed, al goed? Neen, we waren al gedegradeerd. Toch is het goed voor ons zelfvertrouwen dat we ook nog konden winnen. En dat ondanks drie invallers, of misschien wel dankzij deze invallers.

Hans van Calmthout was wegens familieomstandigheden verhinderd te spelen op bord 2. Henk van der Velden wilde wel invallen, maar had het liefst de zwarte stukken, dus wisselde hij met ondergetekende: Henk op bord 1, Gerrit Boer op bord 2. Henk kon het niet bolwerken tegen zijn superieure tegenstander Martijn van der Vaart met een rating van bijna 1800. Mij was meer geluk beschoren, in een regelmatige partij verloor Jan van Elburg twee lichte stukken tegen een toren van mij, waarna het niet te moeilijk bleek tot winst te komen. Ik zal de partij nog aan onze webmaster toesturen, het is me nu te laat.

Piet van Dijk had zich al twee weken geleden afgemeld: als je in Zwitserland bent, kom je niet terug voor een avondje met het zesde team, dat al gedegradeerd is. Kevin Nguyen was zijn vervanger op bord 7, en maakte zijn faam waar door te winnen van John Akkermans. Het gebeurde pas in het eindspel, maar dat is goed genoeg. Hulde!

Michiel Gerritse was de laatste speler van ons team die door omstandigheden op het laatste moment moest afzeggen. Marjolein Osinga was zo vriendelijk in te vallen op bord 8. Ze schoof een keurige remise tegen Jan Weitering.

Overigens haalden we het eerste punt al om acht uur binnen: de tegenstander van Rinus van de Wetering was er niet, en zou ook niet komen. Een gemakkelijk punt voor ons op het vierde bord.

Jan Hendrik Leopold heeft zijn seizoen niet. In een scherpe partij op bord 6 was hij toch de mindere van Leo Minnigh.

De stand was inmiddels 3,5-2,5 voor ons, met nog twee partijen die gaande waren: bord 3 met Adri Jumelet tegen de sterke Bert den Uyl, en bord 5 met Coen van Baren tegen de ongeveer in rating gelijkwaardige Dirk Brijs. Adri speelde het heel kien uit, en won. Hij speelde dit seizoen als een leeuw, en we zijn eigenlijk zijn beruchte zwakke momenten al vergeten. Ook al vindt hij zelf dat hij nog diverse punten heeft laten liggen.

Coen van Baren speelde dit seizoen vaak tegen sterke tegenstanders, wat hem de nodige nederlagen opleverde. Door zijn spel van vanavond heeft hij dat in een keer goed gemaakt. Een knappe winst met avontuurlijk en doordacht spel.

We kwamen dit seizoen een fractie te kort om ons te handhaven, wat blijkt uit de scores: drie keer verlies met 3,5-4,5, twee keer verlies met 3-5, een gelijkspel tegen de kampioen Barendrecht en nu dus een ruime winst met 5,5-2,5. We zullen volgend seizoen toch weer proberen te promoveren, want we passen bijna in de tweede klasse van de RSB. Nog een of twee sterke spelers erbij, en we handhaven ons na promotie uit de derde klasse in de tweede klasse. Misschien zijn het luchtkastelen of dagdromen, maar het is goed een doel voor ogen te hebben.

Jammer dat de fles Ierse whisky van Ronald Damhuis al aan CE 4 toeviel, domweg door het feit dat zij eerder in de week speelden en wonnen. Maar ook zonder de whisky genoten we van onze eerste winst.

Tot slot ook dank voor de inzet van Arjen Kouwenhoven, die onvoorbereid een kwartier voor de wedstrijd begon tot wedstrijdleider werd gebombardeerd. En zijn taak geruisloos vervulde. Ook deze invallers speelde een belangrijke rol.

Gerrit Boer, teamleider CE 6

1 opmerking:

Adri zei

Versterken kan, door nieuwe aanwas of jeugdleden. We kunnen ook onze schaakcondities opvijzelen.
Alhoewel dat laatste toch niet helemaal is te vertrouwen, althans bij mij, en zo niet dan moeten we
weer opnieuw roeien met dezelfde riemen maar wel met iets meer krachtige slagen.