woensdag 2 maart 2016

Kaartenhuis Vierde stort in

Het wegvallen van twee azen bleek gisterenavond desastreus uit te pakken voor het vierde team. De zes overgebleven jokers en twee invallers konden het niet bolwerken en verloren kansloos met 5-3 de cruciale wedstrijd in de Promotieklasse tegen Nieuwerkerk ad IJssel. Komende vrijdag kan Messemaker 1847 2 het kampioenschap met nog een ronde te gaan binnenhalen tegen Moerkapelle. Door verlies van Sliedrecht blijven wij in ieder geval wel tweede en wellicht kunnen we in de gezamenlijke laatste ronde toch nog voor een klein stuntje zorgen in de confrontatie met Messemaker. En wie weet gaat Moerkapelle wel gek doen en wint met 7-1...

Terug naar Nieuwerkerk ad IJssel. Zonder teamcoach en motivator Gijsbert Kamerman (ligt ergens in de zon te bakken met een schaaltje Turks fruit er bij) en topscorer en coming man Joris Geene (4 uit 5) was het niet te doen. Vooruit spelen lukte helaas niet, zodat we moesten aantreden met twee invallers uit het 5e. Menno Brandenburg en Kees van Oosterom scoorden 0,5 uit 2. Voor Kees had er tegen Rob Hoogland meer ingezeten dan de remise. Na een bizarre opening (voor mij althans, maar wat weet ik) bleef Kees materiaal voor en leek langzaam maar zeker het punt binnen te kunnen slepen. In tijdnood ging echter het een en ander fout en liep de stelling toch naar remise. Wel knap van Kees met zwart aan bord 2 natuurlijk, een prima invalbeurt. Menno had het moeilijker en ik heb niet echt gezien waar hij de fout in ging, maar uiteindelijk drong een witte toren en de koning zijn stelling binnen en moest hij opgeven.

Toen stond er trouwens al lang en breed een extra vet gekalkte 2-0 voor Nieuwerkerk op het scorebord, dat gretig door wedstrijdleider Tjerk Tinga werd bijgehouden. Met zijn zwarte stift tekende Tjerk na afloop met grote gebaren ook nog even voor hoe wij onze opstelling eigenlijk hadden moeten maken. Niet die van Gijsbert, dat werkte niet, maar Marcel had op 1 gemoeten, Dulk veel lager, ik ernaast, enz. Erg verhelderend van Tjerk. We gaan deze dubbel(s)pion in de gaten houden. Beetje clubgenoot zegt dat natuurlijk voor de wedstrijd al, dan had ik nog wat aanpassingen kunnen doen.

Die vroege 2-0 waren twee dramapartijen van de onderste plank. Ab Kamman speelde aan bord 8 tegen iemand die met wit zo slap speelde in de opening dat hij de man aanvankelijk niet serieus kon nemen. Ab dacht dat hij te maken had met iemand die net de loop van de stukken had geleerd. Hij kwam er snel achter dat schijn bedriegt. Het deed pijn aan mijn ogen hoe Ab werd weggetikt. Een wijze les.
De les die ik kreeg aan bord 1 van Leon Willemen loog er ook niet om. Na 30 zetjes was dit de eindstelling. Zet wel een goede lasbril op alvorens naar de stelling te kijken, blijvend oogletsel is niet ondenkbaar.

Mijn 3,5 uit 4 score leek heel wat in de promotieklasse, maar vraag niet hoe die tot stand is gekomen. Jerry van Rekom wordt nu nog 's nachts gillend wakker en moet met pilletjes weer in slaap zien te komen. Gisterenavond bleek het geluk dan toch op en werd ik hardhandig weer op aarde terug gesmeten. Had Tjerk toch gelijk, ik had thuis moeten blijven en Piet Verheij moeten sturen.

Hiermee werden de contouren van het eindresultaat wel snel zichtbaar, we zouden gaan verliezen. Marcel den Bleker had al kort na de opening een erg vervlakte stelling, waar ook inderdaad in het verdere verloop niet veel uit te peuren bleek en dat liep naar remise. Ook Viktor kwam niet verder dan een puntendeling helaas. Meestal gaat hij flink tekeer met wit, zeker aan een laag bord (7), maar het lukte nu gewoon niet. De dames gingen van het bord en hoewel Viktor het lang probeerde bezweek zijn tegenstander niet. Aan bord 3 speelde Ton Dulk tegen Edo Pouwelse, wat hij ook verwacht had. Een goede pot van Ton, die zich niet helemaal popie jopie voelde. Even hoopte ik nog op meer dan remise, maar dat was schijn. Zwart bleek alles volgens Ton goed doordacht te hebben en wikkelde probleemloos af.

Blijft over de enige winnaar van de avond, onze kersverse RSB Jeugdkampioen 2016 (gefeliciteerd!!), Wang Yang! De vorige ronde kon hij de speelzaal niet vinden, deze keer miste hij de trein en moesten Ab en Kees hem snel ophalen bij het treinstation, waardoor drie man met (kleine) tijdsachterstand begonnen. Maar Wang speelde onverstoorbaar een prima pot met zwart en won keurig. Er is dus nog hoop voor dit team. Een paar van die gasten met dat grijze haar er uit, jeugd er in, Tjerk teamcaptain. Moet je eens kijken volgend jaar….

Als eenmalig teamcaptain maak ik wel nog even gebruik van deze gelegenheid om niet alleen de invallers te bedanken voor hun inzet, maar met name Ab Kamman, die iedere ronde weer de hele regio doorkruist om mensen thuis en op het werk op te halen en na afloop weer tot de voordeur thuis te brengen, tot in Pernis toe. Klasse Ab!

Peter Kemner

Lees ook het verslag van Nieuwerkerk!

Inmiddels heeft Messemaker gespeeld en met 5-3 gewonnen, wij feliciteren Messemaker met het behaalde kampioenschap en wensen hen veel succes in de KNSB!

4 opmerkingen:

Ton zei

Mooi verslag Peter! En zeker hulde aan chauffeur Ab!

Ton zei

Het verslag van Edo Pouwelse over onze partij klopt niet helemaal (of helemaal niet). Ik stond heel de partij (iets) beter en ruilde om de tegenkansen van hem te verkleinen. Ik bood één keer remise aan en had evt. 3 keer dezelfde stelling kunnen verkrijgen, maar Edo offerde een pion voor geen enkele compensatie. Met een pion minder bood HIJ remise aan. Aangezien ik niet zag hoe ik verder kon komen, veel minder tijd op de klok had en me niet fit voelde nam ik het remise-aanbod maar aan.

ArjanL zei

Moerkapelle heeft niet 'gek gedaan'. Uiteraard gaan we met Messemaker voor 7/7, maar jullie zullen gemotiveerd zijn om dat te voorkomen.

Cees Klein zei

Geweldig verslag. Ik heb hem met een grote glimlach gelezen. Wat een schrijver!