vrijdag 20 maart 2015

Vierde team back in business

Gisterenavond speelde het vierde team een cruciale uitwedstrijd tegen Fianchetto 1. Om nog zicht op lijfsbehoud te houden moest gewonnen worden. We hadden enige pech: Joris Geene kon niet spelen en Marcel den Bleker was ziek. Je hebt van die mensen op de club waar je altijd op kunt rekenen. John van de Laar rook zijn kans om zijn kunsten op een wat hoger niveau te demonstreren en ook Eduard Smits was bereid om op het laatste moment in te vallen. En dan hadden we onze voorzitter nog achter de hand voor als de nood echt hoog zou worden. Klasse mannen!


Maar ook bij onze tegenstander waren de nodige personele problemen waardoor de wedstrijd wat dat betreft in evenwicht was. Er werd de hele avond hard geknokt door iedereen. Het wedstrijdverloop was bijzonder spannend, maar de overwinning was uiteindelijk dik verdiend. Ab en John speelden remise waarbij Ab kansen had op meer en John niet mocht klagen (wat hij overigens ook niet deed). Intussen had Viktor al lang en breed weer gewonnen, het moet op dit moment verschrikkelijk zijn om tegen hem te spelen. Viktor vluggert wat vaker op internet en ik weet uit eigen ervaring dat dat best kan helpen bij je speelsterkte (en ook andersom als je minder vaak vluggert..). Ik kan dus iedereen aanraden om een abonnementje te nemen op Playchess of een andere server en een uurtje per dag te vluggeren. In ieder geval ging het bij Viktor weer “erop en erover” en was het punt snel binnen. 

Eindelijk speelde ik zelf weer eens een aardige partij en won ik vrij overtuigend op bord 1 na een leuk torenoffer gevolgd door mat.  Tegenover deze 2 overwinningen stonden kansloze nederlagen van Sascha Ottenhof tegen vd Hidde op bord 2 en van Kees van Oosterom op bord 6. Ton Dulk was traditioneel als 1 van de laatsten nog bezig, evenals Eduard Smits. Eduard had een storm overleefd en stond in een toren/dame eindspel wat beter maar had weinig tijd. Omdat het er bij Ton goed uitzag, mocht hij remise aanbieden. Zijn tegenstander liet verstandig zijn tijd lopen om te kijken hoe het bij Ton zou aflopen. Ton trok het punt na enige tijd gedecideerd op het droge waardoor de tegenstander van Eduard moest winnen om 4-4 eruit te slepen. Opmerkelijk was dat zijn tegenstander vervolgens in diep gepeins verzonk terwijl hij daarvoor 20 minuten bij de partij van Ton had staan kijken. Je zou zeggen dat die tijd toch ook benut kan worden om in ieder geval een plan te verzinnen en snel een zet te doen. Ondanks de tijdsdruk speelde Eduard rustig door, vond het juiste plan en door het forceren van zijn tegenstander ging hij er zelfs nog met de volle buit vandoor. Klasse van Eduard die op het laatste moment opgetrommeld was!


Nu hoeven we alleen nog maar de laatste ronde in eigen huis te winnen van Shah Mata. Dit spektakelstuk gaat in ons eigen clubgebouw plaasvinden op 1 april a.s. Dit is geen grap, supporters zijn zeer welkom!!


Gijsbert Kamerman

8 opmerkingen:

Ton zei

Een overwinning op Shah Mata is nog geen garantie voor lijfsbehoud, maar maakt het wel erg waarschijnlijk.

Peter dJ zei

Ah, Marjolein zal op de slotavond van de Promotieklasse vast wat in koffie strooien. 't Komt goed, CE-4 !

Peter dJ zei

Het leuke is, dat (afhankelijk van uitslagen vanavond) RSR-Ivoren Toren-3 en Spijkenisse-2 op slotavond tegen elkaar spelen en allebei, net als CE-4 en Shah Mata-1 (bovendien tegen elkaar) tegen degradatie moeten vechten.....

H.A. Confetti zei

Strohalm is een stuk dikker geworden na gisteren!

Anoniem zei

Zeker, zelfs bij verlies kunnen we gehandhaafd zijn als bijv Spijkenisse ook verliest...

JCA zei

Vanavond is het zo ver!
Voor zes van de acht teams is het gewoon spannend.

KOMPT DAT ZIEN!

Ton zei

Het 4e heeft zich dankzij een 5-3 overwinning op Shah Mata 1 gehandhaafd!!

Arjen zei

Na elven werd het zijden draadje dunner en dunner, maar het bleek toch sterk genoeg!