donderdag 30 juni 2016

Hing Ting laat verrassend steekje vallen

In de 7e ronde van het 1e Charlois Open leek er nog weinig aan de hand, de stoomwals van de 2300 mannen rolde gewoon door, net zoals in de voorgaande rondes. Roger Meng won met zwart toch wel redelijk eenvoudig van Daniel Zevenhuizen, daar waar een zware pot voorspeld was, en Hing Ting had weinig moeite met Cor de Wit. Maar in de slotronde van komende vrijdag kan Roger Meng zich kronen tot winnaar van het 1e Charlois Open. Een remise met zwart tegen Henk van der Velden is voldoende. Tot deze verrassende stand van zaken is het gekomen na een zinderend slot in de 8e ronde partij van Hing Ting Lai tegen Ricardo Klepke. De partij is na te spelen op de partijenpagina. Hing Ting won een kwaliteit tegen een pion en alles leek voorspoedig te gaan. Toen verorberde Ricardo een tweede pion met zijn sterke paardenpaar. Hing Ting had er wellicht beter voor kunnen kiezen de e5 pion te geven en de b3-pion te houden met 31.Tb1 Txe5 32.b4. Na nog enkele onnauwkeurige zetten van wit stortte de damevleugel geheel in en zwart stormde naar voren met drie verbonden vrijpionnen. Het was duidelijk dat er maar een uitslag nog mogelijk was. Knap weerwerk van Ricardo en Hing Ting zal behoorlijk teleurgesteld zijn over deze gang van zaken. Een flinke opsteker echter voor Roger natuurlijk.

Roger Meng rekende in deze ronde vrij eenvoudig af met Hans Uitenbroek die in een paardenjungle terecht kwam met zelfs stikmatmotieven. Dat liep al snel helemaal fout. Roger daarmee op een geweldige 7,5 uit 8! Hing Ting mag hopen nu dat Roger op zijn beurt een flinke steek laat vallen tegen Henk van der Velden, die een prima toernooi speelt (verloor alleen van Hing Ting). In de 7e ronde won Henk knap van Bauke Hoogland in een eindspel met louter zware stukken, en liet dat in de 8e ronde volgen door een remise tegen Marc Schroeder.

Hing Ting mag met zwart tegen de verrassing van het toernooi, Eduard Smits. Niet vaak zul je zien dat in de 9e ronde van een toernooi aan bord 2 iemand met 1833 het gaat opnemen tegen 2329. Eduard herstelde zich prima van zijn kansloze verlies in de ronde 6 tegen Ricardo Klepke, hij won in ronde 7 overtuigend van Oleksandr Ruzaykyn en in ronde 8 truceerde hij in een stelling met pion minder Lendert van den Ouden, die vol zelfspot de rest van de avond zijn heil zocht in het blond schuimend bier. Eduard gaat nu wel heel goed ook in zijn ratinggroep, een punt voorsprong op Bauke Hoogland, die natuurlijk wel een eenvoudiger taak heeft in de slotronde.

In de hoogste ratinggroep gaat het nek aan nek tussen Gijsbert Kamerman en Marc Schroeder. Gijsbert won in de 8e ronde verrassend van Daniel Zevenhuizen, die nu na zijn tweede nul op rij is afgezakt naar plaats 10. Marc versloeg in ronde 7 John Leer en voegde in ronde 8 dus een nuttige remise toe aan zijn totaal en mag nu met wit tegen Melvin Holwijn. Gijsbert zal met zwart aan de bak moeten tegen clubgenoot Cor de Wit.

In ratinggroepen 3 en 4 ook een spannende strijd tot het laatst. Gerrit Boer verloor nogal kansloos van Bart Dubbeldam in ronde 8, terwijl Ronald Mohrke naderbij kroop dankzij een overwinning op Hans Koedam. Wie gaat aan het langste eind trekken? Er zijn overigens per groep 2 ratingprijzen natuurlijk, dat dan weer wel.

In groep 4 gaat het tussen Dominggus Paays en Sam van Dongen. Dominggus speelde een wel heel knappe remise tegen Dik van der Pluijm (1872), met zwart nog wel, Sam won van Marius Middendorp. Voor beide wacht een pittige laatste rondepartij. Uit de stand van de ratinggroepen is overigens niet goed af te lezen of er nog andere kapers op de kust zijn, in geval de top 2 in een groep beide zouden verliezen. Dat spannende gegeven bewaren we maar voor het slotverslag dan…

Vrijdag 1 juli ronde 9 van een nu al geslaagd toernooi. Laatste kans om te komen kijken onder het genot van een Texels Blondje of andere versnapering. Direct na de ronde de prijsuitreiking.

Peter Kemner

dinsdag 21 juni 2016

1e Charlois Open: Professor Elo rules!

Professor Arpad Emrick Elo heeft in 1960 toch iets heel fijns neergezet. ELO-punten liegen niet zegt men dan ook altijd. Ook in de 6e ronde van het 1e Charlois Open bleek dat weer een waarheid als een koe aan de topborden. Toch raad ik iedereen aan de partijen aan bord 1 en 2 even na te spelen. Met name Roger Meng was in grote problemen tegen Cees IJzermans en overleefde maar ternauwernood. Wit had steeds een stevige plus en druk over de a-lijn en leek dat uit te bouwen tot een vol punt. Maar in grote tijdnood gebeurde van alles, zoals het partijfragment op de partijenpagina laat zien, maar wel uiteindelijk ten gunste van de net even iets behendiger 2300 man. Ongetwijfeld een grote teleurstelling voor Cees.

Ook Hing Ting had het niet eenvoudig tegen Henk van der Velden, die met zwart zeer knap stand hield en even mocht hopen op wellicht een puntendeling. Maar ook hier gooide tijdnood roet in het eten voor de lagere ELO. Niet alleen tijdnood trouwens, ook heel fraai vluggerwerk van de tegenpartij. Knappe torenswitches van Hing Ting zorgden er voor dat de zwarte stelling, die er al aardig verdacht uit zag, uiteindelijk toch kraakte onder de aanhoudende druk. Weer een sterke speler teruggewezen.

En zo karren de beide heren maar door. 5,5 uit 6 maar liefst, en inmiddels een vol punt voor op de rest! Wie gaat nog voor de verrassing zorgen? In ronde 7 zal Cor de Wit (mag aantreden tegen Hing Ting) zijn partij tegen Roger Meng uit de 2e ronde ongetwijfeld in gedachten houden, tot een bepaald punt dan. Eens kijken of hij zijn score uit die partij nu kan verbeteren… En Roger wacht ook een zwaar taakje, met zwart tegen Daniel Zevenhuizen, die komende woensdag maar al te graag zijn nederlaag tegen Hing Ting met een klinkende overwinning op de achtergrond zou willen drukken. Daniel won in deze ronde vanuit iets mindere stelling vrij snel en simpel van Lendert van den Ouden, die weliswaar diep in de denktank verdween steeds, maar daar werd naar alle waarschijnlijkheid niet de partijstelling bekeken.

Ook Ricardo Klepke scoorde een vrij eenvoudig punt, tegen Eduard Smits. Bijna 400 ELO-punten verschil hier! Dat gaat nooit lukken zou de professor zeggen. En inderdaad greep Ricardo al vrij snel in de opening Eduard bij de strot en liet niet meer los. Maar nog steeds een meer dan keurige tpr voor Eduard en de kans om dit nog uit te bouwen, wellicht naar een ratingprijs.

Ook op het bord van Hans Uitenbroek en Cees van Oosterom kreeg de professor gelijk. Maar eigenlijk alleen maar omdat Cees verzuimde zijn gewonnen stelling te verzilveren en in plaats daarvan zelfs mat in 1 overzag, zonder in tijdnood te zijn. Het geluk van de sterkste? Erg jammer van een mooie pot van Cees. En over het geluk van de sterkste gesproken, Marc Schroeder speelde deze ronde met 238 elopunten meer tegen Richard Koopman en stuurde zijn winstpartij na afloop in met de woorden: “Kenmerkend daaraan is dat bijna alle zetten (aan weerszijde) blunders waren.” Nou, wie wil zo’n pot niet naspelen? Het is inderdaad pure wild-west!

Laatste voorbeeldje. Bijna 700 punten verschil tussen Dominggus Paays en Bart Dubbeldam. In no-time verscheen er een Konings-Indische variant op het bord met Lg5, dxe5 en Dxd8 gevolgd door Pd5. U kent het wel. Maar of Dominggus het helemaal kende ondanks zijn snelle spel is maar de vraag want op een gegeven moment verslond hij zeeen van tijd en verloor uiteindelijk ook snel. Hij moet nog even aan de bak in zijn ratinggroep maar blijft wel aan kop.

Woensdag ronde 7 al weer, met volgens de voorspellingen veel zonneschijn, een verademing na alle regen van de afgelopen tijd. Maar donkere wolkjes boven sommige borden blijven altijd mogelijk….

Peter Kemner

donderdag 16 juni 2016

1e Charlois Open: De eerste serieuze aanvallen afgeslagen

In de 5e ronde van het 1e Charlois Open speelden de vier hoogst gerate spelers tegen elkaar. Daniel Zevenhuizen mocht met wit tegen medekoploper Hing Ting Lai. Net als tijdens het NK Jeugd 2016. Toen verloor Daniel in 25 zetten, nu in 23. In beide partijen was er tot zet 19 niet zo gek veel aan de hand en stortte Daniel daarna opeens snel in. Beide partijen hebben ook nog wat andere overeenkomsten, speel ze eens na. De NK Jeugdpartij is hier te vinden, de partij van woensdag staat op de partijenpagina. In ieder geval laat Hing Ting nu een belangrijke concurrent achter zich.

Andere koploper Roger Meng mocht met wit tegen Ricardo Klepke. Roger kwam een pion voor, maar met dubbele torens en een loper was er nog ruim voldoende spel voor zwart. Uiteindelijk won Roger toch op welhaast Carlsen achtige wijze, door zijn koningsvleugelpionnen en de koning langzaam naar voren te werken. Ook Roger op 4,5 uit 5 dus.

In de zesde ronde mag Henk van der Velden het gaan proberen tegen Hing Ting. Hij won vrij overtuigend van Melvin Holwijn, die snel maar onnauwkeurig speelde en in een verloren eindspel terecht kwam met zwaar materiaal achter. En Roger mag aantreden tegen Cees IJzermans, die zoals voorspeld zijn slechte start aan het goedmaken is en nogal cool and collected een spannende pot won van Marc Schroeder (zie partij). En aan het afgelopen OKU te zien ligt Cees ook niet direct wakker van een 2300+ speler. Daar scoorde hij o.a. een vol punt tegen IM Lars Ootes (2415) en een remise tegen Lucas van Foreest (2378). Kan dus een spannend potje worden!

Daniel Zevenhuizen mag zijn wonden likken en weer proberen terug te krabbelen. Met zwart in ronde 6 tegen Lendert van den Ouden is echter ook bepaald geen makkie. Onze voormalige 2150+ man heeft het weliswaar niet zo meer in de vingers de laatste tijd en is zelfs onder de 2000 gekelderd, maar onderschatten zou ik hem zeker niet. Nog niet zo lang geleden veegde hij Peng van het bord. Zolang hij het Texels Blond maar NA de partij nuttigt. In deze 5e ronde zat Lendert weer op zijn bekende wijze een voordelig eindspel te “grinden” tegen Johan van der Griend. Saai millimeterwerk, maar uiteindelijk wel succesvol.

De grote verrassing in de subtop is toch wel het optreden van Eduard Smits. Niet alleen won hij van Cor de Wit en speelde remise tegen Henk van der Velden, maar in de 5e ronde had hij ook “gewoon” zonder meer moeten winnen van John Leer! De partij was als laatste bezig, stukken vlogen in tijdnood over het bord en dan weet je het wel met John Leer, de meest onverwachte zetten floepen over het bord. Eduard had het met een vol stuk meer op diverse momenten volledig kunnen uitserveren, maar koos meerdere malen voor net niet de juiste methodes. De jarenlange schwindle-ervaring van John deed Eduard in paniek raken en een koningswandeling starten die alleen maar slecht kon aflopen. Als toeschouwer voel je dat aankomen, als speler is er geen tijd dit te beseffen, er moet steeds gezet worden. Gelukkig voor Eduard zat er net geen winst meer in voor John. Een op papier zeer knappe remise, maar achteraf balen natuurlijk. Als beloning wacht Eduard nu wel een partij tegen Ricardo Klepke!

Wat verder opviel waren een flink aantal see saw partijen. Op en neer, op en neer. Grootste slachtoffer was Arjen Kouwenhoven die tegen Bauke Hoogland een secuur geconstrueerde partij naar een gewonnen stelling smeedde en deze plots in rook zag opgaan. Overigens mag ook de partij van Adri Jumelet worden genoemd (maar dat is niets nieuws onder de zon), dat deed helemaal pijn aan de ogen hoe daar een gewonnen stand nog werd vermalen tot een nul. Maar dat is schaken mensen. Dat maakt het spannend en leuk. Ook nog even Ed Lorwa vermelden, die is van de hatelijke nul af en won zijn eerste partij! Morgen nieuwe partijen, nieuwe kansen. Komt allen kijken.

Inmiddels zijn de ratinggroepen gepubliceerd en Lendert van den Ouden houdt vanaf nu in alle groepen de top twee stand bij, er zijn per groep immers twee prijzen te verdienen. Kijk voor de stand op de uitslagenpagina.

Peter Kemner

zondag 12 juni 2016

1e Charlois Open: Wie stopt de 2300 mannen?

Charlois Europoort heeft met een vrij korte voorbereidingstijd op Rotterdam-zuid een gloednieuw 9-rondig toernooi uit de grond gestampt. We zijn dan ook zeer verheugd dat ondanks de korte tijd voor propaganda toch 40 schakers zich hebben ingeschreven. Hopelijk kan dit toernooi een traditie worden en uitgroeien tot een begrip binnen de schaakwereld, dat is in ieder geval wel onze intentie. Het begin is er en liegt er ook niet om. Een flink prijzengeld, incluis de nodige ratingprijzen, en meteen bij de eerste editie ook al een paar 2300+ spelers als deelnemer. Van de 40 deelnemers zitten 15 spelers boven de 1950, wat dus gewoon een sterk toernooi is. Maar dankzij de ratingprijzen zal op alle fronten tot aan de slotronde flink worden gevochten.

Na de 4e ronde staan de twee 2300 spelers fier aan kop. Niemand minder dan tweevoudig en huidig Nederlands Jeugdkampioen Hing Ting Lai (2329) en onze eigen Roger Meng (2352). Hing Ting arriveerde met een kersverse overtuigende winst in het Watertorentoernooi van Erasmus op zak en ging in ons toernooi meteen ferm door. In de eerste ronde won hij met zwart simpel van Gerard Kastelein en in de tweede ronde van Lendert van den Ouden, die lange tijd minder slecht stond dan hij tijdens de partij dacht, maar uiteindelijk werd weggeblazen op de koningsvleugel. In de derde ronde al kon Hing Ting daardoor meteen aantreden tegen grote concurrent Roger Meng die op zijn beurt eenvoudig had afgerekend met Johan van de Griend en in de tweede ronde, zij het bepaald wat minder eenvoudig, met Cor de Wit.

Het werd remise, maar zeker geen salonremise (zie partijenpagina). Beide spelers gaven geen strobreed toe en hoewel er tot ver na de 40e zet in de tijdnood werd doorgeschaakt werd het evenwicht nergens echt verbroken. In de vierde ronde gingen beide spelers vervolgens weer vrolijk door met punten verzamelen. Hing Ting serveerde de nogal verkrampte stelling van Hans Uitenbroek af en Roger Meng kwam weliswaar wat langzaam op gang tegen John Leer’s bekende 1.d4 Pf6 2.Lg5 (John won er ooit fraai mee tegen….Roger), maar toen John blooperde was het snel voorbij. Met 3,5 uit 4 voor deze toppers, en reeds tegen elkaar gespeeld, lijkt het nu een kwestie van wie gaat als eerste steekjes laten vallen.
De volgende dag zette Hing Ting nog even een fantastische prestatie neer door een Grootmeestertje of 8 en 124 spelers in totaal, achter zich te laten bij het NK Lightning Chess 2016 in het Willem II stadion in Tilburg. Lees het sappige verslag met foto's!. Onze felicitaties Hing Ting!

Dat die losse steekjes bij de koplopers gaan komen is bepaald niet uitgesloten gezien het sterke achtervolgende veld op plaats 3 t/m 10. Allereerst is daar Daniel Zevenhuizen (2176) die gewoon ook op 3,4 uit 4 staat, en dat halfje is zelfs nog een bye geweest! Daniel rekende af met achtereenvolgens Richard Koopman, Dik van der Pluijm (in een zeer knap gespeeld spannend slot met louter zware stukken) en de verrassend sterk spelende Eduard Smits (o.a. winst op Cor de Wit en remise tegen Henk van der Velden). Wij kijken nu al uit naar de vijfde ronde partij van Daniel. Bij het afgelopen NK jeugd verloor hij van Hing Ting, tijd voor een revanche...

Maar behalve Daniel hebben we nog een trio 3-punters, onder leiding van de sterke Ricardo Klepke (2256), tweede achter Hing Ting in het afgelopen Watertorentoernooi, en ook nu een van de grote kanshebbers. Ook Ricardo nam een bye op, versloeg Oleksandr Ruzaykyn en Frank Lambregts en ontsnapte in de vierde ronde met een blauw oog in een toreneindspel tegen Henk van der Velden. Henk van der Velden (2072), in een ver verleden Charlois Europoorter, staat daardoor ook met 3 uit 4 bij de achtervolgers. Als derde is er Melvin Holwijn (1959), die met twee bye’s en twee overwinningen ook aan de deur klopt. Een spannende indeling wacht ons aan de kop en een ongetwijfeld fraaie vijfde ronde.

In de iets lagere regionen is zeker de slechte start van Cees IJzermans (2152) vermeldenswaard. Met zijn 2,5 uit 4 zal hij zeker niet tevreden zijn. In de eerste ronde sneuvelde hij namelijk verrassend tegen de sterk spelende Joris Kok die zich later helaas uit het toernooi moest terugtrekken. Cees zal zich ongetwijfeld nu verder omhoog werken en dan eens kijken wat hij in de latere rondes gaat neerzetten. Het 2,5 uit 4 veld is vrij groot, met daaronder ook de nodige 2000+ spelers, dus interessant te zien wie hieruit gaan demarreren. De vele bye’s vertekenen de stand natuurlijk ook enigszins, het is daardoor moeilijk te zeggen wie precies wel en niet echt in vorm zijn.

Bij de tweepunters een tegenvallende Cor de Wit die uit zal zijn op wraak na nederlagen tegen Roger Meng en Eduard Smits. Een fraaie 2 uit 4 wel voor Dominggus Paays, de huidge RSB Jeugdkampioen bij de C-jeugd. Als je Cees IJzermans, Marc Schroeder (1961), Richard Koopman (1723) en Pearl Uyttenhove (1606) op je bordje krijgt en desondanks 2 punten scoort ben je goed bezig!

Vandaag publiceren we de samenstelling van de ratinggroepen, zodat het rekenen kan beginnen. Iedereen nog veel succes en veel plezier in de komende rondes! En: lever je partij in!

Peter Kemner
(partijen kun je het beste sturen naar: pkemner@gmail.com, of afgeven na de ronde bij mij of Angelique)

Stand van zaken

Het 1e Charlois Open is al weer in de vierde ronde aanbeland. De stand van zaken is te vinden op de toernooiwebsite. Daar staan ook fotoreportages van ronde 1 t/m 4, een kleine selectie foto's is ook te vinden op het onlangs gestarte Instagram account van Charlois Europoort.

Later vandaag volgt een verslagje over het toernooi, er worden wat partijen uit ronde 4 toegevoegd (partijen inleveren nog steeds welkom uiteraard!) en we zullen ook de rating-groepen publiceren die uiteindelijk in aanmerking gaan komen voor de rating-prijzen. Komende woensdag is de 5e ronde, komt allen kijken!

I can see clearly now... #1echarloisopen #chess #chesslife #schaken

Een foto die is geplaatst door Charlois Europoort (@oudedamevanzuid) op

dinsdag 7 juni 2016

Wijziging indeling ronde 3

De  gewijzigde en nu definitieve indeling staat op de site!


Angelique

zondag 5 juni 2016

Lever je partijen bij het Charlois Open in!

Inmiddels staan er enkele partijen op de toernooisite van het 1e Charlois Open! Met dank aan Hing Ting Lai. Hopelijk volgen meer mensen zijn goede voorbeeld en leveren hun partij in. Je kunt direct na de partij je doorslagbriefje, of het origineel, inleveren bij Angelique.
Je kunt ook zelf analyses toevoegen in een PGN-bestand en dit mailen naar het toernooi-emailadres: g.kamerman@gezinsenergie.nl

Wil je liever je opening niet laten zien dan kun je ook fragmenten mailen of aangeven vanaf welke zet de partij op de site mag.

zaterdag 4 juni 2016

Schaakplezier in Schiebroek

In april en mei organiseert schaakvereniging Erasmus zijn jaarlijkse Watertorentoernooi. Coen van Baren en ik doen al een aantal jaren mee, zoals ook dit jaar. Ik geniet van het toernooi, en van bijna alles dat er deel van uitmaakt. Hieronder enkele impressies van mijn belevenissen.

Coen en ik begonnen met twee byes. In de derde ronde kreeg ik een sterkere tegenstander. De partij verliep evenwichtig, en ik kwam zelfs een pion voor. Daarna gaf ik zomaar een stuk weg en verloor. Moet ik toch wat minderen, die vrijgevigheid. Remise had binnen bereik gelegen.

In de volgende ronde krijg je dan automatisch een op papier zwakkere tegenstander. Alle kans dus om mijn plaats in de rangschikking wat te verbeteren. Aanvankelijk stellingvoordeel liet ik vervlakken. Ik kreeg een remiseaanbod rond de dertigste zet. Ja hé, ik wilde winnen, mijn rating weer wat bijschaven. Twee zetten later verloor ik mijn dame tegen een toren, en nog een paar pionnen. Ik speelde nog even door, voornamelijk om mijn teleurstelling te overwinnen. Een ultieme truc, met een doorzichtig aftrekschaakje deed de kansen keren. Het resultaat was een stelling met drie pionnen en een paard aan mijn kant, hij had alleen 5 pionnen. Mijn tegenstander bood weer remise aan. Nou neen, die partij was nu te winnen. Maar dat moet je dan wel doen. Ik verloor.

Tja, 1 punt uit 4 partijen, dat is echt te weinig. Mijn volgende tegenstander hielp me weer wat omhoog. Door enkele fouten verspeelde hij de partij.

De tegenstander van ronde 6, met een rating van 1400, bood goed partij. We kwamen uit op een eindspel met elk zes pionnen en een paard. Remise? Neen natuurlijk, het lesje van ronde 4 was ik al lang vergeten… Maar op een of andere manier sprong mijn paard beter, en kon zijn paard er alleen maar achteraan huppelen. Eén pion van hem viel, een tweede, en hij gaf op, zich afvragend wat hij fout gedaan had. Ik heb hem maar niet gezegd dat mijn spel gewoon veel beter was. Als je zelfvertrouwen al geknakt is, durf je dat alleen maar te denken, niet te zeggen natuurlijk.

Met drie uit zes ging ik dus de laatste ronde in. Dat dacht ik, maar op het uitslagenbriefje had ik de uitslag van de laatste partij als verlies voor mij genoteerd, en de man van de uitslagen, Jan van Hoek van Dijke, had dat zo geboekt. De volgende dag is dat op mijn verzoek gecorrigeerd. In de voorlopige indeling klopte het weer. Maar in zeker de helft van de gevallen wordt die overhoop gegooid omdat op de speelavond nog tot half acht afgezegd kan worden. Dat was nu weer het geval. Op de indeling in de speelzaal had ik ineens weer twee punten en was weer tegen een tegenstander met een lagere rating ingedeeld. Op die manier kun je je ratingverlies natuurlijk nooit terugwinnen. In de opening van deze laatste partij werd ik min of meer geforceerd een loper voor twee pionnen te geven. Verdorie, ging het nu al weer mis? Met veel toewijding ben ik geconcentreerd blijven spelen, maar kon niet voorkomen dat ik ook nog de kwaliteit moest geven. Ik stond een volle toren achter tegen twee pionnen. Die pionnen hebben me gered, èn de tijdnood van mijn tegenstander. Nadat ik eerst een remiseaanbod van hem had afgewezen, nam hij later mijn aanbod om er remise van te maken aan. Had ik dan toch mijn lesje geleerd?

U merkte uit het bovenstaande mogelijk dat ik veel plezier had in de vijf partijen die ik speelde. Juist de onverwachte en onbekende tegenstanders maken het boeiend. Een toernooitje zo nu en dan kan ik een ieder aanraden. Voor een volledig overzicht raadplege men de site van Erasmus (zie onder dit artikel).

Overigens heeft het genoegen in schaaktoernooien zich onverminderd voortgezet in de eerste twee ronden van het 1e CE-toernooi in de Rustburcht!

Gerrit Boer

Verslag laatste ronde Watertorentoernooi van Erasmus

De uitslagen van het Watertorentoernooi

(foto: FM Hing Ting Lai speelde in de laatste ronde remise tegen Ricardo Klepke en wint het Spindler Makelaars Watertorentoernooi met 6,5/7! Foto: website Erasmus, na dit weekend meer foto's aldaar)