zondag 24 november 2013

Vierde team nog steeds op koers

Afgelopen donderdagavond speelde het vierde team een uitwedstrijd tegen Fianchetto 2, de fusieclub van Chess en Groenoord. Het werd een afgetekende overwinning van 5,5-2,5. Ab Kamman vatte het goed samen: de hardheid die we in de promotieklasse misten, hebben we nu wel. Op het oog gelijke stellingen worden nu na 22:00 vaak wel in winst omgezet, en dat is het grote verschil met vorig jaar!

Fianchetto is een leuke club geworden met aardige en sportieve mensen. Er speelde ook een bekerteam, en daarnaast waren er best veel partijen voor de interne competitie. Hopelijk promoveert hun eerste team naar de KNSB, dat zou goed zijn voor zo’n nieuwe vereniging. Misschien hebben ze het eerste iets te sterk gemaakt, want het tweede team zal moeten knokken voor behoud in de eerste klasse.

Dan nog even de wedstrijd. Hans was helaas verhinderd, maar Peter Kemner is natuurlijk geen misselijke vervanger. Jammer dat Sascha op bord 3 vrij snel verloor: hij ging op avontuur in de opening, maar Ben Riksen is natuurlijk en ervaren rot in het het vak. Hij ving alles op en bereikte een gewonnen eindspel. Op bord 1 zette Tjerk veel druk op zijn tegenstander, en het leek een kwestie van tijd of Tjerk zou een stuk winnen. Er zal echter een hele vervelende truc in de stelling (zwart speelt Le8, valt Dame op h5 aan en dreigt meteen mat met een toren op e1…), en Tjerk moest helaas opgeven. Geen vuiltje aan de lucht, want ondertussen had Viktor vd Wetering en Kees van Oosterom al het punt op het droge: beide heren wonnen snel en mooi. Ook Ab had inmiddels met actief spel een zeer overwegende stelling bereikt, en toen hij ook nog een stuk won was het snel voorbij, 3-2 dus. Ton Dulk zat ook weer prima te spelen, en bereikte met wit zeer comfortabel spel. Enige vijand was de klok, want als je nog maar dik 2 minuten hebt in het middenspel, da’s geen pretje. Hoe het precies gelopen is weet ik niet, maar ik hoorde achter mij duidelijk dat Ton het vierde punt gescoord had. Dit keer dus net geen matchwinner, dat werd iemand anders: ondergetekende… Want op het moment dat het vierde punt genoteerd werd, bood mijn tegenstander Sio direct remise aan. Beetje vreemd in een teamwedstrijd, maar hij had al eerder remise aangeboden en het was duidelijk dat hij daar tevreden mee was. Ik stond de hele avond ietsje beter, maar het mooie was er wel vanaf. Bij een interne wedstrijd had ik doorgespeeld, maar nu moest ik uiteraard de remise accepteren, waarmee de overwinning een feit was. Ten slotte won invaller Peter Kemner in een nogal wisselvallig potje. Soms zie je stellingen en dan vind je dat beide partijen slecht staan…. Dit was zo’n voorbeeld..

6 uit 3 dus, mooi op schema. Nog 1 horde te nemen dit jaar: Dordrecht. Volgend jaar zal duidelijk worden of we een duik in het zwembad kunnen nemen, net als Carlsen!

Gijsbert Kamerman

4 opmerkingen:

Ton zei

Winnende aanval loopt dood, tegenstander mist een paar goede kansen, gelijkstaand eindspel met ik zo'n 3 minuten en tegenstander bijna een uur(!), ga uit van verlies op tijd, speel noodgedwongen heel snel, breng nog 1 valstrik in de stelling en tegenstander trapt er in, armen de lucht in. Heeft Carlsen van mij afgekeken en ik weer van Kasparov...

Ton zei

Het verslag van Fianchetto staat op http://sv-fianchetto.com/?p=2542.

JCA zei

Klasse captain die het goede voorbeeld geeft om remise te accepteren in het teambelang, terwijl hij praktisch gezien nog best door had kunnen spelen.

Kees wevers en Erik Staal zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.