zondag 5 maart 2017

De interne competitie van vrijdag 3 maart 2017


Ondanks de “storingen” van RSB-competitiewedstrjden, toernooien, vakanties, de KNSB-strijd op zaterdagen, verjaardagen, ziektes en wat een mens er nog meer bij kan bedenken vordert de interne competitie gestaag. Graag geef ik enkele indrukken van de partijen van vrijdag 3 maart.

Groep 1
Angelique Osinga verloor in het eindspel tegen Filip Borst. De andere junior in de groep, Eduard Smits, moest het afleggen tegen Hans Uitenbroek. De jeugd is straks sterker, maar nu nog niet. Toch is dat geen absolute wet. De oudste deelnemer, Piet Verheij, verloor ongelukkig van Cor de Wit. Ongelukkig, want met een voorsprong van 5 pionnen tegen 1, met elk een toren, verwacht je niet te verliezen. Piet stond voor de keuze mat gezet te worden of een extra dame tegen zich te krijgen. Beide mogelijkheden waren onaantrekkelijk en hij gaf op. Melvin Holwijn en Jesus Canedo speelden een spannende partij die in remise eindigde.  Tot slot vochten Marcel den Bleker en John Leer een verwoede strijd uit, op het scherp van de snede, en met beiden bedenkelijk weinig tijd om na te denken. Persoonlijk verlang ik dan wel terug naar oude tijden waar je verbruikte tijd ook echt verbruikt was en niet meer werd aangevuld. Maar er zijn mensen die van deze tijdsuppletie per zet houden… Het werd remise, maar ik hield herhaaldelijk mijn hart vast, voor zowel John als voor Marcel.

Groep 2
Hier werden maar twee partijen gespeeld. Kees van Oosterom overdonderde Ed Lorwa door met pionnen te strooien. Uiteindelijk kreeg hij ze terug en hield er een betere stelling aan over, die al om half tien winst voor Kees opleverde. Nuttig te zien wat het effect van gambieten kan zijn. Ondergetekende speelde met wit tegen Pearl Uyttenhove. Eerst lagen de activiteiten op de damevleugel, activiteiten die door Pearl goed bestreden werden. Daarna verlegde het zwaartepunt zich naar de koningsvleugel, waar Pearl steeds meer problemen moest oplossen. Dat lukte uiteindelijk niet meer en hij gaf op.

De standen
In groep 1 komt er langzaamaan tekening in de ranglijst. Dat wil zeggen dat het praktisch uitgesloten is dat Piet, Angelique en Melvin nog kampioen worden. De zeven andere deelnemers hebben allemaal nog kans op het kampioenschap. De beste papieren hebben momenteel Cor (5 uit 7) en Marcel (4½ uit 6).

In groep 2 kan het kampioenschap Zhi Yang met 10 uit 10 niet meer ontgaan, praktisch gesproken. De kans van Kees op plaats 2 is groot, al is Gerrit niet helemaal kansloos.
Voor de precieze standen kunt u terecht op de website, onder "Interne".

Gerrit Boer

Geen opmerkingen: