donderdag 30 juni 2016

Hing Ting laat verrassend steekje vallen

In de 7e ronde van het 1e Charlois Open leek er nog weinig aan de hand, de stoomwals van de 2300 mannen rolde gewoon door, net zoals in de voorgaande rondes. Roger Meng won met zwart toch wel redelijk eenvoudig van Daniel Zevenhuizen, daar waar een zware pot voorspeld was, en Hing Ting had weinig moeite met Cor de Wit. Maar in de slotronde van komende vrijdag kan Roger Meng zich kronen tot winnaar van het 1e Charlois Open. Een remise met zwart tegen Henk van der Velden is voldoende. Tot deze verrassende stand van zaken is het gekomen na een zinderend slot in de 8e ronde partij van Hing Ting Lai tegen Ricardo Klepke. De partij is na te spelen op de partijenpagina. Hing Ting won een kwaliteit tegen een pion en alles leek voorspoedig te gaan. Toen verorberde Ricardo een tweede pion met zijn sterke paardenpaar. Hing Ting had er wellicht beter voor kunnen kiezen de e5 pion te geven en de b3-pion te houden met 31.Tb1 Txe5 32.b4. Na nog enkele onnauwkeurige zetten van wit stortte de damevleugel geheel in en zwart stormde naar voren met drie verbonden vrijpionnen. Het was duidelijk dat er maar een uitslag nog mogelijk was. Knap weerwerk van Ricardo en Hing Ting zal behoorlijk teleurgesteld zijn over deze gang van zaken. Een flinke opsteker echter voor Roger natuurlijk.

Roger Meng rekende in deze ronde vrij eenvoudig af met Hans Uitenbroek die in een paardenjungle terecht kwam met zelfs stikmatmotieven. Dat liep al snel helemaal fout. Roger daarmee op een geweldige 7,5 uit 8! Hing Ting mag hopen nu dat Roger op zijn beurt een flinke steek laat vallen tegen Henk van der Velden, die een prima toernooi speelt (verloor alleen van Hing Ting). In de 7e ronde won Henk knap van Bauke Hoogland in een eindspel met louter zware stukken, en liet dat in de 8e ronde volgen door een remise tegen Marc Schroeder.

Hing Ting mag met zwart tegen de verrassing van het toernooi, Eduard Smits. Niet vaak zul je zien dat in de 9e ronde van een toernooi aan bord 2 iemand met 1833 het gaat opnemen tegen 2329. Eduard herstelde zich prima van zijn kansloze verlies in de ronde 6 tegen Ricardo Klepke, hij won in ronde 7 overtuigend van Oleksandr Ruzaykyn en in ronde 8 truceerde hij in een stelling met pion minder Lendert van den Ouden, die vol zelfspot de rest van de avond zijn heil zocht in het blond schuimend bier. Eduard gaat nu wel heel goed ook in zijn ratinggroep, een punt voorsprong op Bauke Hoogland, die natuurlijk wel een eenvoudiger taak heeft in de slotronde.

In de hoogste ratinggroep gaat het nek aan nek tussen Gijsbert Kamerman en Marc Schroeder. Gijsbert won in de 8e ronde verrassend van Daniel Zevenhuizen, die nu na zijn tweede nul op rij is afgezakt naar plaats 10. Marc versloeg in ronde 7 John Leer en voegde in ronde 8 dus een nuttige remise toe aan zijn totaal en mag nu met wit tegen Melvin Holwijn. Gijsbert zal met zwart aan de bak moeten tegen clubgenoot Cor de Wit.

In ratinggroepen 3 en 4 ook een spannende strijd tot het laatst. Gerrit Boer verloor nogal kansloos van Bart Dubbeldam in ronde 8, terwijl Ronald Mohrke naderbij kroop dankzij een overwinning op Hans Koedam. Wie gaat aan het langste eind trekken? Er zijn overigens per groep 2 ratingprijzen natuurlijk, dat dan weer wel.

In groep 4 gaat het tussen Dominggus Paays en Sam van Dongen. Dominggus speelde een wel heel knappe remise tegen Dik van der Pluijm (1872), met zwart nog wel, Sam won van Marius Middendorp. Voor beide wacht een pittige laatste rondepartij. Uit de stand van de ratinggroepen is overigens niet goed af te lezen of er nog andere kapers op de kust zijn, in geval de top 2 in een groep beide zouden verliezen. Dat spannende gegeven bewaren we maar voor het slotverslag dan…

Vrijdag 1 juli ronde 9 van een nu al geslaagd toernooi. Laatste kans om te komen kijken onder het genot van een Texels Blondje of andere versnapering. Direct na de ronde de prijsuitreiking.

Peter Kemner

1 opmerking:

Angelique Osinga zei

De indeling voor ronde 9 gaat waarschijnlijk gewijzigd worden door een afmelding in de top van het toernooi!