zondag 7 mei 2017

Interne competitie van 5 mei


In groep 1 moeten na deze avond nog twee partijen gespeeld worden en blijft het spannend voor de bovenste drie plaatsen. In groep 2 staat nog één partij open, maar zijn de kaarten geschud.

Groep 1
Hans Uitenbroek nam het vrijdag op tegen Angelique Osinga en won knap. Hans gaf de kwaliteit voor een betere stelling. Direct resultaat leverde dat niet op, maar Hans’ kwaliteit is wel, dat hij ziet dat zijn paard in het resterende spel veel sterker is dan de toren van Angelique.

Als Marcel den Bleker met zwart niet zou verliezen tegen Filip Borst, kon hij niet meer worden bereikt door andere spelers en was hij kampioen. Dat gebeurde niet. Hij verloor tegen een sterk opererende Filip. Marcel gaf aan dat hij de laatste tijd wat minder op dreef was. Er is een uitdrukking “de mens wikt, maar God beschikt”. Ik wil die voor deze partij aanpassen tot “Marcel wikt, maar Filip beschikt”, waarbij ik zeker Filip niet in de plaats van God wil stellen.

Groep 2
Drie partijen stonden op de rol, en ook hier waren alle winstpunten voor de witspelers.

Kees van Oosterom won overtuigend van Marjolein Osinga. De druk op Marjoleins stelling werd te groot, en om negen uur gaf ze op.

Jan Hendrik Leopold liet iets meer van zijn schaakvermogens zien dan in de laatste partijen het geval was. Een rustige en degelijke aan val op de koningsstelling van Rik Wortman werd bekroond met het slaan van pion h6 door Jan Hendriks dame. Terugslaan met g7 was verboden door een stille loper op b1. De partij was daarna uit.

Tot slot hield Zhi Yang Fan zijn score van 100 procent in stand door te winnen van Ed Lorwa. Maar zo vlot als dat hier neergeschreven is verliep het niet. Tot ver in de partij was het materieel gelijk. Maar Zhi Yang is een meester in het steeds weer creëren van kleine dreigingen, die uiteindelijk leiden tot grote dreigingen die niet meer te pareren zijn.

De standen
Door het verlies van Marcel staan in groep 1 nu drie spelers met 6 punten aan kop. Als Jesus nog weet te winnen van Angelique zijn dat er zelfs vier. Spannend.

 In groep 2 is Zhi Yang al kampioen. Kees is tweede en Gerrit derde. De twee resterende partijen veranderen die stand bovenaan niet meer.

Overig
Valentine Veresov kwam vorige week kennismaken met de club, en mocht meteen meedoen in ons Rapid-toernooi. Deze week was hij er weer, en speelde een vriendschappelijke wedstrijd tegen Pearl Uyttenhove. Het werd uiteindelijk remise. Mocht Valentine bij ons blijven spelen, dan kan ik u nu al zeggen dat hij niet te onderschatten is. Wat ook blijkt uit de remise die hij zaterdag 29 april in een simultaan tegen Jan Timman behaalde.

Gerrit Boer

Geen opmerkingen: