maandag 22 juli 2013

Van den Ouden wint 3e VAO !

Lendert van den Ouden is ondertussen Broodschaker. Deze boerenjongen is opgegroeid op de Zuidhollandse eilanden en vertrok een zeker moment in zijn leven, op zoek naar geluk, naar de grote stad en kwam terecht bij het grote Charlois Europoort. Daar werd hij ontdekt maar toch nog lang gezien als een gemiddelde schaker zoals u en ik. Intussen heeft hij toch al 2100+, een petje, gestegen van  de 234546e plek naar de 121456e plek van de wereld en is dus nu ook 1 van de iconen van de club.
Daarom werd hij ook dit keer weer uitgenodigd voor dit Vlaardingse invitatietoernooi dat dit keer eenmalig verplaatst werd naar Oostzaan boven Amsterdam-Noord. Daar woont namelijk tegenwoordig Carel Vredenborg die een teruggetrokken bestaan is gaan leiden in een huisje met tuin met diverse schuren en boedhabeeldjes. Echter nog 1 keer in zijn leven wilde hij nog eens flink uitpakken en stond erop dat het toernooi in Oostzaan mocht plaatsvinden. Niemand durfde zo'n voorstel van een oud- clubkampioen te weigeren natuurlijk. En natuurlijk helemaal niet die Broodschaker van de Zuidhollandse eilanden. Ook hij was zeer vereerd en had verder maar 1 wens en dat was om vlees en patat te mogen eten tijdens het toernooi. Patat is niet Oostzaans maar vanwege zijn status kon hij wel natuurlijk gratis aanschuiven bij de barbecue. De catering was verder opmerkelijk goed verzorgd. Ik heb al veel toernooien gespeeld maar dit is in mijn herinnering het 1e toernooi waar de spelers van te voren hun drank- en eetwensen kenbaar konden maken. De mailbox van de gastheer stroomde dus direct overvol met cateringspam: Beaujolais Fleury, geen bloemkool, Radlerbier, fris zonder prik, te veel om op te noemen, maar het stond die avond uiteindelijk wel allemaal op de tuintafels (of juist niet natuurlijk).
Buffettechnisch dus niets aan de hand en zelfs een openingswoord van de gastheer en een welverdiend applaus, maar schaaktechnisch kende De Broodschaker hoe dan ook geen enkele genade. Hij won rond  23.00 uur - tussen brandende fakkels en kaarsjes vanwege invallende duisternis -  het toernooi met de kille cijfers 9,5 uit 12. Zonder een prijs maar met een goed gevulde maag ging hij huiswaarts. Verdere uitslagen waren voor hem niet belangrijk natuurlijk en ook in mijn ogen waren deze heel normaal. Alleen Hans Uitenbroek speelde een bedenkelijk niveau. Hij eindigde namelijk in de achterhoede met evenveel punten als John van de Laar.
Volgend jaar maar weer in Vlaardingen en met Arjen Kouwenhoven die per ongeluk zich had ingeschreven voor een toernooi in Leiden.

Geen opmerkingen: