donderdag 26 maart 2015

WEER NET NIET

Kleinst mogelijke nederlaag voor het derde

En het begon zo mooi…
Jaap had niet meer dan 13 zetten nodig: 1-0. Tjerk, die het moest opnemen tegen een 2200-speler, zette hem dusdanig onder druk, dat deze in tijdnood een stuk weggaf en na enig gespartel moest opgeven. 2-0. Een erg knappe prestatie van onze coming man.
En toen was het voorbij. Kresna verloor een centrumpion en kreeg bovendien een paard aan de rand, dat elk moment verloren dreigde te gaan. Dank zij een kwaliteitsoffer redde hij het beest, maar toen hij het eindelijk kon bevrijden, was zijn stelling hopeloos. 2-1. Jesus bleef zitten met een onontwikkelde damevleugel en ondanks al zijn listen bleef hij vleugellam. 2-2. Sacha, onze invaller, moest het opnemen tegen ons oud-lid John Riksen, die dit seizoen weer is gaan schaken. John, derde-bordspeler in het kampioensteam van 1973, toonde dat hij het spel niet verleerd is. Sacha kreeg een loper die alleen tussen a1 en b2 kon pendelen en dan houd je het niet. 2-3. Angelique, aan bord 1, kreeg risicovrij wat positioneel voordeel. Maar het was niet genoeg. 2½-3½.
Bleven over de partijen van Filip en Cor.
Filip wist zijn kleine overwicht om te zetten in een toreneindspel met twee pluspionnen op de a- en d-lijn. Botwinnik heeft zo’n eindspel eens gehouden, maar Filips tegenstander was geen Botwinnik en rustig manoeuvrerend bracht Filip hem tot opgeven. Maar het was te laat. Cor had ook een licht overwicht. Hij kon gemakkelijk remise maken, maar op dat moment riskeerde hij, ook met het oog op de stand in de andere partijen, af te gaan op een 4½-3½ overwinning. Maar hij riskeerde teveel. En zo werd het een 3½-4½ nederlaag.

Het tweede doet het verstandiger. Als daar de mensen een off-day hebben, doen ze dat allemaal tegelijk, in één wedstrijd. Ze staan nu dus tweede. Wij verdelen onze off-days over alle wedstrijden en verliezen dus steeds met 3½-4½. Laten we er de volgende wedstrijden wat beters van maken.

Jaap Staal



Geen opmerkingen: