zondag 12 juni 2016

1e Charlois Open: Wie stopt de 2300 mannen?

Charlois Europoort heeft met een vrij korte voorbereidingstijd op Rotterdam-zuid een gloednieuw 9-rondig toernooi uit de grond gestampt. We zijn dan ook zeer verheugd dat ondanks de korte tijd voor propaganda toch 40 schakers zich hebben ingeschreven. Hopelijk kan dit toernooi een traditie worden en uitgroeien tot een begrip binnen de schaakwereld, dat is in ieder geval wel onze intentie. Het begin is er en liegt er ook niet om. Een flink prijzengeld, incluis de nodige ratingprijzen, en meteen bij de eerste editie ook al een paar 2300+ spelers als deelnemer. Van de 40 deelnemers zitten 15 spelers boven de 1950, wat dus gewoon een sterk toernooi is. Maar dankzij de ratingprijzen zal op alle fronten tot aan de slotronde flink worden gevochten.

Na de 4e ronde staan de twee 2300 spelers fier aan kop. Niemand minder dan tweevoudig en huidig Nederlands Jeugdkampioen Hing Ting Lai (2329) en onze eigen Roger Meng (2352). Hing Ting arriveerde met een kersverse overtuigende winst in het Watertorentoernooi van Erasmus op zak en ging in ons toernooi meteen ferm door. In de eerste ronde won hij met zwart simpel van Gerard Kastelein en in de tweede ronde van Lendert van den Ouden, die lange tijd minder slecht stond dan hij tijdens de partij dacht, maar uiteindelijk werd weggeblazen op de koningsvleugel. In de derde ronde al kon Hing Ting daardoor meteen aantreden tegen grote concurrent Roger Meng die op zijn beurt eenvoudig had afgerekend met Johan van de Griend en in de tweede ronde, zij het bepaald wat minder eenvoudig, met Cor de Wit.

Het werd remise, maar zeker geen salonremise (zie partijenpagina). Beide spelers gaven geen strobreed toe en hoewel er tot ver na de 40e zet in de tijdnood werd doorgeschaakt werd het evenwicht nergens echt verbroken. In de vierde ronde gingen beide spelers vervolgens weer vrolijk door met punten verzamelen. Hing Ting serveerde de nogal verkrampte stelling van Hans Uitenbroek af en Roger Meng kwam weliswaar wat langzaam op gang tegen John Leer’s bekende 1.d4 Pf6 2.Lg5 (John won er ooit fraai mee tegen….Roger), maar toen John blooperde was het snel voorbij. Met 3,5 uit 4 voor deze toppers, en reeds tegen elkaar gespeeld, lijkt het nu een kwestie van wie gaat als eerste steekjes laten vallen.
De volgende dag zette Hing Ting nog even een fantastische prestatie neer door een Grootmeestertje of 8 en 124 spelers in totaal, achter zich te laten bij het NK Lightning Chess 2016 in het Willem II stadion in Tilburg. Lees het sappige verslag met foto's!. Onze felicitaties Hing Ting!

Dat die losse steekjes bij de koplopers gaan komen is bepaald niet uitgesloten gezien het sterke achtervolgende veld op plaats 3 t/m 10. Allereerst is daar Daniel Zevenhuizen (2176) die gewoon ook op 3,4 uit 4 staat, en dat halfje is zelfs nog een bye geweest! Daniel rekende af met achtereenvolgens Richard Koopman, Dik van der Pluijm (in een zeer knap gespeeld spannend slot met louter zware stukken) en de verrassend sterk spelende Eduard Smits (o.a. winst op Cor de Wit en remise tegen Henk van der Velden). Wij kijken nu al uit naar de vijfde ronde partij van Daniel. Bij het afgelopen NK jeugd verloor hij van Hing Ting, tijd voor een revanche...

Maar behalve Daniel hebben we nog een trio 3-punters, onder leiding van de sterke Ricardo Klepke (2256), tweede achter Hing Ting in het afgelopen Watertorentoernooi, en ook nu een van de grote kanshebbers. Ook Ricardo nam een bye op, versloeg Oleksandr Ruzaykyn en Frank Lambregts en ontsnapte in de vierde ronde met een blauw oog in een toreneindspel tegen Henk van der Velden. Henk van der Velden (2072), in een ver verleden Charlois Europoorter, staat daardoor ook met 3 uit 4 bij de achtervolgers. Als derde is er Melvin Holwijn (1959), die met twee bye’s en twee overwinningen ook aan de deur klopt. Een spannende indeling wacht ons aan de kop en een ongetwijfeld fraaie vijfde ronde.

In de iets lagere regionen is zeker de slechte start van Cees IJzermans (2152) vermeldenswaard. Met zijn 2,5 uit 4 zal hij zeker niet tevreden zijn. In de eerste ronde sneuvelde hij namelijk verrassend tegen de sterk spelende Joris Kok die zich later helaas uit het toernooi moest terugtrekken. Cees zal zich ongetwijfeld nu verder omhoog werken en dan eens kijken wat hij in de latere rondes gaat neerzetten. Het 2,5 uit 4 veld is vrij groot, met daaronder ook de nodige 2000+ spelers, dus interessant te zien wie hieruit gaan demarreren. De vele bye’s vertekenen de stand natuurlijk ook enigszins, het is daardoor moeilijk te zeggen wie precies wel en niet echt in vorm zijn.

Bij de tweepunters een tegenvallende Cor de Wit die uit zal zijn op wraak na nederlagen tegen Roger Meng en Eduard Smits. Een fraaie 2 uit 4 wel voor Dominggus Paays, de huidge RSB Jeugdkampioen bij de C-jeugd. Als je Cees IJzermans, Marc Schroeder (1961), Richard Koopman (1723) en Pearl Uyttenhove (1606) op je bordje krijgt en desondanks 2 punten scoort ben je goed bezig!

Vandaag publiceren we de samenstelling van de ratinggroepen, zodat het rekenen kan beginnen. Iedereen nog veel succes en veel plezier in de komende rondes! En: lever je partij in!

Peter Kemner
(partijen kun je het beste sturen naar: pkemner@gmail.com, of afgeven na de ronde bij mij of Angelique)

Geen opmerkingen: