woensdag 21 december 2016

Het Vijfde roemloos ten onder tegen WSV 1

Het Vijfde heeft afgelopen donderdag het degradatieduel tegen WSV 1 roemloos verloren. Ook nu stokte onze score op 2 bordpunten. Dit lijkt voor het Vijfde zo’n beetje het hoogst haalbare in de 1e klasse RSB.

Aan bord 8 speelde invaller Ed Lorwa een degelijke partij tegen Theo Huijzer. Lange tijd leek de strijd gelijk op te gaan, maar Ed was naar eigen zeggen te impulsief en de strijd was plotsklaps voorbij.

Marjolein Osinga behaalde aan bord 7 een knappe overwinning tegen Bert van der Knaap. Marjolein had het betere van het spel en toen haar tegenstander een stuk in de aanbieding deed, was het vervolg niet moeilijk meer.

Lennart Heijnen (bord 6) had een moeilijke avond. Aanvankelijk leek er niet veel aan de hand, maar Hans van Woudenberg ondermijnde Lennarts stelling vakkundig en er zat voor Lennart niets anders op dan de handdoek in de ring te gooien.

Patrick Arends speelde aan bord 5 tegen Eduard Philipse. Patrick had ruimtelijk voordeel, maar de zwarte stelling bleek moeilijk te kraken. In eerste instantie speelde Patrick gezien de stand nog even door na een remiseaanbod, maar al snel bleken de andere borden weinig hoop te bieden. Patrick kon zelf remise aanbieden en het punt werd gedeeld.

Gerrit Boer (bord 4) moest in het middenspel tegen Peter de Louw een sterk paard op d5 dulden en vervolgens afstand doen van een kwaliteit. Het materiële nadeel leek beslissend, maar Gerrit kon toch de nodige tegendreigingen in de stelling vlechten en het nog even spannend houden. Toen Gerrits tegenstander alle gevaar had geneutraliseerd volgden nog ettelijke ‘schaakjes der wrake’, echter zonder resultaat.

Aan bord 3 speelde Menno Brandenburg tegen Wim Mulder. Menno stormde met zijn pionnen naar voren op de damevleugel, terwijl zijn tegenstander hetzelfde deed op de koningsvleugel. Menno bereikte een comfortabele stelling en dacht een veiligheidsmaatregel op de koningsvleugel uit te kunnen stellen. Dat was op zich juist, maar het uitstel was niet onbeperkt van toepassing. Te laat realiseerde Menno zich het gevaar en Menno’s stelling bleek opeens hopeloos.

André Osinga (bord 2) had tegen Arjen Zuurmond een gelijk opgaande strijd. Na Arjens remiseaanbod kon André lange tijd afwegen of hij het zou aannemen. Gezien de sta
nd en de stellingen op de andere borden was er uiteindelijk geen reden voor André om de zaak te forceren.
Coen van Baren moest aan bord 1 in het middenspel het initiatief aan zijn tegenstander Ronald Dannis overlaten. Dat initiatief leidde uiteindelijk tot materieel voordeel en hoewel de stelling lastig te beoordelen viel, bezweek Coen onder de druk van zijn tegenstander.

Op vrijdag 10 februari 2017 spelen we de volgende wedstrijd tegen koploper Dordrecht 2.

Geen opmerkingen: