zaterdag 26 maart 2016

Vierde team eindigt keurig op tweede plaats

Afgelopen woensdag speelde ons vierde team de laatste wedstrijd van het seizoen tegen de koploper en kampioen Messemaker 2. We speelden een gezamenlijke laatste ronden en gezegd moet worden dat dat een groot succes is. Je hebt dan tenminste nog het idee dat het schaken in de RSB nog iets voorstelt, als je zo met elkaar de wedstrijden speelt. Misschien moet er over nagedacht worden om elke wedstrijd gezamenlijk te spelen? In ieder geval mogen we wat mij betreft elke wedstrijd in Spijkenisse spelen. De club met de mooiste speelzaal, perfecte organisatie met beamer waar de uitslagen op staan en een groep enthousiaste vrijwilligers. Absolute klasse! Er stond voor ons niets meer op het spel, behalve de eer. Toch werd er door iedereen flink geknokt. Peter Kemner was als supporter gekomen omdat hij niet meer speelgerechtigd was. Viktor moest helaas werken, maar gelukkig waren Menno Brandenburg en Piet Verheij bereid om in te vallen. Na deze wedstrijd was wel de conclusie dat Messemaker 2 de terechte kampioen is. We verloren met 5-3 en heel veel meer zat er niet in, alhoewel….

Laten we bij het begin beginnen. Opvallend was dat rond 22:00 er bij alle wedstrijden nog maar 3 remises genoteerd stonden. Eentje daarvan was van Piet die waarschijnlijk iets verkeerds gegeten had. Hij speelde een op het oog keurige en correcte remise op bord 8 zonder spectaculaire offers. Hopelijk was dit een incident. Helaas moest Joris Geene op bord 2 het hoofd buigen voor de sterke Erich Karstan, en verloor Menno Brandenburg op bord 5 vrij geruisloos van Kees Brinkers. Ton Dulk voegde daar een correcte remise aan toe op bord 3. Ab Kamman verloor helaas ook na een behoorlijk ingewikkelde partij op bord 7. Tussenstand dus 1-4 en vrij hopeloos dus. Wang Yang echter had een hele prettige stelling en tijdsdruk, dat zag er hoopgevend uit. Wang won dan ook fraai. Marcel den Bleker speelde tegen Arjan van der Leij. Hoe dat precies verlopen is weet ik niet. Wel weet ik dat Marcel won, en dat is uiteindelijk toch het belangrijkste. Als laatste speelde ik zelf nog op bord 1, terwijl ik rond 21:00 dacht als eerste klaar te zijn gelet op de tamelijk hopeloze positie. Echter, wat ik toen nog niet wist is dat het uiteindelijk een behoorlijk gave pot werd waarbij ik met een toren achterstand nog bijna wist te winnen. Had ik de winnende maar gevonden…. Helaas ging het in tijdnood alsnog mis, en het resultaat telt uiteindelijk…. Binnenkort, als de computer uitgerekend is, zal ik een fragment laten zien.

Complimenten voor Messemaker 2. Ik ben heel benieuwd hoe dit team op leeftijd het gaat doen in de KNSB. Dat zijn toch langere partijen . Hopelijk blijven ze er in en doen ze het zo goed dat ze misschien nog wel een extra promotieplaats regelen voor de RSB. Dan zit ons vierde binnen 2 jaar ook in de KNSB. Dan hebben we pas echt een grote speelzaal nodig!

Gijsbert Kamerman

9 opmerkingen:

Ton zei

Het is wel frappant dat het team met de hoogste gemiddelde rating, De Willige Dame, is gedegradeerd...

Lentheman78 zei

Door de goede prestaties van CSV en/of Rokado kan er volgend seizoen al voor twee promotie plekken naar de landelijke competitie gespeeld worden.

http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/beste-promovendi

Adri zei

Als dat lukt binnen twee jaar dan zal het 4e zich flink moeten versterken anders kunnen ze beter zitten waar ze nu zitten.

Ton zei

Je moet ons niet onderschatten Adri! We zijn een goede mix van ervaren rotten en steeds sterker wordende jeugd. En een aantal spelers ligt het KNSB-tempo beter dan dat van de RSB.

Arjan zei

Team op leeftijd? Wij zijn van dezelfde generatie:p en drie spelers zijn ruim jonger dan ik, hiervan waren er woensdag twee niet bij.

Menno zei

Ik denk dat 'geruisloos' niet helemaal het juiste woord is. Vanuit een volkomen gelijkwaardige stelling pleegde ik wat zich nog het best laat omschrijven als harakiri.

Nu schijnt je harakiri te moeten plegen zonder een kik te geven, maar toen ik besefte wat ik gedaan had, kon ik een vertwijfelde zucht niet geheel onderdrukken.

Ton zei

Arjan, ik vind het wel typerend dat de kampioen van de RSB de enige vereniging is die nog geen verslag van de laatste ronde geschreven heeft... ;-)

Arjan zei

Die komt er waarschijnlijk vanavond op. Elke speler moet een kort verslagje bij de teamcaptain inleveren, waarna het op de site komt. Een verslag van onze kampioenswedstrijd staat er al wel op trouwens :)

Ton zei

http://www.messemaker-1847.nl/extern/team2/r7.htm