woensdag 8 januari 2014

Nooit meer 8-2

Dus nu heeft Stefan er voor gezorgd dat het de discutabele 8-2 is geworden? Wie heeft zijn adres?

Even ter herinnering:
Manchester United v Arsenal: Robin van Persie doesn't just score when he wants, he scores goals that matter
Manchester United - Arsenal 8-2
Welbeck 1-0
Walcott neergehaald. De penalty wordt gemist door Van Persie, die toen nog voor Arsenal speelde.
Young scoort daarna 2-0 en Rooney's vrije trap (die nu weg wil bij Manchester)zorgde voor de 3-0.
Walcott, de behendige en watervlugge aanvaller van Arsenal scoorde 3-1.
Wayne Rooney scoorde vanuit een mooie vrije trap snel 4-1. Het mooiste doelpunt werd gemaakt door Nani (wie kent hem nog?): met een heerlijk balgevoel aait hij de bal over de keeper in de goal. Dat kunnen alleen de allergrootsten.
Park (ja, die) scoorde zakelijk de 6-1, waarna Van Persie sierlijk, maar slechts voor de statistieken, de 6-2 maakte.
Rooney scoorde daarna vanaf elf meter.
Het bal werd afgesloten met de 8-2 van Young.

Oké, sommigen kunnen daar nog vrede mee hebben...

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord van zondag 18 september 1983 had iets extra's. Johan Cruijff speelde mee bij Feyenoord en het duel eindigde in een waar doelpuntenfestijn met in de hoofdrollen Jesper Olsen en Marco van Basten. Ik was die dag in het Olympisch stadion. Wat een vreselijke dag.


De vlo Jesper Olsen was weer terug in de basis bij Ajaks.Na een corner van Jesper Olsen verspeelt Cruijff (de allergrootste speler die Nederland ooit gekend heeft) in het strafschopgebied de bal aan Edo Ophoff. (Ja, het kan verkeren)
Wie scoort er? Jesper Olsen, de hoekschopnemer. Na 5 minuten staat het al 1-0.
45.000 mensen juichen voor hun club.
Ronald Koeman passt op Van Basten, waarna Ajaks een corner krijgt. In de 14e minuut scoort Marco van Basten vanuit deze corner. Weer gaan 45.000 mensen omhoog om te juichen. Daarna komt Ajaks op 3-0 door een (mooi) doelpunt van Peter Boeve.
Toch is Feyenoord niet slechter. Gullit stoomt zoals altijd op rechts vooruit en geeft voor op clubtopscorer Peter Houtman en die "knalt, zoals het een goede spits betaamt in de 27e minuut de 3-1 binnen."
In de 33e minuut scoort "onze" Henk Duut de verdiende aansluitingstreffer. Duizenden Feyenoordsupporters springen op en weten zeker dat ze gaan winnen in een stad net onder Purmerend.

Daarna zet Feyenoord de "verkeerde rood-witten" 17 minuten lang onder druk, maar na een corner van Olsen (vanaf dezelfde kant als daarvoor) scoort Keje Molenaar (die later nog voor Feyenoord zou spelen en in de technische staf terecht zou komen).
Feyenoord kiest dan voor de aanval: Verdediger Sjaak Troost wordt vervangen door de Limburgse linksbuiten Pierre Vermeulen. In de counter gaat Jesper Olsen liggen na een sliding van "Italiaan" Michel van der Korput. De penalty werd benut door Ronald Koeman.Nog nooit had ik zo'n vol stadion met zó veel mensen zó vaak zien juichen voor hun club, en voor mijn gevoel dus, tegen Feyenoord.
En toch, Feyenoord was niet veel minder dan Ajaks.
Na de zeventigste minuut werd het grimmig in het stadion. In de jaren tachtig was het voetbalhooliganisme misschien wel op haar hoogtepunt.

Ondertussen brachten Van Basten en Olsen de score bijna achteloos naar 7-2.Vlak voor tijd scoorde Van Basten met een prachtige stiftbal de uiteindelijke 8-2.





Begrijpen jullie nu waarom ik zwaar allergisch ben voor die uitslag?

Samen met een goede vriend had ik de afspraak, dat als we ooit met ons team op een 8-2 voorsprong of achterstand zouden komen, we er alles aan zouden doen, dat dit niet de eindstand zou worden.
Daarom heb ik ooit in een wedstrijd de bal richting de kruising gedraaid van ons eigen goal. Liever met 8-3 winnen (Hongarije), dan met 8-2.
Onze eigen keeper tikte de bal echt fabeltastisch uit de kruising. Die keeper was Menno Brandenburg, en we wonnen de wedstrijd met 10-2.

In datzelfde seizoen ('83-'84) wonnen we de beker met o.a. een dubbele wedstrijd tegen Ajaks. De heenwedstrijd werd gelijk met een magistrale omhaal van Peter Houtman in De Meer, en ja, ik was er bij!
In de Kuip werd keeper Hans Galjé weggebombardeerd door een vrije trap van Ruud Gullit, waarna we uiteindelijk de beker wonnen.

Toch, die 8-2 is nooit meer uit mijn systeem gegaan.

Dus!?, bij 7,5 -1,5 geen remise aannemen, maar doorspelen tot op het bot en bij een potremisestelling dan maar gewoon opgeven.

Nog een kanttekening, we (Feyenoord) werden dat seizoen wel kampioen.

Moet ik bovenstaand verhaal nog in het Frans vertalen?

Twee quizvragen:
Wie waren bij die wedstrijd de trainers van Ajaks en Feyenoord?
En hoeveel wedstrijden verloor Feyenoord dat seizoen en van wie?

Nooit meer 8-2!

15 opmerkingen:

Jason zei

Je vergeet te vermelden dat het goot dat het zeek tijdens die wedstrijd.

Ik denk dat Aad de Mos trainer van Ajax was. Mar de trainer van 010? Hmmm, Thijs Libregts of zo?

Ton zei

Ik was ook bij die bewuste 8-2... :-( Ik kan me niets van regen herinneren, wel dat ik heel de terugweg niets gezegd heb...

Jason zei

Ik ken dit alleen van televisiebeelden en daarvan herinner ik me dat het veld praktisch onbespeelbaar was. Dat lobje van San Marco bleef bijna hangen in de modder.

Ton zei

In de Agenda ontbreekt de kraker op 3 februari tussen Krimpen 2 en CE 4!

PeterK zei

Er ontbreekt niks in de agenda hoor, er staat altijd maar voor 1 maand en alleen de eerstvolgende KNSB zet ik neer in de volgende maand. Zoals altijd staat de complete jaaragenda er ook bij in PDFen die is leading. Overigens, niks kraker, of je moet bedoelen dat het 7-1 voor ons gaat worden?

Ton zei

In het oorspronkelijke bericht had ik kraker tussen aanhalingstekens staan, maar ik wilde Jason niet nog gemotiveerder maken ;-)

JCA zei

Inderdaad Jason, toen wij tot 3-2 terugkwamen, begon het keihard te regenen. Nadat de regen praktisch over was scoorde Ajaks de dodelijke 4-2.

Jason zei

En die trainers? Enne "wij", daar voel ik me niet door aangesproken;-)

Ik ben al op en top gemotiveerd voor K2-CE4. Maar eerst ff naar Wijk aan Zee.

Anoniem zei

Een mooi voorbeeld van de generatiekloof: Na de oorlog won het Nederlands elftal de ene wedstrijd tegen de andere. Toen speelden wij uit tegen Engeland, dat tot toen al zijn thuiswedstrijden gewonnen had.
We dachten heel wat, maar Engeland won met 8-2. Dat is mijn 8-2.
Overigens heeft Feijenoord uitstekend en dapper gespeeld. Niet verdedigen om de schade gering te houden, maar aanvallen om toch nog te winnen. Jaap.they

Menno zei

Ook een leuk voorbeeld van een generatiekloof: John schrijft 'Feyenoord', terwijl Jaap het heeft over 'Feijenoord'.

Het blijkt dat de club uit Rotterdam Zuid sinds 1970, na het winnen van de Europacup, de naam Feyenoord is gaan voeren, omdat dit internationaal wat beter herkenbaar is. De officiële naam is echter nog steeds Feijenoord.

Anoniem zei

Wie werd er ondanks die 8-2 nederlaag tegen Ajakkes kampioen?

JCA zei

Feijenoord en Feyenoord. Een bijna anachronistische generatiekloof.
Die losse ij was helemaal niet zo ouderwets, maar werd internationaal moeilijker herkend. Zoals iedereen weet, werd het eiland aan de andere kant van de Maas bekend als het Oord van Feye, met de Griekse Y dus. Waarschijnlijk was Feye de naam van iemands dochter.
Daarna kwam de wijk Feijenoord.

Jaap, dank voor de informatie over jouw 8-2, inderdaad blijken we allemaal een kind van onze tijd.

JCA zei

De BVO Feyenoord heet dacht ik echt Feyenoord.
De stichting is wel met een ij.
Zeker weten doe ik dit niet, want ik zit aan de koffie in Wyk aan Zee.

Menno zei

Feijenoord
Waar komt de naam Feyenoord oorspronkelijk vandaan? Deze is terug te vinden omstreeks 1450. Toen lag er een eiland in de maas, genaamd "Feijenoord". Dit eiland was vernoemd naar Feye van der Does. Het eiland kreeg de logische naam Feye’s oord

De naam Feijenoord
De naam Feijenoord komt al in 1441 voor als naam voor het eiland dat gevormd werd door de Nieuwe Maas en het Zwanegat. Later wordt het eiland gewoonlijk aangeduid als 'de Noord' (vermoedelijk een verbastering van 'Oord'). Feije komt meermalen voor als meisjesnaam. Ook gedacht kan worden aan de Friese mansnaam Feije. Dirk van de Does, in 1466 baljuw van Zuid-Holland, had een broer Feije, die mogelijk met Feijenoord in verband kan worden gebracht. De benaming 'Oord' komt in deze streken veelvuldig voor en heeft de betekenis van buitendijks land, uiterdijk, gors, schor of slik.

Varkenoord, een naam die teruggaat tot de 16de eeuw was de naam van een polder. ws werden dar varkens gehouden.

Jason zei

Er worden nu nog steeds varkens gehouden;-) Ah sorry, die is te gemakkelijk.

Bedankt voor alle interessante wetenswaardigheden in deze reacties. Met name ook die van anoniem van 13:02. Maar ik weet nu nog steeds niet zeker wie de trainers waren.