zaterdag 3 december 2016

Interne competitie, 2 december 2016

Juist omdat in groep 1 en 2 van de eigen competitie niet veel partijen werden gespeeld, is het makkelijker om iets te vertellen over de partijen die wel werden gespeeld.

Over groep 1 kan ik erg kort zijn. Ondanks enige inspanningen lukte het niet één partij te spelen, laat staan meerdere.

In groep 2 manifesteren de kanshebber zich steeds duidelijker. Zo won Kees van Oosterom vlot van Jan Hendrik Leopold. Hoe dat precies verliep, heb ik niet gezien, maar het kan zijn dat een hogere rating zich toch uitbetaalt. Rik Wortman en Ed Lorwa hadden een levendige partij, waarin Rik een stuk won, en waarschijnlijk in gedachten de partij al gewonnen had. Maar Ed kwam met zijn koning naar de overkant en kon door dreigende zetherhaling remise forceren. In partijen van Zhi Yang Fan valt altijd wel iets te beleven. Tegen Pearl Uyttenhove ging hij geraffineerd in de aanval. De ene dreiging wisselde hij af met de andere. Maar Pearl deed hetzelfde van zijn kant, hij pareerde de meest gevaarlijke dreigingen met veel vernuft, zodat ik al dacht dat Zhi Yang dit keer met hoogstens een remise tevreden zou moeten zijn. Maar combinaties en dreigingen zitten hem in het bloed, en hij ging door. Uiteindelijk moest zelfs Pearl zijn hoofd buigen: 0-1.

De eerste competitiehelft begint zijn voltooiing te naderen. Waarschijnlijk gaat het om zeven ronden omdat Nico van Hoogdalem mogelijk afhaakt. Over twee weken kan nog een ronde gespeeld worden, waarna we in januari al partijen in de tweede helft van de competitie kunnen gaan spelen.

Gerrit Boer

Geen opmerkingen: