vrijdag 11 december 2009

Derde team nog steeds op kampioenskoers

Gisterenavond speelde het derde team de verre uitwedstrijd tegen onze vrienden van Shah Mata. Ik zag voor het eerst het nieuwe onderkomen van Shah Mata, en ik moet zeggen dat de club er met deze zaal erg op vooruit gegaan is. Het heeft zeker sfeer, alleen was het wel erg warm en kregen we halverwege de avond het idee dat we in een baarmoeder van een olifant waren terechtgekomen. Vooral ons oudjes hadden het er moeilijk mee. Leuk was dat er op deze doordeweekse dag toch supporters waren in de vorm van Ben Boog en Gerrit Boer. Laatstgenoemde werd bij binnenkomst vriendelijk verzocht zijn schoenen uit te trekken. De verbaasde Gerrit voldeed aan dit verzoek, en liep de rest van de avond rond op zijn geitenwollen sokken. Eigenlijk zouden dergelijke sokken in deze tijd van Q-koorts helemaal niet toegestaan moeten worden. In ieder geval sloop Gerrit van bord tot bord, genietend van al het moois dat er te zien was.

De wedstrijdleider, Nantko Schanssema, was wat vertraagd en kwam een tikkie verwilderd binnen. Erg grappig was zijn serieuze opmerking wat we bij 4-4 gingen doen. "Snelschaken uiteraard" was mijn antwoord. Niet veel later kwam Nantko er achter dat we geen bekerwedstrijd gingen spelen maar een competitiewedstrijd. Misschien was het psychologische oorlogsvoering, en wilde hij ons nog even herinneren aan onze bekernederlaag tegen Sliedrecht.
Dan de wedstrijd zelf. Het werd een afgetekende en volkomen verdiende 6-2 overwinning. Er zat zelfs nog meer in, maar met 6-2 is natuurlijk elke teamleider tevreden. Gerard Kool speelde op bord 1 remise tegen Bram Steijn. Een goede partij van Gerard, waar bij naar eigen zeggen de winst heeft laten glippen, waarna ook Bram een goede kans op winst liet liggen. Terechte remise dus. Op 2 speelde Arjen Kouwenhoven tegen Roel Warnik, en was als laatste nog bezig. Arjen speelde een uitstekende wedstrijd. Het witte initiatief stelde niet veel voor, en Arjen begon op de damevleugel pionnetjes te eten. Helaas ging Arjen in het verre eindspel de mist in, en wist Roel op bekwame wijze af te wikkelen naar remise. Een 10 voor de vechtlust van Roel, jammer voor Arjen. Op 3 speelde ik tegen de ons allen bekende Cees van Oosterom, en was voor de verandering een keer als eerste klaar. In de Hollandse opening maakte Cees een rekenfout en kwam daardoor meteen een kwaliteit en pion achter. Toen er niet veel later nog een pion bijkwam, gaf Cees op. Op 4 speelde Ton Dulk een taai duel tegen John Onderdelinden. Het leek lang vrij behoorlijk te gaan met Ton, maar John kreeg toch behoorlijke grip op de stelling. Even leek het erop alsof Ton zich ging bevrijden en zelfs het initiatief kon grijpen, maar op het moment dat dat bijna ging gebeuren vluchtte John in een eeuwig schaak: remise dus. Op 5 speelde Gertjan Pellikaan zijn eigen spelletje. Opening volgens het boekje, langzaam druk verhogen, tegenstander fouten laten maken en vervolgens het punt binnentrekken. Uitstekende partij! Dat geldt ook voor Jesus Canedo, op 6 tegen Theo van der Sluis. Vanuit de opening werd direct met stukken en pionnen gesmeten alsof het Engels drop was. Dat zijn we van Theo gewend: die speelt altijd zeer scherp. Jesus hield het allemaal keurig droog en kwam vervolgens met zijn extra materiaal in een gewonnen eindspel terecht: punt voor Jesus dus! Op 7 speelde Hans Uitenbroek tegen David Mesman. Hans was in een huisvariantje van David terecht gekomen. David speelde zeer snel en soepel, en vermoedelijk was het allemaal nog goed speelbaar ook. Ergens moet Hans een gaatje geprikt hebben in de huisvlijt van David, want plotseling ontstond een gewonnen eindspel en moest David zijn koning omleggen. Ten slotte onze topscoorder Sophia Thoma op 8 tegen Klaas de Ruijter. Klaas is een taaie, en dat bleek ook deze partij. Ik heb het niet goed kunnen volgen, maar uiteindelijk was het Klaas die remise aanbood, wat door Sophia geaccepteerd werd.

Zo staan we mooi bovenaan in de Promotieklasse. De volgende pot in januari wordt heel belangrijk: we spelen dan tegen mede kampioenskandidaat Krimpen aan den IJssel. We kijken er naar uit!

Gijsbert


2 opmerkingen:

André Coenen zei

Gefeliciteerd, Dame en Heren !!!
Ga zo door.

Anoniem zei

speelt Shah Mata in een moskee ?