maandag 30 maart 2015

CE 5 - Messemaker 3 4-4

Voor beide teams stond in de laatste ronde niets meer op het spel. Het recht op promotie voor de beste nummer 2 zal vergeven worden in een andere 2de klasse. Wel wilden we graag voor de valreep nog even ratingpuntjes winnen. Piet verloor twee weken terug een vooruit gespeelde partij en met twee invallers werd het nog een verdienstelijk gelijkspel.


Invaller Coen van Baren leek zijn avond niet te hebben en verloor te veel materiaal om er nog iets van te maken. 0-2

Het bleek ook niet de avond van Lennart Heijnen die ik op het laatste moment heb weten op te trommelen.

Diko Kalkdijk - Lennart Heijnen
Stelling na 31. Kh2
31...Ta4 [31...Txf2 is simpel en sterk]
32.Le3 Txb4 33.Lxa7 Ta4 [Geeft het voordeel weg. 33...Tb3 34.Tc2 c3 35.Lf3 Td2 36. Txd2 cxd2 is goed voor zwart]
34.Lc5 Td3 35.Tc1 b4? 36.Txc4 Even later liet Lennart zich sportief mat zetten. 1-0

0-3
Gerrit Boer speelde een aardige partij. De positie van de koning van zijn tegenstander was nogal discutabel. Gerrit kon er niet helemaal van profiteren waarna zijn tegenstander kansen kreeg. Hij profiteerde er ook niet van dus remise was terecht. 0,5 - 3,5

Peter de Joode gaf het betere voorbeeld.
Peter: "In de opening had wit een stuk voor 2 pionnen opgeofferd en daarbij veel aanvalskansen gekregen, tot wit een stuk wegblunderde. 2 stukken voor en mijn doel was stukken afruilen."

Eelko de Groot - Peter de Joode
Peter gaat verder: "Zo veel mogelijk stukken afruilen, dus hele tijd nagedacht hoe het na Pxd3 verder moest. Veel varianten bekeken en beoordeeld: het zag er erg goed en soms mooi (te mooi) uit. Overtuigd van de goede voortzetting werd 1...Pxd3 gespeeld, echter er zat een hiaat in mijn variantenboom....
2. TxPd3 TxTd3  3. cxTd3 (natuurlijk niet DxTd3 wegens Lxe4) Lc8
Wit staat voor een keus: paard op f5 afruilen met een zwarte loper (dat wil ik juist en dan nog steeds met 2 stukken voorsprong rustig naar eindspel afwikkelen) of Ph4 spelen (Niet Pg3 wegens Lg4 ! met dame-verlies voor wit). Na Ph4 volgt Le6 en wit staat vastgespijkerd (op Dg3 volgt g5; op g3 Lg5; op Tc1 Lxf2+; op Td1 Lg5).
Mooi, maar wit speelde 2. cxPd3 Geen nood, want 2...Txd3! (dacht ik op dat moment)
Na 3. DxTd3 Lxe4 zal LxPf5 volgen. Maar dan volgt voor mij de onaangename zet 4. Dh3! Oeps.... Helemaal niet gezien in mijn prachtige uitgebreide variantenboom. (censuur) en ik moest me herpakken.... Dan maar 4...Dc8 gespeeld en met slechts 1 stuk voorsprong de slotfase ingegaan. Er volgde 5. Pg3 Dxh3 6. gxh3 Lf3, gevolgd door e4. Zwart staat nog stevig en met de rustig oprukkende zwarte koning werd de partij toch nog gewonnen."
1,5-3,5

Herman van Malde was lang zoekende in zijn partij totdat zijn tegenstander een verzwakking toeliet rondom zijn koningsstelling. Daarna zat Herman in the driving seat en maakte het goed af. 2,5-3,5

John van de Laar zette zijn partij voor zijn doen rustig op. Ontwikkelde al zijn stukken alvorens acties te ondernemen op de korte rokade van zijn tegenstander. Ik neem aan dat het plan goed werd uitgevoerd want John won!
3,5-3,5

Eduard Smits kwam beter uit de opening, won een pion, verkreeg groot tijdsvoordeel maar liet het laatste helemaal wegslinken tot in de tijdnoodfase. Eduard won onderweg nog wel een kwaliteit erbij.

Bart van Putten - Eduard Smits
In gierende tijdnood speelde zwart 1...Tc5?? Zwart had hier even de tijd moeten nemen om veld e6 te dekken met bijvoorbeeld Dd7.
Er volgde 2. De6+ Kh8 3. Df6+ Kg8 4. De6+ Kh8. En remise overeen gekomen omdat mijn tegenstander het winnende 3. Tf7! gelukkig niet had gezien. 4-4

De externe competitie zit voor het vijfde erop maar de interne strijd tussen de teamleden gaat nog door in groep 2!

Geen opmerkingen: