zondag 12 april 2015

Soepele winst op DD 2

Nou ja, soepel...

De start leek veelbelovend voor DD 2. John maakte een vingerfout en kwam zonder enige compensatie een "gezonde" pion achter zoals dat in het jargon heet. Een kwestie van tijd voordat oudgediende FM Happel dit naar winst ging schuiven. Daarbij kwam ook nog  dat Jelle op zijn zachtst gezegd ietwat dubieus uit de opening kwam en ook hier had ik al min of meer het punt geteld voor onze gasten uit Den Haag. Hans zat flink te zweten achter het bord en behoorlijk wat tijd te consumeren, een pittige middag leek ons te wachten te staan.

Zelf was ik (weer) goed uit de opening gekomen, centrum, loperpaar, half uur voor op de klok, etcetera.  Helaas wist ik (weer) alle voordelen vakkundig te verzieken en verliet mijn tegenstander (weer) lachend de speelzaal  met een half punt op zak.  Iemand anders had waarschijnlijk al drie keer de GM-titel  hebben kunnen aanvragen met het saldo aan gewonnen stellingen die ik verprutst heb.  Het is niet anders,  story of my life, ik ben er inmiddels aan gewend.

Arjen onderging  min of meer hetzelfde lot al was hier misschien sprake van overschatting toen ik uitspraken hoorde over zijn tegenstander, zijnde "remise tegen Alexander de grote!" waar dan auteur en BN-er Alexander Munninghof mee bedoeld werd.  Een objectieve blik op de ratinglijst blijkt dat we het dan hebben over iemand met een rating van 1928.

Maar toen ging het dan toch lopen, Hans op bord 8 bleek (niet geheel onverwacht) de betere schaker te zijn in de partij. Zoals Bobby Fischer al wist te zeggen "goede stellingen winnen geen partijen,enkel  goede zetten doen dat". Een wijze uitspraak die voor sommige spelers wel heel erg van toepassing blijkt te zijn.

Marcel kreeg geen openingsvoordeel tegen de invaller waar hij tegen speelde. Echter toen het eindspel aanbrak bleek  toch wel het grote verschil in speelsterkte en werd het punt verassend makkelijk binnen gehaald.

John ging ten onder en Kees speelde een correcte remise en toen stond het zomaar 3,5-2,5!

Jelle had de partij volledig weten om te draaien! Het maakt allemaal niet weet ik uit eigen ervaring in het Konings Indisch. Je kan drie stukken voor staan met wit ,maar 1 onnauwkeurig zetje en je kan vervolgens met tranen in de ogen en poep in de broek totaal ontgoocheld de speelzaal verlaten.  En zo geschiedde ook hier weer, met big smile Jelle die aan het goede eind trok!

En dan Matthieu... deze man komt 1 keer in de maand even zijn partijtje schaak spelen op de club en wat voor een partijtje schaak... Een bepaald soort schaak wat ik totaal niet begrijp, en zijn tegenstanders ook niet blijkbaar, nadat de kruitdampen waren opgetrokken had Matthieu een stuk meer en ondanks de tijdnood werd het gewoon weer 1-0.

Een mooie 5,5 -2,5 overwinning tegen een goed team.

 Proficiat aan Philidor Leiden die vandaag het kampioenschap wist veilig te stellen, meer dan verdiend en ze zullen weinig moeite hebben met dit team zich te gaan handhaven in de 2e klasse.
 
Lees hier het verslag van DD2.

Geen opmerkingen: