donderdag 16 juni 2016

1e Charlois Open: De eerste serieuze aanvallen afgeslagen

In de 5e ronde van het 1e Charlois Open speelden de vier hoogst gerate spelers tegen elkaar. Daniel Zevenhuizen mocht met wit tegen medekoploper Hing Ting Lai. Net als tijdens het NK Jeugd 2016. Toen verloor Daniel in 25 zetten, nu in 23. In beide partijen was er tot zet 19 niet zo gek veel aan de hand en stortte Daniel daarna opeens snel in. Beide partijen hebben ook nog wat andere overeenkomsten, speel ze eens na. De NK Jeugdpartij is hier te vinden, de partij van woensdag staat op de partijenpagina. In ieder geval laat Hing Ting nu een belangrijke concurrent achter zich.

Andere koploper Roger Meng mocht met wit tegen Ricardo Klepke. Roger kwam een pion voor, maar met dubbele torens en een loper was er nog ruim voldoende spel voor zwart. Uiteindelijk won Roger toch op welhaast Carlsen achtige wijze, door zijn koningsvleugelpionnen en de koning langzaam naar voren te werken. Ook Roger op 4,5 uit 5 dus.

In de zesde ronde mag Henk van der Velden het gaan proberen tegen Hing Ting. Hij won vrij overtuigend van Melvin Holwijn, die snel maar onnauwkeurig speelde en in een verloren eindspel terecht kwam met zwaar materiaal achter. En Roger mag aantreden tegen Cees IJzermans, die zoals voorspeld zijn slechte start aan het goedmaken is en nogal cool and collected een spannende pot won van Marc Schroeder (zie partij). En aan het afgelopen OKU te zien ligt Cees ook niet direct wakker van een 2300+ speler. Daar scoorde hij o.a. een vol punt tegen IM Lars Ootes (2415) en een remise tegen Lucas van Foreest (2378). Kan dus een spannend potje worden!

Daniel Zevenhuizen mag zijn wonden likken en weer proberen terug te krabbelen. Met zwart in ronde 6 tegen Lendert van den Ouden is echter ook bepaald geen makkie. Onze voormalige 2150+ man heeft het weliswaar niet zo meer in de vingers de laatste tijd en is zelfs onder de 2000 gekelderd, maar onderschatten zou ik hem zeker niet. Nog niet zo lang geleden veegde hij Peng van het bord. Zolang hij het Texels Blond maar NA de partij nuttigt. In deze 5e ronde zat Lendert weer op zijn bekende wijze een voordelig eindspel te “grinden” tegen Johan van der Griend. Saai millimeterwerk, maar uiteindelijk wel succesvol.

De grote verrassing in de subtop is toch wel het optreden van Eduard Smits. Niet alleen won hij van Cor de Wit en speelde remise tegen Henk van der Velden, maar in de 5e ronde had hij ook “gewoon” zonder meer moeten winnen van John Leer! De partij was als laatste bezig, stukken vlogen in tijdnood over het bord en dan weet je het wel met John Leer, de meest onverwachte zetten floepen over het bord. Eduard had het met een vol stuk meer op diverse momenten volledig kunnen uitserveren, maar koos meerdere malen voor net niet de juiste methodes. De jarenlange schwindle-ervaring van John deed Eduard in paniek raken en een koningswandeling starten die alleen maar slecht kon aflopen. Als toeschouwer voel je dat aankomen, als speler is er geen tijd dit te beseffen, er moet steeds gezet worden. Gelukkig voor Eduard zat er net geen winst meer in voor John. Een op papier zeer knappe remise, maar achteraf balen natuurlijk. Als beloning wacht Eduard nu wel een partij tegen Ricardo Klepke!

Wat verder opviel waren een flink aantal see saw partijen. Op en neer, op en neer. Grootste slachtoffer was Arjen Kouwenhoven die tegen Bauke Hoogland een secuur geconstrueerde partij naar een gewonnen stelling smeedde en deze plots in rook zag opgaan. Overigens mag ook de partij van Adri Jumelet worden genoemd (maar dat is niets nieuws onder de zon), dat deed helemaal pijn aan de ogen hoe daar een gewonnen stand nog werd vermalen tot een nul. Maar dat is schaken mensen. Dat maakt het spannend en leuk. Ook nog even Ed Lorwa vermelden, die is van de hatelijke nul af en won zijn eerste partij! Morgen nieuwe partijen, nieuwe kansen. Komt allen kijken.

Inmiddels zijn de ratinggroepen gepubliceerd en Lendert van den Ouden houdt vanaf nu in alle groepen de top twee stand bij, er zijn per groep immers twee prijzen te verdienen. Kijk voor de stand op de uitslagenpagina.

Peter Kemner

Geen opmerkingen: