maandag 17 april 2017

De interne competitie van 14 april, we vorderen


Afgelopen vrijdag werden enkele partijen in de interne competitie afgewikkeld.
Groep 1
John Leer en Jesus Canedo besloten al vrij snel dat hun evenwichtige stelling reden was om tot remise te besluiten. Ook de partij tussen Hans Uitenbroek en Filip Borst eindigde in remise, maar daar is van beide zijden hard voor gevochten. De stelling was na de opening duidelijk in het voordeel van Hans, maar Filip wist op een bekwame manier het labiele evenwicht in stand te houden.
Groep 2
Al na 17 zetten, om kwart voor negen gaf Gerrit Boer op tegen Zhi Yang Fan. Superieur spel van Zhi Yang? Ongetwijfeld. Maar een betere kwalificatie is om het spel van Gerrit inferieur te noemen. Alle slechte trekken in mijn spel die ik de afgelopen tientallen jaren me eigen maakte, kwamen in deze partij boven. Ik heb niet eens zin ze op te noemen. Noem er een, en ik zeg:  “ja , die ook”. Ik probeer de partij te vergeten, maar het lukt nog niet helemaal. Ook de partij tussen Ed Lorwa en Rik Wortman was niet foutloos, maar voor de toeschouwer wel erg boeiend. Het begon met Ed, die gewoon een loper weggaf. Het kan natuurlijk zijn dat hij weet dat hij met achterstand beter speelt, maar ik geloof niet dat dat een rol speelde. Daarna toverden beide spelers interessante en uitdagende stellingen op het bord. En vooral Rik hield ervan om de zaken dan nog boeiender te maken, door bijvoorbeeld geen voordeel te nemen, maar liever nog verder te compliceren. Om een lang verhaal kort te maken, er kwam een eindspel op het bord waarin Rik rekende op zijn vrijpion aan de rand, maar vergat dat Eds koning die pion nog kon bereiken. Omdat Ed ook een vrijpion had, maar dan ver verwijderd van Riks koning, moest Rik opgeven. Een spektakelstuk!
De standen
Vier kanshebbers op het kampioenschap zijn er nog in groep 1. Het zijn de nummers 1 tot en met 4: Marcel den Bleker, Cor de Wit, Hans Uitenbroek en Jesus Canedo. Er zijn talloze “als … dan …”-scenario’s. In de volgende ronden zal er meer duidelijkheid komen. In groep 2 kan alleen Kees van Oosterom Zhi Yang Fan nog van het kampioenschap afhouden, maar die kans is alleen theoretisch.

Gerrit Boer

Geen opmerkingen: