zondag 26 juni 2011

7e Delta Schaaktoernooi groot succes ( Met dank aan Wim van der Staaij voor deze bijdrage )

7e Delta Schaaktoernooi groot succes

Het Plein werd omgetoverd tot schaakarena; meer dan 180 schakers waren zaterdag te gast in Delta. In de morgen werden er drie ronden Zwitsers gespeeld (ieder 20 minuten op de klok) en ’s middags vier. In zijn openingswoord kon gastheer Wim van der Staaij het niet nalaten om iets te zeggen over de bezuinigingen in de GGZ en de toegankelijkheid van de zorg voor mensen die psychische hulp nodig hebben. De zorg wordt teveel gezien als kostenpost en te weinig beoordeeld op zijn baten.

clip_image002

Het Plein als schaakarena

De deelnemers waren in vier groepen ingedeeld, met een eigen scheidsrechter. Zo had iedere groep zijn eigen karakter; de eerste groep met topspelers als Alexandre Dgebuadze, Rudy Wessel en Piet Peelen die streden om de hoofdprijs met Bruno Carlier en Michel de Wit en Eric van den Doel. De hoofdprijs ging naar Dgebuadze, de altijd sympathieke speler die afkomstig is uit Georgië en woonachtig is in België. Hij bewees zaterdag zijn status als grootmeester met een rating van 2573 door 6 punten te scoren uit 7 partijen. Op het grote scherm kon de zaal meegenieten met zijn siciliaanse partijen. Eric van den Doel scoorde 5 uit 7 en werd, samen met de van te voren geïnterviewde Michel de Wit gedeeld 5e.

clip_image004

Meester Piet Peelen en Grootmeester Alexandre Dgbuadze

In de tweede groep, met ratings tot 2000 werd er net zo fanatiek geschaakt als in de eerste groep; geharnaste spelers die komen om te winnen. Gedeeld winnaar Adri Timmermans ziet schaken als een voelsport waarbij hij patronen op het bord ziet als woorden in een zin. De jonge medewinnaar Robby Kevlishvili geldt als supertalent uit Zoetermeer, meermalen jeugdkampioen van Nederland tot 10 jaar. Het aantal kinderen was sowieso opvallend, meer dan25 wisten de weg naar Delta te vinden. Trotse moeders fotografeerden de hele dag hun jongens of meiden, die ook tot de opvallende aanwezigen gerekend mogen worden.

clip_image006

Opvallend veel kinderen

In groep 3, met ratings tot 1800 steden de Schiedammer Johan Knijff (80 jaar) en Capelse Wang Yang (12 jaar ) om de hoofdprijs. In groep 4 werden de hoofdprijzen verdeeld onder Wouter van Rijkom uit Zoetermeer en David Jongste uit Voorschoten. In deze groep vinden we een bonte verzameling van clubschakers, senioren, kinderen, hobbyschakers en schakende cliënten die een geweldige dag beleefden aan de ambiance en niet in de laatste plaats om het heerlijke menu wat de keuken van Delta serveerde, begeleid op de piano van het restaurant.

clip_image008

Simon van der Beek

De voortreffelijke leiding van Simon van der Beek en zijn scheidsrechters zorgde er voor dat er soepele oplossingen werden gevonden voor verschillende problemen; een slechtziende schaker kreeg een aparte tafel voor zijn speciale bord; er werd ingegrepen bij onreglementaire zetten, een meneer uit Nijmegen die een uur te laat kwam en de pendelbus gemist had werd afgedroogd, omdat hij door de stromende regen was komen lopen. Deelnemers hadden niets dan lof voor Delta en de organisatoren van het toernooi.

clip_image010

Bogdan Florescu uit de Goudesteinstraat

Frans Kroll werd de winnaar van de speciale prijs voor deelnemers van Delta, hier zit hij in volledige concentratie achter het bord.

clip_image012

michel ne erik

Gedeeld 5e/6e Michel en Erik v/d Doel

Michel schudt IM  Pieter Clesen de hand

Michel schudt IM Pieter Claesen de hand.

Geen opmerkingen: