zondag 23 april 2017

Interne competitie van 21 april


In beide groepen naderen we de beslissingen over de eerste plaatsen.
Groep 1

Filip Borst nam het op tegen John Leer. Hoe John zo’n partij opzet is voor mij hogere wiskunde. Zelf houd ik me in het algemeen aan enkele regels, zoals het ontwikkelen van je stukken, niet te vroeg met de dame in het veld, niet te laat rokeren en dergelijke. John houdt zich daar wat minder aan, maar weet de stelling van de tegenstander wel te ontregelen. Dan nog een stukoffertje tegen twee pionnen en de vijandelijke koning staat in zijn nakie. Een zet of wat later gaf Filip op, terwijl hij zich –naar mijn mening- best knap verdedigde. De partij van Jesus Canedo tegen Cor de Wit was iets regelmatiger, al heeft Cor er ook een handje van om een pion weg te geven voor een actieve stelling. Dat gebeurde in deze partij. Uiteindelijk won hij de pion weer terug en ook nog de kwaliteit, die hij later terug moest geven. Het was de laatste partij van de avond, waarvan ik het einde niet meer waarnam. De stelling was materieel in evenwicht met elk een dame en een toren en vier pionnen. Het werd remise, een uitslag waaraan geen van beiden iets had.

Groep 2
Zhi Yang Fan zou tegen Ed Lorwa spelen, maar die was ziek. Gelukkig kon Marjolein Osinga zijn plaats innemen. Zhi Yang zette zijn zegetocht haast ongehinderd voort. Binnen twintig zetten was er voor Marjolein geen redden meer aan. Kees van Oosterom won in elf zetten van Jan Hendrik Leopold. Jan Hendrik kon een pion winnen, maar zag over het hoofd dat Kees een loper op een lijn met de dame en koning van Jan Hendrik kon plaatsen. Dameverlies en verlies van de partij voor Jan Hendrik. De derde partij van groep 2 duurde langer. Rik Wortman speelde tegen Pearl Uyttenhove. Rik wist steeds goed tegenspel te bieden aan de aanvallende bewegingen van Pearl. Hij deed het zo goed, dat hij zeker niet slechter kwam te staan. Maar toen… overzag hij een paardvork op koning, loper en toren en was de partij uit. Bij zowel Ed Lorwa als bij Rik zien we steeds hetzelfde beeld: de partij wordt goed opgezet, goed verder ontwikkeld, maar dan wordt een (soms heel eenvoudige) combinatie over het hoofd gezien. Gebrek aan ervaring? Vermoeidheid?

De standen
In groep 1 heeft Marcel het kampioenschap binnen bereik, een remise tegen Filip is voldoende om ongedeeld eerste te worden. Verliest hij echter dan is het zelfs mogelijk dat 4 spelers met 6 uit 9 gedeeld eerste worden. In groep 2 is Zhi Yang al kampioen. Kees wordt vrij zeker tweede en ik derde.

Gerrit Boer

Geen opmerkingen: